|
يبانيه ها | آرشيو پاسارگاد | آرشيو خبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيو تاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | | تماس | جستجو پيوند به صفحه اصلی
28 اسفند 1386 (2546 سال پاسارگارد) 18 مارچ 2008************************* کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد
برخلاف وعده های سازمان ميراث، محدوده بافت های تاريخی تعيين نشد، و تخريب ها ادامه دارد
تعيين نشدن
محدوده بافتهاي تاريخي كشور بنا بر آنچه در برنامه 5ساله چهارم توسعه مشخص شده
بود، سبب آسيبپذيري بيش از پيش بافتهاي تاريخي كشور شد
تا آنجا كه بافت تاريخي كرمانشاه قرباني توسعه تجاري و ساخت 5 مجتمع تجاري
–
اداري شد. آخرين مشاهدات خبرنگار همشهري از بافت تاريخي كرمانشاه حاكي از آن است كه
اين محدوده از شهر به سبب ساخت مجتمعهاي تجاري - اداري بزرگ گل، برليان، عقيق و
پيروزه غرب ارزش خود را از دست داده است. بافت ناهمگون سازههاي جديد با سازههاي
تاريخي كرمانشاه نيز سبب برجستهتر شده شكاف به وجود آمده در اين شهر تاريخي شده
است.
در همين حال اقامت 3 ساله استانداري در امارت كلاه فرنگي قاجاري بيرجند به
اين بنا آسيب رسانده و الحاقات نامناسب، اين اثر تاريخي را خدشه دار كرده است.
محمدعلي جنتي، كارشناس سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري به ميراثخبر دراينباره گفته است:« ميراث فرهنگي بيرجند پيش از اين نسبت به مرمت اين بنا اقدام كرده بود اما گزارشها و بازديد كارشناسان ميراث حاكي از آن است كه طي 3سال حضور استانداري در اين بنا، الحاقاتي نامتناسب باارزش و اهميت اين اثر تاريخي به بنا نصب شده است. »
در حالي كه تنها 2 سال ديگر تا زمان اتمام برنامه چهارم توسعه دولت باقي است و اداره كل حفاظتاز بافتهاي تاريخي موظف بود محدوده بافتهاي تاريخي را تعيين كند اما هنوز در هيچيك از شهرهاي داراي بافت تاريخي چنين اتفاقي روي نداده است.
اين در حالي است كه سال 1386 سال بافتهاي تاريخي تعيين شده بود و انتظار ميرفت در اين شرايط تعيين محدوده بافتهاي تاريخي سرعت داشته باشد.
تأخير در ساماندهي بافتهاي تاريخي
از سوي ديگر با وجود توافق ميان اداره كل
بافتهاي تاريخي سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري و سازمان شهرداريهاي
وزارت كشور مبني بر ساماندهي بافتهاي تاريخي به ويژه تعيين شهردار بافت تاريخي
هنوز چنين اتفاقي در بافتهاي تاريخي و شهرهايي كه بافتهاي داراي ارزش دارند،
نيفتاده است.
با اين حال در نيمه دوم سال گذشته شهرداري نراق با ابتكار خود اقدام به تعيين شهردار بافت تاريخي و ساماندهي اين بخش از شهر كرد. همچنين شهر يزد به واسطه داشتن وسعت قابل توجهي بافت تاريخي در سال گذشته با اقدام اداره كل بافتهاي تاريخي، شهردار بافت تاريخي را تجربه كرده است.
بافت تاريخي تهران نيز از جمله شهرهايي است كه نتوانست در مقابل روند غيرقابل كنترل ساخت و ساز مقاومت كند و عملا محلههاي ارزشمند از نظر شاخصهاي تاريخي نظير عودلاجان را از دست داد. اين در حالي است كه هنوز براي بافتهاي تاريخي پايتخت، شهردار تعيين نشده است.
در ميان شهرهايي كه بافتتاريخي دارند، شيراز از جمله شهرهايي است كه وضعيت نسبتا مناسبي دارد زيرا مدير پايگاه شيراز - يعني عليرضا قلينژاد - خود مديركل بافتهاي تاريخي كشور است و حساسيت لازم در مديريت آن لحاظ شده است. اما اين تنها يك شهر از مجموعه شهرهايي است كه داراي بافت تاريخي ارزشمند هستند ولي بهدليل نبود شهردار بافت تاريخي و بودجه مناسب، قرباني شدن در راه توسعه بساز و بفروشي را تجربه ميكنند.
در سال 1386 بودجه بافتهاي تاريخي پايتخت 3 ميليارد تومان بودكه تنها با آن ميتوان يك يا دو تكبناي ارزشمند را خريداري كرد و اصلا مناسب ساماندهي و حفاظت نيست. بودجه اداره كل بافتهاي تاريخي سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري در سال گذشته در مجموع حدود 11 تا 12 ميليارد تومان بود.
همشهری
فرستنده، احمد، همراه کميته بين المللی نجات، از تهران