|
يبانيه ها | آرشيو پاسارگاد | آرشيو خبرها | مقالات | آرشيو هنر و ادبيات | آرشيو تاريخ زدايي | ديداري ـ شنيداري | | تماس | جستجو پيوند به صفحه اصلی
22 تير 1387 (2547 سال پاسارگارد) 12 جولای 2008******************************* کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد
درياچه زمردين کوه سبلان
مجموعه محيط طبيعی و منابع کشور رو به نابودی می رود
کوهستان ها را دريابيم
از:
عبدالله اشتري
:
تخريب در محيطهاي كوهستاني كشور همچنان ادامه دارد و دليلي هم
ديده نميشود كه اين تخريب ها متوقف شود بلكه درست برعكس بهعلت شتاب توسعه نه
تنها
كوهها بلكه مجموعه محيط طبيعي
و منابع طبيعي كشور رو به نابودي ميروند و در حقيقت براي دستيابي به توسعه به هر قيمتي، اقدامات گسترده تخريبي در محيطهاي طبيعي صورت ميگيرد.
همه ما شاهد ساخت راه در دورترين مناطق و مرتفعترين كوههاي كشور هستيم. مجريان طرحهاي صنعتي و توسعهاي با افتخار از جابهجايي ميليونها تن خاك صحبت ميكنند بدون اينكه كوچكترين توجهي به تخريب بافتهاي طبيعي و دستنخورده كشور داشته باشند.
اكثر اين اقدامات در مناطقي صورت ميگيرد كه ارتفاعي بيش از هزار متر دارند و جزو مناطق كوهستاني به حساب ميآيند؛ مناطقي كه سرشتي آسيبپذير وشكننده دارند، اما متأسفانه كسي به اين بعد مسئله توجهي ندارد.
ازدياد جمعيت و بزرگ شدن شهرها از يك سو موجب تغيير كاربري اراضي حاشيهاي شده تا آنجا كه ارتفاعات هم از اين تغيير كاربريها درامان نمانده است.
از سوي ديگر، جمعيت جوان كشور در سالهاي اخير به محيطهاي طبيعي و گردشگري تمايل نشان داده و اين مسئله موجب شده فشار فوق العادهاي به اين محيطها وارد شود.
نمونه روشن اين مسئله تنگه واشي در نزديكي تهران است كه اگر يك مقايسه ساده بين تعداد بازديدكنندگان اين تنگه در 10 سال گذشته با امروز انجام دهيم به روشني به مخاطرهآميزبودن مسئله پي ميبريم.
آنچه دراين ميان حائز اهميت است وضعيتي است كه 3منطقه كوهستاني كه بلندترين ارتفاعات كشور هم هستند با آن مواجهند.
اين 3منطقه يعني دماوند، علم كوه و سبلان در 2دهه اخير بازديدكنندگان فراواني داشتند. 3منطقهاي كه داراي ويژگيهاي منحصر به فرد و ارزشهاي بالايي هستند. ارتفاعاتي كه مشخصات مشابه آنها در كوههاي ديگر ايران وجود ندارد.
اما با وجود همه تاكيدات سازمانهاي غيردولتي و دوستداران طبيعت ، هنوز هيچ اقدام مؤثري براي مديريت اين نواحي و كنترل فشارهاي وارده بر اين مناطق، صورت نگرفته است.
اين درحالي است كه بهدليل ساخت و توسعه راهها دسترسي به اين ارتفاعات آسان شده و هر سال جمعيت بيشتري به اين مناطق روي ميآورند. كوه سبلان با ارتفاع 4800 متر كه به خاطر وجود درياچه زمردين در سرقله آن از زيبايي و شكوه خاصي برخوردار است، نمونه بارزي از اين روند است.
در روزهاي پنجشنبه هر هفته سيل گردشگران و كوهپيمايان به اين منطقه آغاز ميشود. اسفناكتر اينكه حداقل تعداد 40 خودروي لندرور در منطقه براي انتقال مردم به بالادست در حال رفت و آمد هستند.
با وصفي كه شد به سادگي ميتوان تصور كرد كه چگونه خاك، پوشش گياهي وبافت منطقه تا ارتفاعات بالا تخريب ميشود.
واقعا چه بايد كرد. چه زماني بايد به عمق فاجعهاي كه در جريان است پي برد.چه كسي يا كساني مسئولند؟
چند توصيه
براي پيشگيري از تخريب بيشتر محيطهاي كوهستاني پيشنهاد ميشود:
- تعيين متولي كوهستان
- تدوين و تصويب راهبردها وسياستهاي كلان كوهستان
- با اعمال مديريت در 3منطقه كوهستاني منحصربهفرد كشور يعني دماوند، علمكوه و سبلان مانع بيشتر تخريبها و فشارهاي وارده براين ارتفاعات بينظير شويم
همشهری
فرستنده احمد، همراه کميته نجات، از ايران
.