|
يبانيه ها | آرشيو پاسارگاد | آرشيو خبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيو تاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | | تماس | جستجو پيوند به صفحه اصلی
3 بهمن 1386 (2546 سال پاسارگارد) 23 ژانويه 2007 +++++ کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی سياسی و مذهبی ندارد
تالاب هايي که بر اثر بی توجهی مسئولين می ميرند
هيچ کشوری در جهان نيست که يک سوم تالاب های جهانی اش به چنين وضعی بيفتند
سريعتر از جنگلها و تنوعزيستي،
اين تالابهاي ايران هستند که به
وادي نيستي خواهند رفت.
اگرچه رسانههاي جمعي به انعکاس اخبارمربوط به محيطزيست انساني و حيات وحش علاقه مندترند، اما جالب است بدانيد در آستانه روز جهاني تالابها (13 بهمن)، اعلام شده است بيش از يک سوم تالابهاي کشور بهدليل بيتوجهي ورعايت نکردن قوانين وضوابط زيستمحيطي در فهرست مونترو ريکورد سوئيس(تالابهايي که بهشدت دچار تغييرات منفي اکولوژيکي هستند) قرار دارند.
برهان رياضي، عضو هيات علمي دانشگاه آزاد اسلامي دراين باره به همشهري گفت: با توجه به اينکه کشور ما در منطقه خشک و نيمه خشک واقع شده، تالابها براي انواع زيستمندان اعم از گياهي و جانوري نقش حياتي دارد.
با وجوداين، ورود بيمحاباي پسابهاي صنعتي وفاضلابهاي شهري و خانگي و زه آبهاي کشاورزي همچنين نبود يک برنامه حساب شده حفاظتي، اين زيستبومهاي ارزشمند را در وضعيت بحراني قرار داده بهطوري که هفت تالاب از 22 تالابهاي بينالمللي در فهرست مونترو ثبت شده است؛
حال آنکه هيچ کشوري را در جهان پيدا نميکنيد که يک سوم تالابهاي داراي اهميت بينالمللي اش چنين وضعيت اسفباري داشته باشد.
وي معتقد است: براي ساماندهي تالابها ضروري است با آموزش، سطح آگاهي عمومي را افزايش دهيم؛ مهمتر از آن، مسئولان را با نقش حياتي واهميت تالابها آشناسازيم چرا که نا آگاهي و شناخت نداشتن برخي مسئولان سبب شده در موارد بسياري اين زيست بومها فداي طرحهاي عمراني شود.
افزون بر اين، بايد با چارهانديشي از ورود پسابهاي صنعتي نيز زه آبهاي کشاورزي و فاضلابهاي شهري و خانگي به تالابها جلوگيري کرد، زيرا اين عوامل باعث مغذي شدن تالابها ميشود؛ فرايندي که به آن پيري زودرس اطلاق ميشود و در حال حاضردامن گير 90 درصد تالابهاي کشوراست.
مسعود باقرزاده، کارشناس تالابها نيز در اين باره به خبرنگار ما گفت: امسال بهدليل بارشهاي مناسب، تالابها از وضعيت بهتري برخوردارند بهطوري که باتلاق گاوخوني، هامون، بختگان و شادگان از بحران نجات يافتهاند اما در برخي مناطق هنوز مشکل کم آبي و رعايت نکردن حق آبه زيستمحيطي تالابها را تهديد ميکند؛ مثلا تالاب اروميه همچنان در وضعيت بحراني قرار دارد.
وي ميگويد: با آنکه مشکل کم آبي تا حدي برطرف شده و غلظت آب تالابها کاهش يافته اما عوامل تهديد کننده همچنان به قوت خود باقي است. از جمله ورود زهآبهاي کشاورزي، پسابهاي صنعتي، فاضلابهاي شهري و خانگي بيهيچ مانعي به تالابها ميريزد؛ ضمن آنکه درموارد متعددي اين زيست بومها قرباني توسعه ناپايدار ميشوند.
کنارگذر انزلي نمونهاي ازاين توسعه بيبند وبار است که تقريبا تمام عرصههاي طبيعي کشور با آن دست به گريبان اند؛ هرچند سازمان محيطزيست تلاش ميکند با تمهيداتي، تخريب دراين زيست بوم را به حداقل برساند..
همشهری
احمد، همراه کميته بين المللی نجات، از تهران