|
يبانيه ها | آرشيو پاسارگاد | آرشيو خبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيو تاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | | تماس | جستجو پيوند به صفحه اصلی
فاضلی نشلی، يکی از عاملين غرق کردن تنگه بلاغی، با دادن مجوز اکتشاف نفت در دشت ارجان دستور تخريب هفت هزار سال تاريخ در اين منطقه را نيز صادر کرد
مجتبی گنجی، کارشناس و معاون پايگاه پژوهشی ارجان خواستار جلوگيري از انجام عمليات لرزهنگاري در دشت ارجان شدهاست:
صدور مجوز مساوی با تخريب هفت هزار سال تاريخ دشت ارجان است
|
پاييز سال 61 هنگام خاكبرداري به منظور سدسازي روي رودخانه "مارون"در محوطه باستاني ارجان، حفره اي در زمين ايجاد و آرامگاهي از دوره ايلامي كشف شد. اين آرامگاه متعلق به "كيتين هوتران"، پادشاه دوره ايلام نو بود كه در اواخر هزاره دوم پيش از ميلاد بر اين منطقه حكمراني مي كردهاست. در این آرامگاه يکی از گرانبها ترین گنجینه های ایران را يافتند. این گنجینه شامل حلقه زرین قدرت و جام زندگی بود که در نوع خود بی نظیر است. اما طبق معمول و پس از کشف اين منطقه باستانی نه تنها هيچ حفاظتی از آن نشد بلکه علاوه بر شرکت سيمان و شرکت نفت که کارشان را در آن منطقه توسعه دادند، «حفاران غير مجاز» و غارتگران گنجينه های فرهنگی نيز از آن زمان تا کنون به تخريب و چپاول اين منطقه مشغولند و سازمان ميراث فرهنگی و دولت هم هم طبق معمول چشمانش را بسته است. اکنون پس از چند سال تخريب و چپاول سازمان ميراث فرهنگی به طور رسمی به شرکت نفت اجازه اکتشاف و عمليات لرزه نگاری را داده و به اين ترتيب هم روی غارت های چندين ساله پوشانده خواهد شد و هم هفت هزار سال تاريخ هم رو به نابودی خواهد رفت. (کميته نجات پاسارگاد) |
پژوهشكده باستانشناسي سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي وگردشگري مجوز اكتشاف و استخراج نفت را در دشت بهبهان براي شركت ملي نفت صادر كرد.
"منيژه دهدشتي"، مسئول اداره ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري بهبهان از صدور مجوز اكتشاف شركت ملي نفت در دشت ارجان از سوي پژوهشكده باستانشناسي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خبر داد.
به گفته وي شركت ملي نفت طبق توافقهاي انجام گرفته با پژوهشكده باستانشناسي تنها ميتواند در نقاطي كه آثار ندارد نفت استخراج كند.
سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي و گردشگري خوزستان با استناد به مجوز پژوهشكده، براي اكتشاف نفت دشت ارجان مجوز صادر كرد.
طبق اين مجوز قرار است يك كارشناس سازمان ميراث فرهنگي روي عمليات اكتشاف نفت نظارت كند.
اما در همين حال "مجتبي گنجي"، كارشناس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و معاون پايگاه پژوهشي ارجان در گفتگو با ميراثخبر صدور مجوز را مساوي با تخريب تاريخ اين دشت 7 هزارساله ميداند.
پژوهشكده باستانشناسي سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي وگردشگري در نامهاي به سازمان ميراث فرهنگي خوزستان، براساس بررسيهاي انجام گرفته توسط كارشناسان پژوهشكده و گزارش و نقشه تهيه شده، محدوده لرزهنگاري اكتشاف نفت، اجراي عمليات لرزهنگاري در خارج از محوطه باستاني را مجاز دانستهاست.
به گفته وي مجوز سازمان ميراث فرهنگي، صنايعدستي وگردشگري در حالي صادر شده كه هنوز تيم باستانشناسان اعزامي از سوي پژوهشكده سازمان ميراث فرهنگي مطالعات خود در دشت ارجان براي شناسايي آثار را به پايان نبرده و هنوز مشغول عمليات بررسي و شناسايي آثار اين محدوده هستند.
گنجي نقشهارائه شده از سوي پژوهشكده براي صدور مجوز را ناقص خواند و تاكيد كرد كه تمامي آثار موجود در دشت روي اين نقشه مشخص نشدهاست.
به گفته وي روي اين نقشه تنها 42 اثر شناسايي شده اين درحالي است كه بررسيهاي تيم باستانشناسي پايگاه روي نقطه 67 محوطه رامشخص كرده بود.
همچنين وي اعتقاد دارد آثاري منطقه كوهستاني روي اين نقشه مشخص نشدهاند.
گنجي در گفتگوي تلفني با "موسوي"، مسئول پايگاههاي ملي سراسر كشور خواستار جلوگيري از انجام عمليات لرزهنگاري در دشت ارجان شدهاست.