بازگشت به صفحه اصلی |
|
بنای دو هزار ساله «تاق گرا» يا «بنای يادبود پيروزی» را با موافقت سازمان ميراث فرهنگی به ويرانی کشاندند
رييس ميراث فرهنگی قصر شيرين:
با مسئولان پروژه شرکت نفت توافق کرده بوديم که تا صد متری مسیر را با دست حفر کنند تا به بنا آسیبی نرسد
با موافقت كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كرمانشاه، جاده ساساني تخريب شد تا لوله هاي نفت در كنار اثر 2 هزارساله "تاقگرا" جاي گيرند.
"سعيد فرماني"، رئيس اداره ميراث فرهنگي و گردشگري قصرشيرين و سرپلذهاب در اين مورد به ميراث خبر گفت: «زماني كه شركت نفت براي كشيدن لولههاي نفت از مقابل تاقگرا استعلام كرد تمامي كارشناسان مخالفت خود را اعلام كردند. اما استدلال آنها اين بود كه اين لولهها سالها پيش در اين مسير و در كنار طاقگرا كنده شده و پوسيده است و بايد تعويض شود تا خطر جاني براي اهالي نداشته باشند. بنابراين بايد به آنها مجوز ميداديم.»
فرماني وجود دستگاهها حفر مسير در مقابل طاقگرا را اتفاقي دانست و گفت: «با مسئولان پروژه توافق كرديم تا 100متر از مسير پيرامون تاقگرا را با دست حفر كنند تا آسيبي به بنا وارد نشود.»
بناي تاق گرا در گردنه "پاتاق" بر سر راه كرمانشاه به سرپل ذهاب و در كنار راه باستاني سنگفرشي بنا شده كه فلات ايران را به بين النهرين ارتباط مي داده است . به علت تغيير مسير ، اين راه و بناي تاق گرا اكنون در شيب هاي پائين جاده آسفالته قرار گرفته است.
از نظر معماري ، بناي تاقگرا ، فضاي ايوان مانندي است كه تماماً از سنگ ساخته شده است .
اين بناي مستطيل شكل به ابعاد 86 در 4 و70در 7متر و ورودي آن به طرف جنوب و مشرف بر جاده سنگفرش باستاني است . تاقگرا به وسيله بلوك هاي سنگي ساخته شده است كه به صورت مكعب مستطيل تراشيده شدهاند . مصالح داخلي ديوارها نيز از لاشه سنگ و ملات گچ است .
ديوارهاي جناحين اين بنا تا حدودي بلندتر ساخته شده اند تا بتوانند سقف تاق را كاملاً مسطح کنند . ارتفاع بنا از سطح زمين تا بالاترين نقطه 11 متر و 7 سانتيمتر است ، عرض دهانه تاق چهار متر و 10 سانت و عمق آن سه متر و 10 سانتي متر است . ديوارهاي داخلي اين بنا به وسيله نقوش هندسي حجاري شده است .
در مورد زمان ساخت اين بنا اختلاف نظر وجود دارد. برخي آن را به دوره اشكاني و برخي ديگر آن را به دوره ساساني نسبت داده اند . همچنين براي اين بنا ، كاركردهاي متفاوتي چون يادگار احداث راه كاروانرو ، توقفگاه موكب شاهي ، اريكه سلطنتي ، پاسگاه مرزي و يا بناي يادبودي از يك پيروزي، ذكر شده است
زهرا کشوری
سرپلذهاب(خبرگزاري ميراث فرهنگي)ميراث استانها_ 1385.5.21
http://www.chn.ir/News/?section=2&id=33175