International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

يبانيه ها  |  پاسارگاد  |   خبرها  |  مقالات   |   هنر و ادبيات |    تاريخ  زدايي  | ديداري ـ  شنيداري  | جشن های ايرانی | محيط زيست |  تماس |  جستجو

 

 

چندين محوطه باستانی با آبگيری سد البرز مازندران در آب غرق خواهند شد

 

شواهد کشف شده ی تا کنون نشان می دهد که زن ها دردوره ساسانی از منزلت و جايگاه ويژه ای برخوردار بوده اند

 

از: حسن ظهوري

 پژوهش‌هاي علمي و بررسي انسان شناسي روي اسکلت‌هاي گورستان پهلوج که در آن‌ها از "ميخ" براي آداب تدفين استفاده شده بود نشان داد که تنها در گور زن‌ها از ميخ استفاده شده و از آنجايي که سر تيز ميخ‌ها رو به بالا بوده، احتمال داده مي‌شود جهت نگهداري صفحه هاي چوبي مورد استفاده بوده است.

 

"فرزاد فروزانفر"، انسان شناس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در اين باره گفت: «در گورستان پلوج نوع جديدي از آداب تدفين اواخر دوره ساساني کشف شده که نمونه آن پيشتر ديده نشده است. در اين نوع تدفين ميخ‌هايي سر و ته در زمين گذاشته شده و با توجه به اين كه سر تيز آن‌ها رو به بالا بوده، احتمالا از آن براي نگه داشتن صفحه‌اي چوبي استفاده مي‌شده است.»

 

پيش از اين کشف گورستاني منحصر به فرد متعلق به اواخر دوره ساساني و اوايل دوره اسلامي در پشت سد البرز مازندران، باستان شناسان را متعجب کرده بود.

 

 در آيين تدفين اين گورستان ميخ‌هايي در اطراف اسکلت ها کشف شده است که متعلق به هيچ تابوتي نيست.

 

فروزانفر با تاکيد بر اين موضوع که در اين گورها از تابوت استفاده نشده است، به CHN گفت: «تدفين‌ها به صورت تابوتي نبوده و زير اسکلت‌ها نيز اثري از چوب ديده نشده است. اما ميخ‌هايي جهت نگهداري از صفحه‌اي چوبي مورد استفاده بوده، زيرا آثار پودر قهوه‌اي چوب روي نوک تيز برخي ميخ‌ها ديده شده است.»

 

وي افزود: «اين ميخ‌ها تنها در گور زنان و دختران کشف شده و گور مردان و کودکان فاقد ميخ است. اين موضوع نشان مي‌دهد زنان در اين دوران با آيين و آداب خاصي تدفين مي‌شدند.»

 

گورها به صورت چاله‌اي کنده شده و از آنجا که فضاي گور بسيار تنگ است، جسد بدون تابوت در گور گذاشته شده و احتمالا با ميخ‌هايي که به صورت منظم در اطراف جسد کاشته شده، صحفه‌هاي چوبي در بالاي جسد و اطراف آن کار گذاشته شده است.

 

فروزانفر در توضيح اين مطلب به CHN گفت: «زماني که فاصله ميخ‌ها را اندازه‌گيري کرديم، متوجه اندازه‌هاي واحدي شديم که در نهايت، در دو طرف اسکلت خطوط موازي را تشکيل مي‌دادند.»

 

وي همچنين درباره کشف توده هاي ميخ در بالاي سر و زير پاي اسکلت‌ها گفت: «وجود اين توده‌ها خيلي عجيب است و در حال حاضر پاسخي براي آن نداريم. اما احتمالا به آييني در تدفين زنان مربوط مي‌شود که از آن بي اطلاعيم.»

 

شواهد بدست آمده از تدفين زنان در اين گورستان نشان مي‌دهد احتمالا در اواخر دوره ساساني زنان از منزلت و جايگاه ويژه‌اي برخوردار بوده‌اند.

 

همراه اين ميخ‌ها برخي وسايل شخصي از قبيل قاشق‌هاي نقره، دستبند و مهره‌هاي فيروزه‌اي نيز کشف شده است.

 

سد البرز در حال حاضر مراحل تکميلي ساخت خود را طي مي‌کند و هم اکنون نيز آماده آبگيري است.

 

اين سد بعد از آبگيري، چندين محوطه باستاني متعلق به دوره عصر آهن (3200 سال پيش) و همچنين گورستان‌ها و محوطه‌هاي قرون اوليه اسلامي را غرق خواهد کرد.

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=48058