|
يبانيه ها | آرشيو پاسارگاد | آرشيو خبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيو تاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | | تماس | جستجو پيوند به صفحه اصلی
16 دی 1386 (2546 سال پاسارگارد) 6 ژانويه 2007 +++++ کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی سياسی و مذهبی ندارد
محيط بانان و دوستداران طبيعت خطاب به دولت:
انزلي مهمترين تالاب ايران را
قربانی مصالح گروهی نکنيد
نابودی بيش از دو سوم تالاب بامدژ
درست در آخرين روزهاي پاياني هفته گذشته، هنگامي كه بسياري از شهروندان خود را براي تعطيلات دو روزه آماده ميكردند، عدهاي از محيط بانان و دوستداران طبيعت با تحمل رنج سفر، از گيلان به تهران آمدند تا با استمداد از استادان و صاحبنظران محيطزيست، تالاب انزلي را از خطر نابودي نجات دهند.
اين گروه، در اين درخواست كه از آن بهعنوان آخرين تير تركش خود براي نجات انزلي ياد ميكردند، از دولت عاجزانه خواستهاند تا تالاب انزلي- سمبل تالابهاي كشور- را قرباني مصالح گروهي اندك نكند.
برخلاف آنچه تصور ميشد رأي هيات پيگيريهاي رياستجمهوري مبني بر تأييد مسير مورد نظر سازمان محيطزيست در ساخت كنارگذر تالاب انزلي غيرقابل تغيير باشد، قرار است كميسيون زيربنايي دولت با حضور درمنطقه، مجددا در اين باره تصميمگيري كند؛ چرا كه برخي با وجود تصميمات قبلي، بر اجراي طرح پيشنهادي وزارت راه براي ساخت كنار گذر اصرار ميكنند؛ طرحي كه اجراي آن باعث تخريب سيصد هكتار از اراضي تالاب ميشود.
دكتر برهان رياضي، كارشناس تالابها، با اشاره به اهميت اين تالاب به همشهري گفت: اين زيستبوم ازيك سو، محلي براي تخم ريزي ماهيان استخواني بهويژه ماهي سفيد است واز سوي ديگر، به خاطر عمقهاي مختلف، تنوع بيولوژيكي بالايي دارد؛ بهطوري كه همه پرندگاني كه در شمال ديده ميشوند در اين تالاب قابل مشاهدهاند.
اين استاد دانشگاه، با اظهار تأسف از در معرض تخريب قرار گرفتن سيصد هكتار اراضي از تالاب انزلي، خاطرنشان ساخت: اين تالاب، دو منطقه حفاظت شده « سياه كشيم» و « سرخان كل و پناهگاه حيات وحش سلكه » را در خود جاي داده كه در فهرست كنوانسيون رامسر نيز به ثبت رسيده و از اهميت جهاني بسيار بالايي برخوردار است، به همين دليل و بنابر تعهدات بينالمللي ما نميتوانيم به دلخواه در آن دخل وتصرف كنيم.
دكتر اسماعيل كهرم، استاد حيات وحش نيز دراين باره به همشهري گفت: درحال حاضر، مساحت تالاب از بيست و يک هزار به دوازده هزار هكتار كاهش يافته و منطقه حفاظت شده «سياه كشيم» كاملا خشکيده است
اسدالله افلاكي ـ همشهری
همشهری
فرستنده از احمد، همراه کميته نجات، از تهران
نابودی بيش از دو سوم تالاب بامدژ
فاضلاب واحدهای صنعت نیشکر شادگان بزرگترین تالاب استان خوزستان را تهدید می کند.
این خبری بود که هفته گذشته به نقل از معاون طبیعی محیط زیست خوزستان اعلام شد، اما در خوزستان این تنها شادگان نیست که درمعرض خطر است.
کمتر از هفتاد کیلومتر آن سوتر، بامدژ هم قربانی پساب های صنعتی و زه آب های کشاورزی شده است.
