International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

يبانيه ها  |  پاسارگاد  |   خبرها  |  مقالات   |   هنر و ادبيات |    تاريخ  زدايي  | ديداري ـ  شنيداري  | جشن های ايرانی | محيط زيست |  تماس |  جستجو

چهارم  خرداد  1387    (2547 سال پاسارگارد)   24 مه  2008**************************    کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد

 

بيانيه اتحاديه انجمن های علمی دانشجويان باستانشناسی

در اعترا ض به  تخريب کتيبه خارک و بی توجهی سازمان های دولتی

 

بيانية شمارة 3

اتحادية انجمن­هاي علمي دانشجويان باستان‌شناسي سراسر کشور

(دربارۀ تخریب کتیبۀ هخامنشی جزیرۀ خارک)

 

 

کشف کتیبه هخامنشی خارک آب سردی بود بر پیکر تبلغیات ضد ایرانی درباره خلیج فارس. خوشحالی زایدالوصفی که جه زود به تلخی گرایید؛ «کتیبه هخامنشی جزیره خارک نابود شد»! در دهه­های اخیر خبرهای ناگوار تخریب و تحریف مواریث مادی و معنوی ایرانیان با قوت ادامه داشته است. از تخریب حمام خسروآقا در اصفهان تا تلاش بر نابودی ارگ علیشاه تبریز، از آبگیری سد سیوند در فارس تا انفجارهای نفتی در ارجان بهبهان خوزستان، از شکسته شدن شمشیر شاه اسماعیل در موزه رضا عباسی تا سرقت و ذوب لوح زرین داریوش بزرگ در موزه ملی ایران، از تخریب بافت­های کهن شهرهای ایران تا شکستن حریم محوطه­های تاریخی ایران، از عبور قطار از حریم نقش رستم تا عبور لوله آب از میان آرامگاه عیلامی در رامهرمز، از ساختن برج جهان نما در جوار میدان نقش جهان اصفهان تا برآمدن دکل های برق در پشت آرمگاه فرودسی در طوس، از ایجاد چاه نفت در کنار چغازنبیل تا توسعه کارخانه پتروشیمی در نزدیکی تخت جمشید، از خورد شدن پلکان سکوی مقدس پاسارگاد تا از بین رفتن گونه نقش برجسته هخامنشی در تخت جمشید، از تحریف نام دریای مازندران و خلیج فارس تا مصادره مولانا و رودکی و ابن سینا، از حراج سر سرباز هخامنشی تخت جمشید تا غارت و فروش اشیاء جیرفت، از بلندمرتبه سازی دانشگاه مرودشت تا مصادره زمینهای شهر باستانی ایوان کرخه در خوزستان، از نابودی محوطه­های باستانی به بهانه توسعه عملیات عمرانی همچون سدسازی تا تسطیح محوطه­های باستانی به نام توسعه کشاورزی، از تخریب کتیبه­های شوش تا نابودی کامل کتیبه جزیره خارک.

اینها همه ضعف سازمانی را نشان می­دهد که متاسفانه توانایی حفاظت از مواریث مادی و معنوی ایرانیان را ندارد. سازمانی که به جای چالاکی در عرصه حفاظت و پژوهش در گستره فرهنگ و تمدن ایرانی، مدام در حال فربه شدن از الحاق سازمانهای دیگر است: «سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری». سازمانی عریض و طویل و دست پا گیر که توانایی عرض اندام در هیچ موقعیتی را ندارد. از عقب نشینی مداوم در مقابل وزارتخانه­های مختلف تا حالتی انفعالی در مقابل زیاده خواهایی­های فرهنگی برخی کشورک های اطراف. ای کاش «کتیبه خارک» هرگز بر ما رخ نمی­نمود. فرزندان ناخلفی که توانایی حفظ یک اثر منحصربه فرد را برای نیم سال نداشت؛ نه نگهبانی، نه مولاژی، نه مطالعه و نه کاوشی در پیرامون آن. اتحادية انجمن­هاي علمي دانشجويان باستان‌شناسي سراسر کشور، تخریب کتیبه هخامنشی خارک را محکوم کرده و این ضایعه جبران ناپذیر را به پیشگاه ملت ایران تسلیت عرض می­نماید. این انجمن از دادستان محترم کل کشور جناب حجت الاسلام دری نجف آبادی خواستار پیگری و نظارت بر پرونده نابودی کتیبه هخامنشی خارک است. همچنین این اتحادیه رسیدگی و توجه به موارد ذیل را خواهان است:

   1. تردیدی نیست که در سالهای اخیر ایادی استکبار جهانی با هجمه­های سنگین درصدد مخدوش کردن چهره ایران و اسلام هستند، که در مواردی همچون فیلم «300» و «فتنه» و یا عناوینی جعلی برای فلان دریا و بهمان استان نمود یافته است، لذا حفظ میراث فرهنگی و معنوی و یادگارها و یادمانهای ملی کشور از کمال اهمیت برخوردار است. بنابراین، تحقیق جامع و کامل درباره علل و عوامل نابودی کتیبه نویافته هخامنشی در جزیره خارک برای پیشگیری از وقوع چنین حوادثی در آینده، اهمیت فراوانی دارد. شایان ذکر است که یکی از علل بروز نابسامانی ها در عرصه میراث فرهنگی کشور، ضعف در مدیریت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در مرکز و خاصه در استانها، ناآشنا بودن مدیران با مباحث میراث فرهنگی و جدا بودن از بدنه کارشناسی سازمان است. لذا انتساب مدیران توانمند، کارآشنا و صد البته مرتبط با مقوله میراث فرهنگی یکی از راههای پیشگیری از چنین حوادث ناگواری خواهد بود.

   2. ضروری است که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اقدامات انجام شده در خصوص مطالعه این اثر ارزنده فرهنگی را هرچه سریعتر منتشر نموده و در اختیار همگان قرار دهد.

   3. ضروری است که ریاست سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر چگونگی و علل و عوامل نابودی کتیبه خارک پاسخگو بوده و علت اهمال در پاسداشت میراث فرهنگی و تاریخی کشور را توضیح دهد. در همین راستا، ضروری است سستی و اهمال سازمان میراث فرهنگی و گردشگری بوشهر در تمامی زمینه­های دیگر از جمله در نگهداری کاخهای هخامنشی بردک سیاه، سنگ سیاه و چرخاب در شهرستان برازجان مورد بررسی قرار گیرد.

اتحادية انجمن­هاي علمي دانشجويان باستان‌شناسي سراسر کشور خواستار توبیخ و بازخواست مدیر سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر و پیگیری پرونده نابودی کتیبه نویافته هخامنشی خارک است. به امید روزی که حفظ و پاسداشت مواریث فرهنگی و معنوی کشور به بهترین وجهی در کانون توجه قرار گیرد