International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

      يبانيه ها  |   آرشيو  پاسارگاد  |  آرشيو خبرها  |  مقالات   |   آرشيو هنر و ادبيات   |   آرشيو تاريخ  زدايي   |   ديداري ـ  شنيداري  |   |  تماس  جستجو   پيوند به صفحه اصلی

 اول بهمن 1386 (2546 سال پاسارگارد)  21 ژانويه 2007      +++++          کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی سياسی و مذهبی ندارد

 

 

 

 

 

 

مسئولان مترو، حکم دادگستری اصفهان را نقض کردند و حفاری های خط مترو وارد محدوده چهارباغ شد

محمدعلی دادخواه: اقدام مترو اصفهان نه تنها مخالفت با قانون است بلکه حفظ و حراست از ميراث فرهنگی را که وظيفه تک تک مردم است زير پا گذاشته است

 

 

از: آزاده بهشتي
به‌رغم اينكه رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان اعلام كرده بود، ورود مترو به چهارباغ عباسي حتي يك متر ممنوع است، مسئولان مترو اصفهان صراحتا اعلام كردند كه حفاري‌هاي خط يك مترو اصفهان وارد محدوده چهارباغ شده است.

سعيد بكتاش، رئيس سابق سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان پيش از اين اعلام كرده بود، درصورت زمينه‌سازي براي عبور مترو از قسمتي از چهاباغ عباسي اكيدا به مديران مسئول اخطار مي‌كنيم با توجه به توافقات انجام شده عبور مترو از چهارباغ عباسي ممنوع است و با خاطيان به حكم قانون و وظيفه خودمان بر خورد مي‌كنيم و جلوي تعرض را خواهيم گرفت. با اين وجود حفاري‌ها در اين خيابان از هفته گذشته شروع شده است.

هرچند مسئولان مترو با شروع ادامه حفاري در خيابان چهارباغ عباسي، حكم دادگستري اصفهان را كه دستور توقف حفاري در آن صادر شده بود نقض كرده اند ، اما يكي از مهندسان ناظر مترو اصفهان اين اقدام را كاري هماهنگ شده با دادستان پرونده عنوان كرده و گفت: گرچه به‌نظر مي‌رسد اين اقدامي غيرقانوني است اما فعاليت‌هاي صورت گرفته براي شروع حفاري‌ها در اين خيابان با هماهنگي دادگاه بوده است.

او بيان اينكه جنجال‌ها در مورد مضرات عبور مترو از اين خيابان بي‌جهت است، ادامه داد: عمق حفاري‌هايي كه در چند روز اخير در خيابان چهارباغ آغاز شده نسبت به گذشته چهار متر افزايش يافته و با اين اتفاق به‌نظر نمي‌رسد عبور از اين خيابان لطمه‌اي به حريم تاريخي وارد كند.

مهندس ناظر مترو اصفهان با بيان اينكه در عين حال اين حركت به سمت غرب خيابان چهارباغ است كه در آنجا  اتفاقي نمي‌افتد و از نظر جغرافيايي از محدود تاريخي فاصله دارد، گفت: تكنيك حفاري‌هاي به‌كار رفته در مترو اصفهان به نحوي است كه ضريب اطمينان را بالا مي‌برد.

او با بيان اينكه به‌دليل حسايست‌ها در ساخت مترو اصفهان از مشاوران خارجي استفاده شده، افزود: مترو اصفهان با تكيه بر دانش روز و با استفاده از زبده‌ترين مهندسان داخلي و خارجي ساخته مي‌شود، به‌عنوان مثال حفاري‌ها با دستگاه‌هاي پيشرفته‌اي است كه داراي قدرت نگهدارنده بالاست و به‌دليل وجود اين دستگاه اتفاقي در آنجا نمي‌افتد.

به گفته اين مهندس ناظر، حفاري‌ها با يك دستگاه انجام مي‌شود تا ميزان تنش‌هايي كه احتمال ريزش به‌دنبال دارد، پايين بيايد مدل‌سازي‌هاي انجام شده نيز نشان مي‌دهد، اتفاقي براي حريم تاريخي با حفاري‌ها رخ نمي‌دهد.