دکتر برهان ریاضی، کارشناس محیطزیست، با تاکید به بحرانی بودن وضعیت تالاب های کشور به همشهری گفت: خور بامدژ در چهل کیلومتری شمال غربی اهواز، بین دو رودخانه کرخه و دز، در اراضی پست واقع شده همواره از طغیان دز و کرخه بهرهمند می شد؛
اما ساخت سد در بالا دست این تالاب و ساخت کانال توانا برای متصل شدن کرخه و دز همچنین کانالی به طول هفت کیلومتر در مجاورت این کانال که به قصد زهکشی و استفاده از زمینهای اطراف تالاب ایجاد شد، به مرور زمان بامدژ را به آستانه بحران کشانده است.
وی با اشاره به اینکه بامدژ تا چند سال پیش محل زمستان گذرانی بیش از شصت هزار پرنده کوچنده بود، افزود: رعایت نکردن حق آبه زیست محیطی، آبشویی اراضی کشاورزی و سرازیر شدن سموم دفع آفات به این تالاب، مجالی برای زمستان گذرانی این پرندگان باقی نگذاشته است.
به گفته این عضو هيئت علمي دانشگاه تا پیش از این، منطقه بین دز و کرخه پناهگاه حیات وحش تلقی می شد، اما امروز گلههای بزو گاومیش منطقه را به وضعیتی دچار کردهاند که اطلاق پناهگاه حیات وحش به آن بیشتر به یک شوخی شبیه است.
این گزارش میافزاید: مساحت بامدژ که روزگاری دوازده هزار هکتار بود به علت خشکسالی، رعایت نکردن حق آبه، زهکشی، رها سازی فاضلاب های شهری، پساب های صنعتی و زه آب های کشاورزی، استفاده از پوشش گیاهی آن برای تامین علوفه دام اینک به کمتر از چهار هزار هکتاررسیده است.
همشهری
فرستنده از احمد، همراه کميته نجات، از تهران
با هشدار رسانه ها و طرفداران محيط زيست دولت ممکن است
محل کاراندازی تاسيسات پتروشيمی را عوض کند
در حالي كه بسياري از كارشناسان و طرفداران محيطزيست نسبت به ساخت و راهاندازي تأسيسات پتروشيمي در تالاب صوفيكم استان گلستان اظهار نگراني ميكردند
و طي ماههاي گذشته هشدارهاي جدي در اين باره در رسانههاي مختلف منتشر شد، فاطمه واعظ جوادي، رئيس سازمان محيطزيست، در گفتوگو با همشهري از تغيير محل راهاندازي پتروشيمي در استان گلستان خبر داد.
جوادي ميگويد: هر چند قرار بود پتروشيمي در منطقه صوفيکم راه اندازي شود و سازمان محيطزيست هم کليات امر را پذيرفته بود اما پس از بررسي به اين نتيجه رسيديم که مکان مورد نظر بهدليل تالابي بودن مناسب نيست. در پي آن، متقاضيان پتروشيمي مکلف به ارائه مطالعات ارزيابي زيستمحيطي و گزينه ديگري شدند.
رئيس سازمان محيطزيست، با اعلام اينکه براساس مکانيابي جديد، پتروشيمي گلستان در فاصله شش کيلومتري گزينه اول و در منطقه آق قلا راه اندازي ميشود، افزود: دراطراف مکان جديد به شعاع ده کيلومتر مرکز جمعيتي وجود ندارد؛ علاوه بر اين، زمينهاي اين منطقه درجه سه محسوب ميشود وبه لحاظ پوشش گياهي نياز به زهکشي ندارد.
ساسان علينژاد، مدير کل اداره حفاظت محيطزيست گلستان، نيز در اين باره به همشهري گفت: گزينه جديد كه با پيگيريهاي رئيس سازمان محيطزيست و مساعدت استاندار انتخاب شده، بسياري از نگرانيهاي زيستمحيطي را برطرف ميكند.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا گزينه جديد در خارج از مناطق تالابي قرار گرفته، گفت: صوفيكم به منطقه بزرگي اطلاق ميشود كه تنها بخشي از آن حالت تالابي دارد و پناهگاه پرندگان كوچندهاست اما آنچه مسلم است، گزينه جديد از منطقه تالابي فاصله دارد و تهديدي براي آن محسوب نميشود
همشهری
فرستنده از احمد، همراه کميته نجات، از تهران