International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

      يبانيه ها  |   آرشيو  پاسارگاد  |  آرشيو خبرها  |  مقالات   |   آرشيو هنر و ادبيات   |   آرشيو تاريخ  زدايي   |   ديداري ـ  شنيداري  |   |  تماس  جستجو   پيوند به صفحه اصلی

 اول بهمن 1386 (2546 سال پاسارگارد)  21 ژانويه 2007      +++++          کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی سياسی و مذهبی ندارد

 

 

اصرار سازمان ميراث برای تجاری کردن يک اثر تاريخی

 

صندوق احياء و بهره‌برداري اماكن تاريخي و فرهنگي با ارسال جوابيه‌اي به روزنامه همشهري اين نكته را كه قلعه شوش از ابتدا به‌عنوان اقامتگاه ساخته شده است، مجوزي براي تغيير كاربري آن در وضعيت حاضر دانست.

براساس آنچه استدلال اين نهاد وابسته به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است، مي‌توان براي 90 درصد آثار تاريخي جهان مجوز كاربري تجاري و اقامتي صادر كرد، زيرا جمله اين آثار در ابتدا به‌عنوان اقامتگاه و... ساخته شده‌اند و در طول تاريخ بوده كه به‌تدريج به‌عنوان ميراث تاريخي و فرهنگي مطرح شده‌اند.

به‌واقع براساس استدلال نهاد مذكور از تخت جمشيد نيز در حال حاضر مي‌توان به‌عنوان هتل ديپلماتيك و سالن همايش استفاده كرد چون كاربري آن در 2 هزار و 500 سال پيش تقريبا همين موارد بوده است.

متن جوابيه صندوق احياء و بهره‌برداري از اماكن تاريخي و فرهنگي، به اين شرح است: درخصوص خبر مربوط به مجموعه قلعه شوش كه در صفحات اول و سوم مورخ: 15/10/86 آن روزنامه كه تحت عنوان: «آكروپليس ايران مسافرخانه مي‌شود.» چاپ شده است، اين مطالب جهت تنوير افكار عمومي اعلام مي‌شود:

1 – سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري هيچ مجوزي براي تغيير كاربري قلعه شوش صادر نكرده است، بلكه اين قلعه از ابتدا به‌عنوان يك مركز اقامتي توسط هيأت باستان‌شناسي فرانسوي مورد استفاده قرار گرفته است.

2 – مجموعه قلعه شوش در سال 1897 ميلادي توسط دمورگان به‌منظور اقامت و استفاده هيأت باستان‌شناسي فرانسه در شوش ساخته شده است و به همين منظور اين قلعه با يك طرح قرون‌وسطايي اروپا بر فراز بلندترين نقطه تپه در شوش يعني آكروپل ساخته شده است. ساختمان اين قلعه با نظارت حاج مصطفي دزفولي و با مصالح محلي موجود ازجمله خشت و آجر بنا شد. و در سال 1912 ساخت آن به پايان رسيد. پلات اين مجموعه ذوزنقه شكل است كه قاعده كوچك آن در سمت شمال واقع شده و دور تا دور آن‌را راهرويي احاطه كرده و چند رديف اتاق‌هايي كه بر گرد حياط قرار گرفته‌اند. برج شمال غربي قلعه هم مربع شكل و برج شمالي دايره شكل است پس اساسا قلعه شوش از ابتدا كاربري اقامتي داشته و  به‌منظور استفاده هيأت فرانسوي ساخته شده است.

3 – صندوق احياء و بهره‌برداري از اماكن تاريخي كشور طبق ماده 114 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادي و به‌منظور احياء و باززنده‌سازي و بهره‌برداري اصولي نيازهاي تاريخي كشور با حفظ ارزش‌هاي ذاتي و كالبدي آنان با استفاده از سرمايه‌گذاري بخش خصوصي داخلي و خارجي تشكيل شده است. و در راستاي حفظ و حراست از ميراث كهن اين سرزمين و تهيه برنامه‌هاي احياء و باززنده‌سازي بناها با تأكيد بر عناصر و ساختارهاي ماهيتي موجود در آنها و نيز بهره‌برداري‌هاي متناسب با ظرفيت‌هاي كالبدي اين آثار فعاليت مي‌كنند. بر همين اساس قلعه شوش كه در قبل و بعد از انقلاب از آن به‌عنوان مركز اقامتي هيأت‌هاي باستان‌شناسي و پژوهشگران محققان و دانشجويان علاقه‌مند به اين مجموعه همواره مورد استفاده قرار گرفته است و در نظر دارد طرح جامع ساماندهي، احياء و بهره‌برداري آن مجموعه را با مشاركت بخش خصوصي با تأكيد بر معني كاربري تهيه و اجرا كند.
بنابراين، تبديل اين بنا به مسافرخانه و رستوران صرفا استفاده تجاري از آن اطلاق نامناسب و ناصواب نگارنده و مطلب ارائه شده توسط آن روزنامه محترم است كه جاي بسي سؤال است؟

4 – مجددا يادآوري مي‌كند   اين صندوق اساسا در برنامه‌هاي راهبردي خود براساس هويتي كه دارد بيشتر جلب و جذب مشاركت مردمي و سرمايه‌گذاري بخش خصوصي را به جهت افزايش ضريب‌ حفاظتي و نگهداري اين بناهاي ارزشمند را در سرلوحه كار خود قرار داده است كه اين امر با انجام مطالعات لازم و ارائه روش‌هاي علمي محقق مي‌شود و هيچ هدف تجاري ندارد، و صرفا با تغيير كاربري متناسب با نيازهاي فعلي و با تأكيد بر معرفي بهينه و اصولي آثار معماري و هنري ارزشمند موجود در كالبد بناهاي تاريخي به اين امر باارزش پرداخته است.

5 – براي حفظ و حراست و حفاظت از همه آثار تاريخي كشور به گستردگي تاريخ و تمدن مردم اين سرزمين، چاره‌اي جز مشاركت جدي صاحبان اصلي اين نيازها كه مردم هستند وجود ندارد و استفاده از توانمندي‌هاي كارآمد بخش خصوصي و مردم در اولويت و برنامه‌هاي اين صندوق است و تصديق مي‌فرماييد كه مردم بهترين امانتدار و حافظ آثار متعلق به پيشينيان و نياكان خود هستند.

6 – در خاتمه ضمن تشكر و قدرداني از آن روزنامه محترم كه همواره به  رسالت خطير معرفي مواريث فرهنگي كشور اهتمام ويژه داشته، اميد است در استمرار و اقدام  به همكاري‌ها و همياري‌ها نيز تذكرات دلسوزانه همه صاحبان انديشه و نشر و معرفي ارزش‌هاي ميراث كهن اين سرزمين سعي و تلاش ارزنده‌اي در حفظ و نگهداري امانت‌هاي تاريخي ايران داشته باشيم.