با اين وجود در ارديبهشت ماه سال 86  درخيابان چهارباغ پايين، هنگام حفر تونل مترو حدود 5 سانتي متر از خاك خيابان نشست كرد كه دليل اين اتفاق احداث چاه براي آزمايش و شناسايي لايه‌هاي خاك عنوان شد كه به‌دنبال آن سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان خواستار حضور كارشناسي از اين سازمان براي نظارت بر حفر تونل شد.

حسن روانفر، معاون حفظ و احياء سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان اصفهان دراين‌باره گفت: براي جلوگيري از چنين حوادثي حتما از نظر كارشناسان ميراث فرهنگي براي نظارت بر حفر تونل بهره گيري مي‌شود.

محمدعلي دادخواه، وكيل پرونده شكايت مردمي از مترو اصفهان با بيان اينكه با وجود دستور بازپرس شعبه 5 دادگستري اصفهان مبني بر توقف ادامه حفاري شركت مترو در چهارباغ اصفهان، اقدام مسئولان اين شركت براي ادامه حفاري در اين خيابان تاريخي، غيرقانوني است گفت: در آخرين پيگيري‌هاي قضائي در دادگستري اصفهان بازپرس شعبه 5 دادگستري رأي به توقف حفاري مترو در خيابان چهارباغ داد اما مسئولان مترو بدون توجه به حكم قضائي به كار خود ادامه مي‌دهند.

او با بيان اينكه پرونده قضائي مترو اصفهان 2300 شاكي دارد كه اين موضوع در تاريخ قضائي ايران بي‌سابقه است، ادامه‌داد: به مديران مسئول توصيه مي‌كنيم به مصوبات شوراي‌عالي ترافيك با توجه به توافقات انجام شده احترام بگذارند و خود را درگير مشكلاتي كه به ضرر مردم و شهر است نكنند.

به گفته وي در حال حاضر حفاري در اين خيابان تاريخي مجدد آغاز شده است و آثار تاريخي موجود در اين خيابان و خود عرصه خيابان چهارباغ در خطر است.

دادخواه در اين مورد گفت: اين اقدام مترو اصفهان نه تنها مخالفت با قانون است كه مسئولان مترو با اين كار حفظ و حراست از ميراث فرهنگي را كه وظيفه تك‌تك مردم جامعه است زير پا گذاشته‌اند. طبق مصوبه شوراي‌عالي ترافيك و طبق كار كارشناسي صورت گرفته و توافقات بين مديران شهر و ميراث فرهنگي، مترو نبايد از چهار باغ عباسي عبور كند.

در اين ارتباط محمدرضا قانعي، كارشناس معماري و شهرسازي گفت: مديريت شهري اصفهان، چهارباغ را با عبور مترو به همان سرنوشت كار‌خانه‌هايي كه در گذشته تخريب شدند، دچار مي‌كند كه اكنون پتانسيلي براي شهر اصفهان مي‌توانستند باشند.
وي با اعلام مخالفت خود درباره‌ عبور مترو از اصفهان، اظهار كرد: هيچ دليلي ندارد، وقتي در شهر اصفهان پتانسيل‌هاي ديگري براي عبور مترو وجود دارد، مي‌خواهند با وجود تمام اما و اگرها و با لجبازي آن‌را از چهارباغ عبور دهند.

اين كارشناس ادامه داد: موضوع ارتعاش‌ها و تأثيري كه بر بناهاي تاريخي مي‌گذارند، قابل حل است، ولي در شرايطي كه در دو طرف خيابان چهارباغ، دو خيابان ديگر به‌عنوان كمكي طراحي و اجرا شده‌اند، چرا مترو از خيابان باغ گلدسته يا خيابان شمس‌آبادي عبور نمي‌كند، تا با فاصله مناسب به چهارباغ نيز خدمات‌رساني كند؟

او با بيان اين‌كه در اصفهان آب‌هاي زيرزميني به‌دليل مجاورت با رودخانه وجود دارند، تصريح كرد: در زمان ساخت هتل شاه‌عباسي مشخص شد كه بستر رودخانه تا محل احداث نيز وجود داشته است.

