International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

      يبانيه ها  |   آرشيو  پاسارگاد  |  آرشيو خبرها  |  مقالات   |   آرشيو هنر و ادبيات   |   آرشيو تاريخ  زدايي   |   ديداري ـ  شنيداري  |   |  تماس  جستجو   پيوند به صفحه اصلی

 

 

 

رحيم مشايي چه نقشه ای برای موزه ها و آثار باستانی در آن ها دارد؟

متخصصين  از رياست موزه ها برکنار و اشخاصی از بخش «حراست» يا «حوادث غير مترقبه»  به مديريت موزه ها انتخاب می شوند

اخراج، و جابجايي در سازمان ميراث فرهنگی در طی رياست رحيم مشايي غير عادی و به شدت مشکوک است

 

موج دوباره يي از تغيير و تحولات در سازمان ميراث فرهنگي و صنايع دستي و گردشگري آغاز شده است که در کنار خود نگراني هايي را براي آينده ميراث فرهنگي و موزه هاي ايران به وجود مي آورد. استعفاي محمد کارگر رئيس موزه ملي ايران در شرايطي اتفاق افتاد که چندي پيش معاون فرهنگي سازمان ميراث طي بخشنامه يي مديران ستادي خود را سلب امضا کرد و به دنبال آن مدير کاخ موزه نياوران با حفظ سمت به مديريت اداره کل موزه ها نيز منصوب شد. اين تنها انتصاب اتفاق افتاده در دو روز گذشته نبود. در اين مدت مدير مجموعه سعدآباد نيز با حفظ سمت، مديريت کل امور فرهنگي سازمان را نيز عهده دار شد. اين جابه جايي ها و سلب امضاي مديران ستادي اداره کل موزه هاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اگرچه به نوعي به کنترل شرايط و ساماندهي رخدادهاي موجود در اداره کل موزه ها، تعبير مي شود اما با توجه به حجم گسترده امور و فعاليت هاي اين بخش از سازمان ميراث فرهنگي که مدت ها نيز مورد بي توجهي قرار گرفته است، اين پرسش را طرح مي کند که مديران موزه ها در سلب امضا بودن مديران ستادي اداره کل موزه ها تا چه اندازه امکان و قدرت تصميم گيري و اختيار در انجام امور تخصصي خود را دارند. هرچند که جابه جايي در مديران موزه ها نيز از موزه رضا عباسي آغاز شده است. اين تغييرات در حالي است که يکي از تخصصي ترين بخش هاي اين سازمان، مديريت و نگهداري موزه ها و اشياي درون آن است که تغييرات و جابه جايي هاي دو سال گذشته، نشان داده چندان به بعد تخصصي اين بخش نگاه نمي شود. انتخاب فردي از بخش حراست سازمان ميراث

فرهنگي يا انتقال شخصي ديگر از بخش حوادث غيرمترقبه به مديريت يک موزه با فعاليت هاي هنري و فرهنگي، نشان مي دهد چندان دلسوزي و درايتي براي انتخاب مديران جديد موزه ها اتخاذ نشده است. اين انتخاب ها در حالي است که اسفنديار رحيم مشايي در روزهاي نخستين فعاليت خود در سمت رياست سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري وعده داده بود تا جايگاه موزه ها را تقويت کرده و رشد و رونق موزه هاي بومي و محلي را به جد پيگيري کند. اما بعد از گذشت دو سال با نگاهي به حجم گسترده جابه جايي ها و تغييرات در جايگاه مديران اين سازمان به نظر مي رسد هنوز گزينه هاي مناسبي براي هدايت و کنترل مطلوب تر بخش هاي ميراثي و حتي گردشگري اين سازمان رخ نداده است.

تغيير سه مدير در حوزه روابط عمومي سازمان و ساير جابه جايي ها در بدنه اصلي سازمان از جمله معاونت فرهنگي و همچنين جابه جايي مديران موزه ها و در نهايت سلب امضا شدن مديران ستادي، اين نگراني را مضاعف مي کند که رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري تا چه اندازه روي موضوعاتي از قبيل ميراث فرهنگي و حتي اداره موزه ها، حساسيت و نگراني دارد.اکنون استعفاي مدير موزه ملي ايران در شرايطي اتفاق مي افتد که خود وي مدعي است پس از 11 سال کار و تلاش در اداره موزه ملي ايران و همکاري با سه مدير سازمان نيازمند اندکي تنفس است و ترجيح مي دهد تا به ادامه تحصيل مشغول شود.

ادعاي محمد کارگر در حالي است که استعفاي خود را بدون هيچ گونه ارتباطي با تغيير و تحولات رخ داده در اداره کل موزه هاي سازمان ميراث فرهنگي و حتي ساير تغييرات و جابه جايي مديران مي داند. اما اينکه گزينه بعد از محمد کارگر با استناد به چه اصولي انتخاب و معرفي شده و اينکه اين مدير جديد موزه ملي ايران که خود از مديران جابه جا شده در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است تا چه اندازه توانايي و قابليت اداره بزرگ ترين و مهمترين موزه کشور را دارا است، پرسشي است که متخصصان و کارشناسان علم موزه داري بايد به آن پاسخگو باشند؛ مديريت براي موزه يي که از منظر جايگاه چندان دست کم از جايگاه بانک مرکزي ندارد زيرا رئيس هيأت امناي آن، رئيس جمهور است و مدير موزه بايستي توانايي ها و قابليت هاي ويژه يي داشته باشد.تغيير و جابه جايي مدير موزه ملي و انتصاب مديرکل جديد امور فرهنگي تنها نمونه هاي کوچک مطرح شده در مبحث جابه جايي مديران در سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است.

طبق بررسي هاي انجام شده تغيير مدير سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجان شرقي، جابه جايي مديرکل روابط عمومي سازمان در مردادماه، تعيين سرپرست جديد براي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان گلستان، تاييد حکم سرپرست رئيس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در استان کردستان و انتخاب و انتصاب جديد در پژوهشکده مردم شناسي سازمان از جمله اين جابه جايي ها در چند ماه گذشته است.در اين ميان مدير جديد موزه رضا عباسي در حالي در اسفند گذشته منصوب شده که نام او در فهرست جديد جابه جايي ها نيز مشاهده مي شود. دکتر حسين جعفري نيز دومين معاون فرهنگ و ارتباطات سازمان در مدت مديريت اسفنديار رحيم مشايي است. جالب تر اينکه در طول مدت اين مديريت، سازمان ميراث فرهنگي استان تهران تغيير و جابه جايي سه مدير را در خود شاهد بوده است.

اگرچه به نظر مي رسد اين حق يک رئيس باشد تا براي دستيابي به کار مطلوب تر مديران خود را جابه جا کند اما اين اندازه جابه جايي مديران در يک سازمان فرهنگي بسيار شبهه برانگيز و قابل تامل است.

امروز صبح نيز مهرانديش مديرکل سابق روابط عمومي سازمان به عنوان رئيس حوزه ملي ايران معرفي خواهد شد. تا يک ماه آينده نيز دوره مديريت کاخ موزه گلستان به اتمام خواهد رسيد اما هنوز مشخص نيست گزينه جايگزين خانم دکتر ثقه الاسلام، مديرکاخ گلستان چه کسي است

مريم خورسند ـ روزنامه اعتماد