International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

   يبانيه ها  |   آرشيو  پاسارگاد  |  آرشيو خبرها  |  مقالات   |   آرشيو هنر و ادبيات   |   آرشيو تاريخ  زدايي   |   ديداري ـ  شنيداري  |   |  تماس |  جستجو   پيوند به صفحه اصلی

  25 فروردين 1387    (2547 سال پاسارگارد)  13 آوريل  2008*************************    کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد

 

 

پاسخي به مطلب آقای دکتر ناصر کرمی در ارتباط با ماهی سفره ی هفت سين

طبیعت گریزی سرآغاز طبیعت ستیزی

جناب شیر ، آهو سفارش بدهید !

جناب آقای دکتر ناصر کرمی

با سلام  و تشکر از فعالیت های زیست محیطی شما و همه دوستداران محیط زیست ، در پاسخ به نوشتار کوتاه شما با عنوان « جناب شير پيتزا سفارش بدهد! » درباره نگاه دوستداران محیط زیست درمورد حمایت و حفظ ماهی قرمز سفره هفت سین که در روزنامه همشهری و تارنگارتان بازتاب یافت ، چند نکته لازم به توضیح بود که با احترام به آگاهی می رساند :

1- نوشته اید : « موضوع ماهي سفره هفت‌سين، يكي از مهم‌ترين نمايه‌هاي وجه سانتيمانتاليستي و رومانتيک طرفداران محيط‌زيست در ايران است.» اما توضیح نداده اید منظور شما کدام گروه از طرفداران محیط زیست با کدام دیدگاه است. چون همانطور که می دانیم طرفداران و دوستداران محیط زیست در ایران نیز همچون بسیاری دیگر از کشورهای جهان طیف وسیعی را شامل می شوند که هر یک نظرات و روش های بسیار متفاوتی را در زمینه حمایت از حیوانات به کار می گیرند. اختلاف سلیقه و دیدگاه در بین این گروه ها شاید به حدی باشد که در برخی موارد منجر به اتخاذ شیوه های متفاوت در موارد یکسان می شود. برای مثال در میان حامیان حیوانات گروهی معتقد به گیاهخواری بوده و هرگونه استفاده از گوشت ، پوست ، شیر و دیگر محصولات تولید شده از حیوانات را امری ناپسند می دانند و گروهی دیگر از حامیان حیوانات نه تنها استفاده از محصولات تولیدی حیوانات را ناپسند نمی دانند بلکه گسترش مراکز و مزارع پروش حیوانات را گامی در جهت حفظ بقای گونه های جانوری و کمک به حفظ تنوع زیستی می دانند . شاید این تکثر دیدگاه در بین حامیان حیوانات ، در میان هیچ گروهی از دوستداران محیط زیست تا این اندازه دیده نشود (مثلاً در زمینه مهار بیابان زایی و یا مبارزه با پدیده جهان گرمایی نظرات و دیدگاه های افراد کاملاً به هم نزدیک است ) پس به این ترتیب نسبت دادن رفتار برخی از این گروه ها به همه، کم لطفی به دیگران و یا شاید نادیده گرفتن دیدگاه های بنیادین دیگر گرایش هاست.

بر این اساس شاید بهتر باشد وقتی درباره موضوعات مرتبط با حمایت از حیوانات صحبت می کنیم به جای پرداختن به دیدگاه های به قول شما سانتیمانتالیستی ، نظرات حد وسط و نگاه غالب حامیان حیوانات را مد نظر قرار دهیم تا تصویر نادرست یا دور از واقعیتی از فعالیت های غالب طرفداران و حامیان حیوانات در اذهان ترسیم نگردد.

2- نکته مورد اشاره شما یعنی "مخالفت با خورده شدن آهو توسط شیر " و یا " دلسوزی برای ماهی قزل آلای خوراکی " بر آمده از همان دیدگاه های افراطی برخی از حامیان حیوانات است که معمولا از سوی سازمان های حمایت از حیوانات که بر پایه مطالعات علمی برنامه های خود را پیگیری می کنند ، مورد قبول نیست . پس به این ترتیب  انجمن حمایت از حیوانات نیز جناب شیر را در خوردن آهو محق می داند، البته اگر میل داشته باشند.

نکته دیگر این که مقایسه انجام شده بین ماهی قرمز با ماهی قزل آلا محل اشکال است .چون درست است که هر دو توسط انسان پرورش می یابد اما هدف از پرورش هر کدام از این دو ماهی با دیگری متفاوت است و یکی را برای نگهداری بر سفره هفت سین در نوروز و دیگری را برای خوردن پرورش می دهند.

3- انجمن حمایت از حیوانات اصفهان معتقد است که تبلیغ و ترویج نخریدن ماهی قرمز در بین مردمی که به این جانور کوچک علاقه دارند و توصیه به شانه خالی کردن از بار مسئولیت نگهداری از حیوانی که در صورت رعایت نکاتی ساده سال ها می تواند زنده بماند ، نه تنها عملی زیست محیطی و نشانه حمایت از حیوانات نیست بلکه به نوعی نشانه ای از طبیعت گریزی است و طبیعت گریزی آغاز طبیعت ستیزی است . بی شک اگر قشر تحصیل کرده و به اصطلاح دوستدار حیوانات و محیط زیست نتواند از یک ماهی قرمز در منزل خود نگهداری کند دیگر نمی توان از سازمان های عریض و طویل و بی در و پیکر دولتی انتظار داشت که نگاهبان خوبی برای یوزپلنگ ایرانی ، پلنگ ، هوبره و موارد دیگر باشند و همه این ها در حالی است که می دانیم در کشورهای پیشرفته جهان به هزاران دلیل همزیستی مسالمت آمیز بین  انسان ها و حیوانات را در شکل های مختلف توصیه می کنند.

4- انجمن حمایت از حیوانات نه تنها هیچگاه با نهادن ماهی قرمز بر سفره هفت سین مخالفتی نداشته و ندارد بلکه در صورت نگهداری درست از این جاندار زیبا ، نهادن آن را بر سر سفره هفت سین و نگهداری اصولی از آن را در حوض خانه و یا آکواریوم  با هدف انس با حیوانات توصیه می کند.

نکته دیگر این که رهاسازی غیر اصولی ماهي‌های قرمزدر حوضچه‌هاي پارک‌ها و به ویژه آب های جاری هیچ گاه مورد تائید انجمن حمایت از حیوانات نبوده است و معتقدیم که در این رها سازی ها که بیشتر با هدف ایجاد حس مسئولیت در افراد نسبت به سرنوشت این جانداران و با انگیزه آموزشی و ترویج فرهنگ زیست محیطی صورت می گیرد باید حتما رعایت اصول و موازین زیست محیطی و بهداشتی مورد توجه قرار گیرد تا برای محیط زیست  و سلامت همان ماهی ها اثرات زیان باری دربر نداشته باشد.

خوشبختانه انجمن حمایت از حیوانات اصفهان ، طی 5 سال گذشته با استفاده از نظر کارشناسان و بررسی نیازها و خواسته های مردم و اصلاح روش های قبلی ، طرح ها و برنامه های خوبی را در خصوص فرهنگ سازی برای حمایت و حفاظت از ماهی قرمز سفره هفت سین انجام داده است و تجربیات بسیار خوبی در این زمینه کسب نموده است که می تواند مورد استفاده سازمان های دیگر در سایر نقاط قرار گیرد.

 

کمیته روابط عمومی انجمن حمایت از حیوانات اصفهان

 

 رونوشت

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد جهت بازتاب