همچنين در آن زمان به آثاري برخورد كردند كه نشان مي‌داد، در گذشته‌هاي خيلي دور، رودخانه در آن محل بوده است. اكنون در بحث مترو نيز بايد عواقب كار درنظر گرفته شود.
قانعي با اشاره به اين‌ كه مردم شهر اصفهان با اين وضعيت مخالفند، چراكه اين قضيه نيز مانند بحث آب رودخانه‌ است كه يك‌سال قطع شد، گفت: گرچه عقيده دارم، از نظر فني قابليت‌ و توانايي پاسخگويي به چنين مسائلي را داريم، ولي براي كاري كه راه حل ساده‌تري هم دارد، اين چنين مسائل فرهنگي و اجتماعي را دامن نمي‌زند؛ چرا بايد چنين بهايي پرداخت كنيم؟

پس از آن‌كه براي نخستين‌بار بحث عبور مترو از چهارباغ و به‌شكل مشخص از چهارباغ عباسي در سال 1383 مطرح شد و كارشناسان ميراث فرهنگي مخالفت خود را با عبور مترو از چهارباغ عباسي اعلام كردند اكنون پس از گذشت سه سال و براي چندمين بار مسئله مترو و چهارباغ به ميان آمده است؛ اما با اين تفاوت كه در سال 1383 خط احداث مترو حدود دو كيلومتر با چهارباغ عباسي فاصله داشت و اكنون تونل مترو به دو متري اين خيابان رسيده است.طبق گفته مسئولان، مترو در روزهاي گذشته به راحتي به حريم اين خيابان تجاوز كرده است.

اين درحالي است كه پيش از اين مسئولان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با طرح شكايتي از مترو اصفهان به شواري عالي ترافيك كشور خواستار حل اختلاف ميان اين سازمان و شركت مترو اصفهان شده بودند كه در اين ميان شوراي‌عالي ترافيك كشور خواستار توقف حفاري در خيابان چهارباغ شد.

يكي از ويژگي‌هاي چهارباغ، درختان چنار كهنسال آن است كه بلافاصله پس از تصميم شوراي‌عالي ترافيك كشور در نيمه ارديبهشت‌ماه تعدادي درخت در محدوده چهارباغ بالا براي احداث ايستگاه مترو قطع شدند كه در اين‌باره، سيف‌اللهي ـ مجري قطار شهري اصفهان ـ در آن زمان گفت: مردم اصفهان بايد تصميم بگيرند كه مترو مي‌خواهند يا درخت  و چهارباغ.
البته قطع درختان به چهارباغ هزارجريب ختم نشد و براي آن‌كه مترو در محور شمالي ـ جنوبي شهر اصفهان كه از جنوب به‌سمت خيابان چهارباغ هزارجريب و از شمال به‌سمت خيابان چهارباغ عباسي در حركت بود، به راه خود ادامه دهد، در مسيرش تعدادي از درختان چهارباغ پايين را نيز قرباني كرد و اكنون بنا به گفته معاون پشتيباني قطار شهري اصفهان و شواهدي مانند تخريب كف‌پوش انتهاي خيابان چهارباغ پايين (ابتداي چهارباغ عباسي) تونل مترو به دو متري خيابان چهارباغ عباسي رسيده است.

اكنون اين پرسش‌ها مطرح مي‌شوند كه آيا با عبور مترو از محور چهارباغ و يكي از نقاط اصلي پر رفت و آمد شهر اصفهان، مشكلات اين ناحيه از جمله ترافيك، محيط زيست و تراكم جمعيت حل مي‌شود؟ و از همه مهم‌تر آيا آثار تاريخي اين محدوده شامل كف اصلي خيابان چهارباغ، مدرسه چهارباغ، كاروانسراي عباسي و سي‌وسه پل حفظ خواهند شد؟

خيابان چهارباغ پايين از جمله خيابان‌هاي تاريخي اصفهان است.اين خيابان در امتداد خيابان چهارباغ عباسي ساخته شده است.اكنون بيش از 3 سال از موضوع عبور مترو از زير خيابان چهارباغ عباسي مي‌گذرد و همچنان مسئولان مترو قصد عبور از زير اين خيابان تاريخي كه از آن به‌عنوان نخستين خيابان عريض ايران ياد مي‌شود، دارند.

همشهری

فرستنده احمد، همراه کميته نجات، از تهران