|
|||
|
29 خرداد 1387 (2547 سال پاسارگارد) 18 جون 20082*********************** کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد
نم در آرامگاه کورش
از: البرز محمودی
نم و رطوبت پيرامون آرامگاه کوروش و پاسارگاد آنقدر افزايش يافته که مسوولان محلي آن را "بي سابقه" عنوان کرده اند با اين حال مسوولان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور در قبال اين خبر واکنش هاي مختلف نشان داده اند. برخي هرگونه اظهار نظر در اين خصوص را "غير كارشناسانه" مي دانند و برخي ديگر اعلام کرده اند اگر رطوبت ناشي از سد سيوند روي مقبره كوروش و پاسارگاد تاثير بگذارد، درياچه سد سيوند را خشك ميكنند.
به گفته شهردار پاسارگاد، افزايش رطوبت در اطراف آرامگاه کوروش و پاسارگاد تا حدي است که هيچ يک از ساکنين اين منطقه تا کنون چنين افزايش رطوبتي را به خاطر نمي آورند و بوي نم و رطوبت شديد از سوي تنگه بلاغي به سوي دشت روان است.در بخش جنوب غربي آرامگاه هم که در آرامگاه محسوب مي شود، آب هاي زير زميني بالا زده و سنگ هاي اين بخش نيز رگه رگه شده است.
امير تيمور خسروي، شهردار پاسارگاد همچنين به خبرگزاري ميراث فرهنگي گفت: "عصرها بوي نم و رطوبت بسيار زيادي در اطراف آرامگاه کوروش و روستاهاي اطراف آن به مشام مي رسد که تا کنون بي سابقه بوده است. پاسارگاد همواره به داشتن آب و هوايي پاکيزه و دل انگيز شهرت داشته است، اين درحالي است که اکنون به خاطر رطوبت بيش از اندازه، هواي پاسارگاد به شدت شرجي شده است."
شهردار پاسارگاد همچنين يادآور شد: "در بخش جنوب غربي آرامگاه که در آرامگاه محسوب مي شود، آب هاي زير زميني بالا زده و سنگ هاي اين بخش نيز رگه رگه شده است."
به گفته وي هم اکنون آب هاي زيرزميني و صفههاي دشت پاسارگاد از آب پر شده و در بخشي از نقاط شاهد آمدن آب به سطح زمين هستيم. در حال حاضر رودخانه پلوار (سيوند) پر آب است و محدوده درياچه سد سيوند را تغذيه مي کند. از سوي ديگر درياچه سد سيوند نيز تا اندازه قابل توجهي بالا آمده است.
به گفته شهردار پاسارگاد، ميزان نم و رطوبت اطراف آرامگاه و روستاهاي مجاور از زماني بالا رفته است که سد سيوند تا اندازه قابل توجهي آبگيري شده است. همچنين به گفته خسروي، گزارش هاي دستگاه رطوبت سنج نزديک به آرامگاه کوروش از ميزان رطوبت خبر مي دهند.
اين گزارش در حالي منتشر شده است که سد سيوند اوايل سال گذشته و با حضور معاون آب وزارت نيرو و وزير تعاون آبگيري شد و در همان مقطع بارها کارشناسان در خصوص آسيب رطوبت ناشي از درياچه سد روي آرمگاه کوروش متذکر شده بوند. حتي بسياري از ايرانيان با شکايت به ديوان عدالت اداري خواستار جلوگيري از آبگيري اين سد شده بودند که البته هنوز ديوان عدالت اداري به اين شکايت ها پاسخ نداده است.
به نوشته خبرگزاري ميراث فرهنگي، آرامگاه کوروش و محدوده پاسارگاد در تير ماه سال 1383 در فهرست ميراث جهاني به ثبت رسيده است و در صورت هرگونه تخريبي در اين اثر جهاني، سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري کشور بايد در مقابل مجامع فرهنگي جهان پاسخ گو باشد.
سخنان غير کارشناسانه
اظهارات مسوولان محلي پاسارگاد با واکنش مسوولان سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري روبرو شده است.خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران (ايرنا) در گفتگويي با يکي از مديران اين سازمان اعلام کرده که "تهديدي متوجه آرامگاه كوروش نيست".
