International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

Link to English Section

 

 

 

اهميت تاريخي  شوش فراتر از مرزهاي ايران است

هتل لاله زير نظر سازمان ميراث درست در جايي ساخته می شود که آثار باستانی قرار دارد

 

از: حسن ظهوري

هر محوطه باستاني داراي سه عرصه و حريم حفاظتي است که بايد مورد رعايت قرار گيرد. هر تعرضي به اين حرايم باعث خدشه دار شدن و تخريب محوطه هاي باستاني مي‌شود.

 

"حميد خطيب شهيدي"، باستان شناس و عضو هيات علمي گروه باستان‌شناسي دانشگاه تربيت مدرس با اعلام اين مطلب به CHN گفت: «از نظر علمي و حفاظتي سه عرصه و حريم براي محوطه‌هاي باستاني در نظر گرفته مي‌شود. نخست عرصه و حريم درجه يک محوطه است که مملو از آثار بوده و نبايد هيچ ساخت و سازي در آن انجام شود.»

 

وي افزود:« دومين حريمي که بايد در مورد محوطه‌هاي باستاني مورد توجه قرار گيرد، حريم منظري يک محوطه است که اين امکان را مي‌دهد تا آسمان و منظر يک اثر باستاني، حفظ شود. در آخر نيز حريم زيست محيطي محوطه باستاني است که نبايد هيچ کارخانه و يا آلاينده زيست محيطي در اطراف اثر و يا تپه باستاني فعاليت کند تا تپه مورد حفاظت قرار گيرد.»

 

اين در حالي است که طي دو ماه گذشته، ساخت دو هتل در عرصه شهر باستاني شوش بحث هاي متعددي را به وجود آورده است.

 

اين دو هتل در عرصه جديدي که در شوش شناسايي شده قرار گرفته اند.

 

خطيب شهيدي در اين باره به CHN گفت: «براي حفاظت بهتر از محوطه‌هاي باستاني بايد به اين موضوع دقت کرد كه جايي که شک وجود دارد ساخت و ساز تا حد امکان انجام نشود. تا آنجايي که خاطرم هست، زمين‌هاي زيادي آنطرف‌تر از محدوده باستاني شوش وجود دارند که مي‌شود از اين زمين‌ها استفاده کرد.»

 

وي که در سال 1355 پلکان هخامنشي منطقه "دعبل خزايي" را کشف کرد گفت:« به نظر مي‌رسد عرصه فعلي شهر باستاني شوش، براي اين محوطه کوچک باشد و احتمالا اين عرصه بزرگتر از آنچه که امروز مي بينيم هست.»

 

هتل لاله درست روي يک قبرستان دوره ساساني و اشکاني واقع شده است که گود برداري در اين محوطه منجر به تخريب آثار باستاني شد.

 

ساخت هتل اميرزرگر هنوز آغاز نشده است و صاحب اين هتل طي اقدامي غير قانوني بخشي از محوطه ميان کاخ آپادانا و شائور را حفاري کرد.

 

به گفته مشاور عالي پايگاه ميراث فرهنگي شوش ساخت هتل در اين محل مي‌تواند حلقه ارتباط باستاني ميان اين دو کاخ را از بين ببرد.

عرصه 400 هکتاري شوش در زمان جنگ و به علت شرايط اضطراري و توسط يکي از باستان شناسان سازمان ميراث فرهنگي به نام "مهدي رهبر" تعيين شد و در آن زمان براي انجام اين کار گمانه زني انجام نگرفت و محدوده چند خيابان که محوطه باستان شوش را محصور کرده بودند به عنوان عرصه اين شهر باستاني معرفي شد.

 

اين درحالي است که عرصه 1200 هکتاري شوش بر اساس گمانه زني‌هاي باستان شناسي به صورت اصولي و علمي مشخص شده است و اين بدان معناست که تا فاصله 1200 هکتاري محوطه باستاني شوش مملو از آثار مهم باستاني است و هيچ ساخت و سازي در اين محدوده نبايد صورت گيرد.

 

عرصه شهر باستاني شوش در حالي تعيين شده است که اين محوطه تاريخي، پس از 8 سال تغيير مديريت مدام، فراز و نشيب هاي متعددي را پشت سر گذاشته است و در حال حاضر با همكاري سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري، پايگاه ميراث فرهنگي آن با مديريت "محمدرضا چيت ساز" و مشاوره عالي "کاميار عبدي"، دوباره راه اندازي شده است.

 

اهميت تاريخي و باستان شناسي شوش فراتر از مرزهاي ايران است و ساخت هتل در اين محوطه باستاني نه تنها در محافل فرهنگي کشور که واکنش شديد بين المللي را به دنبال خواهد داشت.

 

شوش در هزاره پنجم پيش از ميلاد يکي از مراکز مهم اقتصادي بوده و در اواخر هزاره چهارم پيش از ميلاد براي نخستين بار خط تصويري در ايران، در شوش اختراع مي‌شود.

 

به اعتقاد باستان شناسان بي‌ترديد شوش يکي از محوطه‌هاي مهم باستاني کشور است که لايه هاي باستاني اين محوطه اکنون در تپه هايي به ارتفاع 30 متر قابل ديدن هستند.

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=48527

 

 

 ht