بازگشت به صفحه اصلی

 

 

يک كارشناس سازمان ميراث فرهنگي بدون مشورت و  به تنهايي تصميم گرفته که:

جاده باستانی و بنای ياد بود دو هزار ساله ای را در خطر ويرانی بيندازد

 

از: زهرا کشوری

مسير عبور لوله‌هاي نفت در حريم تاق‌گرا در حالي احداث مي شود كه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان كرمانشاه كه تاكنون حريم تاق‌گرا را مشخص نكرده است مدعي است هيچ اثر تاريخي در اين مسير وجود ندارد.

مسير جديد لوله‌هاي نفت شركت نفت كه از كرمانشاه آغاز و به نفت‌شهر منتهي مي‌شود نزديك به 300 كيلومتر طول دارد.  

بناي تاق گرا در گردنه "پاتاق" بر سر راه كرمانشاه به سرپل ذهاب و در كنار راه باستاني سنگفرشي بنا شده كه فلات ايران را به بين النهرين ارتباط مي داده است . به علت تغيير مسير ، اين راه و بناي تاق گرا اكنون در شيب هاي پائين جاده آسفالته قرار گرفته است. 

"يوسف مرادي"، كارشناس سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري استان كرمانشاه حفر مسير جديد لوله‌هاي نفت را براي آثار موجود در اين مسير به ويژه جاده ساساني براي آثار تاريخي بي‌خطر دانست و افزود: «لوله‌هاي نفت موجود در اين مسير در زمان "دارسي" و هم جوار تاق‌گرا در اين مسير حفر شد و چندي پيش مسئولان شركت نفت به دليل پوسيدگي لوله‌ها و احتمال انفجار نفت  تصميم به تعويض آن‌ها گرفتند. بنابراين يا بايد روي همان مسير پيشين اقدام به نوسازي مي شد و يا بايد مسير جديدي را  انتخاب مي‌ كردند. با توجه به اينكه امكان انفجار لوله‌هاي نفت وجود داشت كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري اجازه احداث مسير جديد را به شركت نفت دادند و شركت نفت در حال حاضر مشغول حفر لوله‌هاي نفت در اين مسير است.» 

وي با بيان اين كه مجوز صدور حفر لوله‌هاي نفت بدون اجازه وي و با صلاحديد كميته فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري داده شده است افزود :‌« پيشتر دره روبروي تاق گرا با خشكه چين پر شده است تا گردشگران بتوانند به راحتي از اين اثر ساساني ديدن كنند. بنابراين لوله‌هاي نفت روبروي تاق گرا، از اين مسير عبور مي‌كند و به تخريب آثار منجر نمي‌شود.» 

مرادي درباره بررسي وشناسايي آثار موجود در مسير 300 كيلومتري حفر لوله‌هاي نفت گفت: «مسئوليت مسير لوله‌هاي نفت از كرمانشاه تا تاق‌گرا به من برمي‌گردد و اطمينان مي‌دهم كه آثار در اين مسيرهيچ صدمه‌اي نمي‌بينند.»

سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري كرمانشاه به دليل جلوگيري از انفجار لوله‌هاي نفت در اين مسير با تعويض لوله‌هاي نفت در مسير جديد موافقت كرد. حال اين سوال مطرح است كه آيا خطر پوسيدگي براي  لوله‌هاي جديد نفت وجود ندارد و آيا مدتي ديگر هم بايد دوباره مسير ديگري در پاي تاق‌گرا را براي حفر لوله‌هاي جديد انتخاب كرد. مرادي در پاسخ به اين سوال به ميراث خبر گفت: «لوله‌هاي نفت از هر مسير ديگري كه مي‌گذشت به تخريب آثار منجر مي‌شد بنابراين كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي وگردشگري چاره‌اي جز موافقت با شركت نفت نداشتند.»

تاق‌گرا پروژه ملي است و تصميم درباره اين اثر اشكاني_ساساني بايد با هم انديشي كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور انجام شود اما مرادي نظرخواهي از كارشناسان در سطح كشوري را لازم ندانست و افزود: «در استان شوراي فني وجود دارد. سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور به اين شورا تفويض اختيار كرده است و اين شورا مي‌تواند مستقل تصميم گيري كند.» 

مرادي با بيان اين كه از صدور مجوز و موافقت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان با حفر لوله‌هاي نفت بي خبر است، افزود: «كارشناسان شركت نفت قول دادند مسير حفر لوله‌هاي نفت را 100 متر قبل از تاق‌گرا و 100 متر بعد از تاق‌گرا دستي بكنند تا لرزش‌هاي ايجاد شده توسط ماشين خطري براي تاق‌گرا بوجود نياورد.» 

  عكس‌هاي عمليات حفر لوله‌هاي نفت در مقابل تاق‌گرا كه توسط عكاس ميراث خبر گرفته شده است نشان مي دهد دستگاه‌هاي حفر روبروي تاق‌گرا قرار دارند. پيش از اين مدير اداره ميراث فرهنگي و گردشگري سرپل‌ذهاب مدعي شده بود وجود دستگاه‌ها و ماشين‌هاي حفاري در مقابل تاق‌گرا كاملا اتفاقي است و براي حفر اين مسير از اين ماشين‌ها‌ استفاده نشده است.

در مورد زمان ساخت تاق‌گرا اختلاف نظر وجود دارد.  برخي آن را به دوره اشكاني و برخي ديگر آن را به دوره ساساني نسبت داده اند . همچنين براي اين بنا ، كاركردهاي متفاوتي چون يادگار احداث راه كاروانرو ، توقفگاه موكب شاهي ، اريكه سلطنتي ، پاسگاه مرزي و يا بناي يادبودي از يك پيروزي، ذكر شده است . 

 

سرپل‌ذهاب(خبرگزاري ميراث فرهنگي)ميراث استان‌ها_ ۱۳۸۵/۵/۲۱

http://www.chn.ir/News/?section=2&id=33175

 

مطالب ديگر مربوط به تاق گرا  (1)  (2)