محمد طالبيان مدير بنياد پژوهش پارسه – پاسارگاد که زير نظر سازمان ميراث فرهنگي فعاليت دارد گفته است:"طبق آخرين بررسي ها، مشخص شد خطري آرامگاه كوروش را تهديد نمي كند، با اين وجود تيمي متشكل از كارشناسان ميراث فرهنگي راهي پاسارگاد مي شوند.
وي با بيان اينکه "هرگونه اظهار نظر در اين خصوص غير كارشناسانه است" يادآور شد:"هرنوع اظهار نظري در خصوص افزايش يا كاهش رطوبت در منطقه و تاثيرات آن بايد مبناي علمي داشته باشد، بنابر اين اظهار نظرهايي كه در خصوص افزايش رطوبت و تاثيرات آن مطرح مي شود مبناي علمي ندارد. به همين منظور تيمي متشكل از كارشناسان ميراث فرهنگي براي بررسي علمي وضعيت آرامگاه كوروش به پاسارگاد مي روند".
همچنين سايت عصر ايران با انتشار ديدگاه هاي طالبيان نوشت: "افزايش و يا كاهش رطوبت بايد از طريق دستگاه رطوبت سنج اندازه گيري شود و در مقايسه با سال قبل، ميزان و يا تاثيرات آن مورد بررسي قرار گيرد. با توجه به خشكسالي امسال عنوان كردن افزايش رطوبت و تاثير آن بر آرامگاه كوروش منطقي نيست."
در سوي ديگر، طاها هاشمي، رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور صبح ديروز در نشست خبري خود اعلام كرد: "با قدرت اجرايي امروز سازمان ميراث فرهنگي، درصورتي كه آبگيري سد سيوند روي مقبره كوروش و پاسارگاد تاثير بگذارد، درياچه سد سيوند را خشك ميكنيم"
وي با اعلام اين خبر افزود: "امروز سازمان ميراث فرهنگي با قدرت اجرايي بيشتري در مقابل هر نوع تهديد آثار تاريخي ايستادگي ميكند و بر همين اساس در صورتي كه مطالعات مقدماتي رطوبت سنجي پيش از آبگيري و مطالعات رطوبت سنجي پس از آن نشان دهد رطوبت درياچه سد، روي آثار مجموعه جهاني پاسارگاد و مقبره كوروش تاثير ميگذارد، آبگيري سد متوقف و درياچه خشك ميشود."
در همين راستا سايت "ميراث آريا" که پايگاه خبري-اطلاع رساني ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري ايران است به نقل از يک مقام مسوول ديگر اعلام کرد "آرامگاه کوروش عاري از رطوبت است".
محمدرضا بذرگر رئيس سازمان ميراثفرهنگي، صنايعدستي و گردشگري استان فارس در اينباره گفته است:"براساس عکسهاي هوايي گرفتهشده از آرامگاه کوروش، هيچ شواهدي مبني بر وجود نم و رطوبت در اين آرامگاه که ناشي از آبگيري سد سيوند باشد، ديده نشده است. با توجه به خشکسالي غيرمنتظره امسال هيچ رطوبتي در منطقه وجود ندارد. ضمن آنکه براساس اقدامات کارشناسي حتي در فصلهاي پرباران نيز هيچ خطري آرامگاه کوروش و منطقه تاريخي را تهديد نميکند."
به گفته وي، کارشناسان ميراثفرهنگي استان فارس اعلام کردهاند در صورت بارش فراوان در منطقه نيز تنها 400 تا 500 ميليمتر آب در نقطه انتهايي سد جمع ميشود که اين محدوده نيز تا آرامگاه کوروش 9 کيلومتر فاصله دارد. سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان فارس از طريق هواپيماي دو موتوره اقدام به عکسبرداري هوايي و تهيه اسلايدهاي متنوع از منطقه کرده است که بر اساس اين عکسها هيچ رطوبتي در نزديکي آرامگاه کوروش مشاهده نشده است.
وي همچنين درباره وجود گلسنگهاي ديرپا در بدنه آرامگاه کوروش گفت: "اين بناي تاريخي عاري از هرگونه خزه يا گلسنگ است و در صورت افزايش چشمگير رطوبت نيز آرامگاه دچار آسيبهاي طبيعي اينچنيني نخواهد شد."
روز آن لاين
http://www.roozonline.com/archives/2008/06/post_7882.php