Save  Pasargad Committee

سایت رسمی بنیاد میراث پاسارگاد

پیوند به صفحه اصلی

برنده جایزه نوروز بنیاد میراث پاسارگاد

 به عنوان بهترین شخصیت سال 1397-2018

در رشته ی میراث فرهنگی و تاریخی

 مختصری از زندگی نامه علمی و فرهنگی هاشم رضی

 

استاد هاشم رضی، زاده‌ 26 تیرماه 1303 خورشیدی است. او از 22 سالگی و با برگردان دو رمان و چاپ چند مجموعه شعر، به دنیای دانش و نویسندگی پا گذاشت. نخستین کار جدی‌اش در زمینه ادبیات فارسی، انتشار دیوان «ظهیر فاریابی» بوده است.
ایشان
از معدود كسانى در ایران است كه بر زبانهاى پهلوى، سانسكريت و ميخى تسلط دارد.

هاشم رضى از سال 1342 وارد حوزه ايرانشناسى شده است و از معدود كسانى در ایران است كه بر زبانهاى پهلوى، سانسكريت و ميخى تسلط دارد.  

اولین کتاب تاریخی رضی «اديان بزرگ جهان» بود که در ارتباط با پنج دین بزرگ جهان نوشته شده است

او در سال 1342 كتاب فرهنگ نام هاى اوستا را كه در سه جلد بود منتشر کرد. کتابی که پروفسور «لنتس» و «رامپيس» از استادان بزرگ اوستاشناسى در آلمان از آن بسيار تمجيد كردند و مقدمه اى بر آن نوشتند.

 

يكى ازمهمترين كتاب هاى تأليفى هاشم رضى كتاب «حكمت خسروانى» اوست. اين كتاب عرفان و حكمت از زرتشت تا عصر سهروردى و پژوهش هاى تطبيقى ازكهن ترين ازمنه ايرانى تا ملا هادى سبزوارى در فرهنگ هاى يونانى، رومى و جهان اسلامى، مورد مقايسه و سنجش و پژوهش قرار گرفته است.

از ديگر كتابهاى مهم هاشم رضى «دين و فرهنگ ايرانى پيش از عصر زرتشت» نام دارد، كتابى كه به تاريخ اوليه ايران، پيش ازمادها و هخامنشيان مى پردازد. ديانت ادوار كهن ايران و روش هاى معمول در ديانت و پرستش، پيش از ظهور «زرتشت» ازجمله مباحثى است كه دراين كتاب به كنكاش گرفته مى شود. در بخش اول كتاب، اوضاع طبيعى و زندگى اجتماعى و فرهنگى ساكنان اوليه فلات ايران از دوره هاى پيش از تاريخ تا ورود آرياييان به ايران بررسى شده است.

بخش دوم، به «ورود عناصر هند و اروپايى، فرهنگ و تمدن آنان» اختصاص دارد. موضوع بخش سوم «ورود ايرانيان به فلات»، نظام اجتماعى و اقتصادى و ديانت و آيين هاى آنان در اين دوره است. در بخش چهارم كتاب، طلوع و افول پادشاهى ماد و در بخش پنجم نت در دوره امپراتورى هخامنشى در ايران بررسى شده است. بخش پايانى كتاب اختصاص دارد به بررسى «جاى ونديداد در اوستاى ساسانى و شيت هايى درباره خدايان پيشين». «آيين مغان» (پژوهشى درباره دين هاى ايرانى).

هاشم رضى، نخست نوشته ها و پژوهش هاى مورخان جهان باستان را درباره زرتشت و اوستا و ساير اديان و مذاهب ايرانى نقل كرده و پس از آن به نقد آنها پرداخته است. طى مباحث اين كتاب، مسائلى بسيار درباره آيين هاى «زروانى»، «ميترايى» و مانوى مطرح شده و موردمقايسه قرارگرفته و روابط آنها با دين زرتشتى و نفوذشان در يكديگر بيان شده است و به همين جهت خواننده عادى را ارضا نمى كند و اغلب لازم است خواننده مطالعات و آگاهى هاى قبلى دراين مورد داشته باشد.

از ديگر كتابهاى هاشم رضى كتاب «جشن هاى آتش» اوست، پژوهشى درباره جشن هاى آتش در جهان و مراسم برگزارى و آيين هاى سنتى ميان زرتشتيان و پارسيان. كتاب در دو بخش جداگانه تنظيم شده است؛ بخش اول پس از بحث كوتاهى درباره چگونگى انتشار آيين مهر در مغرب زمين به شيوه برگزارى جشن مهرگان در دوران هخامنشى و ساسانى پرداخته است.

 

هاشم رضی بهترین شخصیت سال میراث فرهنگی

زندگی نامه هاشم رضی

آثار هاشم رضی

برخی از عکس های هاشم رضی

صفحه اصلی جایزه نوروز بنیاد میراث پاسارگاد

 

خبرها و مطالب مربوط به جایزه بنیاد میراث پاسارگاد به زبان انگلیسی:

"world cultural heritage voices"

 

 

www.savepasargad.com

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد