International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

   يبانيه ها  |   آرشيو  پاسارگاد  |  آرشيو خبرها  |  مقالات   |   آرشيو هنر و ادبيات   |   آرشيو تاريخ  زدايي   |   ديداري ـ  شنيداري  |   |  تماس |  جستجو   پيوند به صفحه اصلی

  30 فروردين 1387    (2547 سال پاسارگارد)  18 آوريل  2008*************************    کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد

 

 

 

 

قيمت بنزين سوپر سه برابر شد و آلودگی  هوای تهران بالا رفت

 

با خارج شدن بنزين سوپر از سبد حمايتي دولت و افزايش قيمت آن در دو روز گذشته از 140 تومان به 540 تومان،  به گفته رئيس جايگاه‌هاي سوخت كشور استفاده از اين نوع بنزين كاهش چشمگير و قابل توجهي داشته است.

اين تصميم سؤال‌برانگيز دولت براي گران شدن يك‌باره بنزين سوپر سبب شده تا با كاهش مصرف آن از سوي شهروندان،  هواي تهران در چند روز گذشته با آلودگي چشمگيري روبه‌رو شود و حتي كارشناسان سنجش آلودگي هوا از افزايش سرب در هواي تهران در دو روز گذشته خبر دهند.

اعلام اين خبر به معناي استفاده بيشتر مردم از بنزين عادي و آلودگي بيشتري هواي تهران است كه سبب شد تا هشدارهاي كارشناسان محيط‌زيست هم از روز گذشته آغاز شود. اگر چه مسئولان محيط‌زيست و حتي شهرداري تهران خواستار پاسخگويي دولت در مورد خارج كردن اين نوع بنزين از سبد حمايتي شده‌اند كه وضعيت آلودگي هواي تهران را به راحتي مي‌تواند در فصل تابستان به مرز بحران برساند،  اما در اين مورد هم هنوز پاسخي از سوي مسئولان وزارت كشور ارائه نشده است.

 حال آنكه به يقين دولت به خوبي مي‌داند كه آلودگي هواي تهران از جمله مسائل كلاني است كه نمي‌توان با يك بخشنامه بنزيني آن را اين گونه تحت‌تأثير قرار داد.

كارشناسان اعتقاد دارند انجام چنين برنامه‌اي از سوي دولت در حالي شهر را در معرض تهديد آلودگي‌هاي سربي قرار مي‌دهد كه حتي توجيه اقتصادي هم ندارد.چراكه سال‌ها است تلاش شده تا استفاده از بنزين سوپر در شهر جابيفتد و اين سياست جديد نه تنها تشويقي نيست بلكه به يك بازدارنده قوي تبديل شده تا شهرونداني هم كه به مصرف اين بنزين روآورده بودند به راحتي استفاده از آن را كنار بگذارند.

جدا از صرف هزينه و وقت زيادي كه در سال‌هاي گذشته براي مرسوم كردن فرهنگ استفاده از بنزين سوپر مصرف شده و با اين تصميم دولت به راحتي از بين مي‌رود،  محمدهادي حيدرزاده مشاور محيط زيست شهرداري تهران هم ابراز نگرانی مي‌كند كه روند افزایش آلودگی هوای تهران در سال جاری،   افزايش بيشتري بگيرد. وي هم‌چنين از بی‌توجهی دستگاه‌های مسئول به این چالش مهم شهر تهران انتقاد کرد.

محمدهادی حیدرزاده در گفت‌وگو با مهر با بيان اينكه متأسفانه به رغم صراحت قانون،   آلودگی هوا متولی مشخصی ندارد و همه چیز در این خصوص به دست باد سپرده شده که اگر بیاید آلودگی هوا کاهش یافته و اگر هم از باد خبری نباشد، آلودگی هوا افزایش می‌یابد.
 
اگر اين ديدگاه مشاور محيط زيست شهردار تهران با اين تصميم وزارت كشور را تطابق دهيم هم به اين نتيجه مي‌رسيم اگر آلودگي هواي تهران متولي خاصي داشت شايد مي‌توانست حداقل مشاوره آنها مانع از آن شود كه چنين تصميمي گرفته شود.

بي توجهي دولت به وضعيت اين شهر و اقدام به افزايش قيمت بنزين سوپر در حالي است كه آمارنشان مي‌دهد با وجود استفاده از بنزين سوپر تا پيش از اين افزايش قيمت هم آلودگي پايتخت در سه ماه گذشته بي‌سابقه بوده است و با اين اوصاف بايد روزهاي سخت‌تري را انتظار داشت.

حيدرزاده با اشاره به افزایش بی‌سابقه آلودگی هوای تهران در 3 ماه ابتدایی سال جاری افزود: تهران با ورود روزانه 1400 خودروی جدید به خیابانها و تردد میلیونها خودرو،   پتانسیل لازم آلودگی هوا را دارا است و شرایط جوی در ماه‌های اخیر نیز با توجه به گرمی هوا و عدم وزش باد به این مسئله دامن زده است.

مشاور شهردار تهران در امور زیست محیطی با انتقاد از عملکرد کمیته اجرایی کاهش آلودگی هوای تهران یادآور شد: این کمیته که مسئولیت نهایی آن با سازمان محیط زیست است حداقل کارکرد در این زمینه را نیز نداشته و بی‌توجهی این سازمان به موضوع کاهش آلودگی هوای شهر تهران قطعا مورد انتقاد همه کارشناسان است.

بحران هواي پاك در تهران

به گفته حیدرزاده، به رغم شرایط حساس آلودگی هوای تهران، کمیته اجرایی کاهش آلودگی هوا علاوه بر انتقادات وارد شده نسبت به عملکردش، در طول 6 ماه گذشته حتی یک جلسه هم برگزار نکرده و این مسئله به فراموشی سپرده شده است. این مسئله از بحران جدی شهر تهران حکایت دارد.

حيدرزاده با توجه به بحراني شدن وضعيت هواي پايتخت اين نكته را مطرح مي‌كند كه سازمان حفاظت محيط زيست بايد جوابگوي بي‌توجهي ساير نهادها و ارگان‌هاي دولتي به هواي تهران باشد.

به گفته وي کمیته اجرایی کاهش آلودگی هوا بر اساس قانون،   متولی بندهای هفت گانه برنامه اجرایی کاهش آلودگی هوای تهران است ولی با این همه به‌نظر می‌رسد،   سازمان محیط زیست، دغدغه‌ای در زمینه کاهش آلودگی هوای شهر تهران ندارد و قصد دارد وظایف خود در این حوزه را نیز مانند وظایف دیگرش به سایر بخشها تفویض کند.

روزهاي بحراني تهران در پيش است

این کارشناس حوزه محیط زیست در ادامه با اشاره به افزایش روزهای ناسالم در هوای شهر تهران افزود: با بررسی شرایط آلودگی هوای تهران و وضعیت تردد خودروها که سهم 80 تا 90 درصدی در آلودگی هوا دارند تنها می‌توان به شرایط جوی امید داشت که اگر این موضوع نیز تحقق نیابد،   پیش بینی روزهای بحرانی آلودگی هوا در شهر منطقی و حتمی است.
مسئله زماني حادتر مي‌شود كه افزايش قيمت باعث روي آوردن صاحبان خودروهاي مختلف به استفاده از سوخت‌هاي ناسالم باشد و عملا نقشه تمام برنامه انجام گرفته از سوي سازمان‌هاي مختلف براي كاهش آلودگي شهر را نقش برآب مي‌كند.

مشاور شهردار تهران در خصوص راه‌حل مشکل آلودگی هوای شهر تهران نیز گفت: به عقیده مدیریت شهری تهران،   صورت مسئله در این زمینه و پاسخ آن کاملا روشن است و افزایش کمی و کیفی حمل‌ونقل عمومی در پایتخت تنها راه رهایی از این چالش جدی شهر تهران است.

هشدار حيدرزاده دقيقا زماني به گوش مي‌رسد كه عملا افزايش 400 توماني سوخت سوپر ناخودآگاه رانندگان را به استفاده از بنزين‌هاي معمولي سوق مي‌دهد.
محمد هادی حیدرزاده در ادامه تأکید کرد: تأکید شهرداری تهران بر مشارکت شهروندان در استفاده از وسائل نقلیه عمومی با افزایش طول خطوط مترو، افزایش ناوگان حمل‌ونقل عمومی نظیر اتوبوس، افزایش خطوط BRT و... نیز در همین راستا صورت می‌گیرد که در این زمینه به‌طور جدی نیازمند حمایت برنامه‌ای،  سیاستی و اجرایی از جانب دولت است.

به گفته مشاور زیست محیطی شهردار تهران،   شهرداری این آمادگی را دارد تا درصورت حمایت و تخصیص اعتبار و دارا بودن اختیارات و تجهیز ناوگان حمل‌ونقل عمومی،  متولی امور مربوط به کاهش آلودگی هوای تهران باشد.

وی همچنین افزود: شهرداری تهران با ایجاد سامانه پیش‌بینی آلودگی هوا،   افزایش ایستگاه‌های سنجش آلودگی هوا و صوتی و صرف هزینه‌های قابل توجه در این حوزه،   کارنامه روشنی در عمل به تعهدات خود داشته است ولی در عین حال با بی‌توجهی دستگاههای متولی در این خصوص روبه‌رو هستیم.

زنگ خطر بحران آلودگي هواي تهران

نگاهي كوتاه به اخبار مطبوعات در همين سه ماه اول سال نشان مي‌دهد تلاش شهرداري براي روشن كردن اذهان دولت نسب به وضعيت حمل‌ونقل شهري و تاثير آن روي هواي اين شهر آلوده تا به امروز بي‌نتيجه بوده است.

همين مسئله باعث شده تا مشاور شهردار با وجود تمام فعاليت‌ها نسبت به ادامه وضعیت ناسالم در هوای تهران ابزار نگراني كند: با توجه به وضعیت آلودگی هوای تهران به شدت احساس خطر می‌کنیم ولی با تأسف باید گفت که آمادگی لازم برای مواجهه با این مشکل را به خاطر بی‌توجهی برخی دستگاهها نداریم.

مشاور شهردار تهران همچنین خواستار حساسیت بیشتر رسانه‌ها بر موضوع آلودگی هوای تهران شد تا ضمن خودداری از سیاه‌نمایی امور در با اهمیت نشان دادن این مشکل بزرگ
 
زیست محیطی برای تصمیم گیران دستگا‌ههای مختلف و مردم تلاش لازم را انجام دهند.
همه چيز دست به دست هم داده است تا آينده تهران بيش از هرچيز در هاله‌اي از آلودگي سياه و پرغبار فرو برود و با توجه به بي‌توجهي دولت به درخواست‌هاي شهرداري و متوليان شهر ترسيم چشم‌انداز روشني از شهر غير ممكن ش خت تنها راه رهایی از این چالش جدی شهر تهران است

 نشريه همشهری

فرستنده احمد، همراه کميته نجات، از تهران

 

دفع زباله های بيمارستانی در ابهام است

نازنين فضل‌علي:


امروزه معضل زباله در جوامع شهري و مديريت كنترل و دفع بهداشتي آن يكي از اصلي‌ترين برنامه‌هاي شهرداري، سازمان حفاظت محيط‌زيست و وزارت بهداشت و درمان است.

ايران كشوري است كه متأسفانه هنوز برنامه مديريت جامع و كاملي درخصوص دفع صحيح و بهداشتي زباله ندارد.

هرچند زباله‌هاي شهري تا حدودي ساماندهي شده‌اند ولي معضل زباله‌هاي صنعتي، بيمارستاني و كلا زباله‌هاي خطرناك مسئله‌اي است كه با وجود تمهیدات به عمل آمده برون بخشی، هنوز حل نشده است.

اين در حالي است كه كشورهاي صنعتي و پيشرفته دنيا سال‌ها ست براي حل اين معضل، راه حل‌هاي مناسبي يافته و شیوه ای خاص در بهبود وضعيت زيست محيطي و حذف اين مواد خطرناك از محيط‌زيست دارند.

براساس تعريفي كه آژانس حفاظت محيط زيست آمريكا به‌دست داده، مواد زائد خطرناك به مواد زائد يا تركيبي از مواد زائد گفته مي‌شود كه مي‌توانند سلامت انسان يا ساير موجودات زنده را در معرض خطر قرار دهند. اين مواد شامل زباله‌هاي راديواكتيو، شيميايي و بيولوژيكي  قابل انفجار و قابل احتراقي هستند كه هريك تعاريف خاص خود را دارند.

در اين ميان زباله‌هاي بيمارستاني كه بيمارستان‌ها و مراكز تحقيقات بيولوژيكي تولید می‌كنند در شمار زباله‌هایی قرار دارند كه براي سلامت انسان بسیار خطرآفرينند.

چراكه زباله‌هاي اين گروه، به‌علت عفوني بودن، قدرت آلوده‌سازي‌ بالايي دارند و چنانچه به شیوه درست جمع‌آوري و دفع نشوند، مشكلات بسياري ايجاد مي‌كنند

این در حالی است كه بنا به آمار، سرانه توليد زباله بيمارستاني به ازاي هر تخت در شبانه روز محاسبه مي‌شود كه بسته به وضعيت درآمد، توسعه شهرنشيني و سطح فرهنگ ميزان توليد آن افزايش يا كاهش مي‌يابد.

در حال حاضر روزانه در حدود ۷۵۰۰ تن زباله در تهران توليد مي‌شود كه ۷۵۰ تن از آن (۱۰ درصد)، مربوط به زباله‌هاي بيمارستاني و نيمي از آن مربوط به زباله‌هاي عفوني (پاتولوژيك) است.

مخاطرات زيست محيطي اين زباله‌ها عمدتاً شامل خطرات ناشي از عدم‌كنترل صحيح، به‌خصوص در نوع اتمي آن باعث بروز انواع سرطان‌هاست.

شيوع بيماري‌هاي واگيردار و غيرواگيردار، آلودگي منابع آب‌هاي سطحي و زيرزميني به شيرابه‌هاي سمي و شيميايي، رشد و تكثير موجودات موذي، نازيبايي محيط‌زيست و ورود گازهاي زيان آور به محيط بر اثر احتراق اين زباله‌ها از دیگر مخاطرات این زباله‌هاست

اما چه می توان كرد؟ برنامه ريزي براي استقرار يك خط‌مشي كارآمد پیش از هر چیز نيازمند سيستم مديريت منسجم، قوانين و مقررات، ضمانت اجرايي و تعهد و در آخر مسئوليت پذيري مسئولان است.

هرچند كه امروزه در سراسر جهان روش‌هاي زيادي برای دفع مناسب زباله‌هاي بيمارستاني وجود دارد ولي معضل كشور ما نبود استانداردهاي خاص اين دسته از زباله‌ها و شرايط مناسب در حمل‌ونقل، نگهداري و دفن بهداشتي يا دفع از طريق زباله سوزهاست كه متأسفانه هنوز راه‌حلي در انتخاب روش صحيح مديريت اين مواد درنظر گرفته نشده است

از سوی دیگر مهم‌ترين ضعفي كه در این زمینه وجود دارد نبود اين استانداردها و سپس ضمانت اجرايي در نحوه دفع صحيح اين دسته از مواد است.

ويژگي‌هاي محل دفن، ظروف حمل‌ونقل مناسب، جداسازي از مبدأ توليد، ذخيره‌سازي‌ و بازيافت، از مواردي است كه در كشور ما كمتر به آن پرداخته شده و نيازمند به همكاري‌هاي دو طرفه سازمان‌هاي ذي‌صلاح در اين زمينه است.

اما پیش از هرچیز نقش آموزش و اطلاع رساني درخصوص اين زباله‌ها بايد در دستور كار قرار گيرد تا جامعه با زباله و تاثیر آن برسلامت فردي و اجتماعي و حفظ بهداشت محيط آشنا شود. این نخستین گام برای مقابله با این معضل است

 

 

 

 

 فاطمه اكبرپور
در كلانشهر تهران 6363 واحد درماني در زمينه‌هاي مختلف فعاليت دارد اما فاضلاب همه اين واحد‌ها به شيوه سنتي جمع آوري مي‌شود.

فاضلاب‌ها و پسماند‌هاي خطرناكي كه مي‌تواند در آينده سلامت تهران را دچار بحران كند.  مقاله‌اي كه در پي مي‌آيد، شامل اطلاعاتي است در باره چگونگي مديريت اين فاضلاب‌ها و مشكلات آن.

افزايش جمعيت و نياز جوامع به خدمات درماني، سرعت روند ايجاد انواع مؤسسات و مراكز درماني از جمله بيمارستان‌هاي عمومي وتخصصي، مراكز بهداشتي و درماني، كلينيك‌ها و پلي‌كلينيك‌ها، زايشگاه‌ها، آسايشگاه‌ها، درمانگاه‌ها، داروخانه‌ها، آزمايشگاه‌ها، راديولوژي، واحدهاي درماني و امدادي، مجتمع‌هاي پزشكي و مطب‌ها را افزايش داده است. همچنين افزايش پيشرفت‌هاي علم پزشكي و داروسازي مصرف داروهايي با فرمولاسيون جديد و پيچيده را سبب شده است.

داروهايي كه در اثر پروسه درمان در بيمارستانها موجب تغيير در كيفيت و ويژگي فاضلاب‌هاي بيمارستاني مي‌شود. امروزه كيفيت فاضلاب‌هاي بيمارستاني بسيار متفاوت از پساب بيمارستاني در دهه‌هاي پيشين است. اين فاضلاب‌ها حاوي مواد بسيار سمي، عوامل پاتوژنيك، ژئوتوكسيك، مواد شيميايي و... است. مي‌توان گفت كه فاضلاب بيمارستاني تركيبي از فاضلاب شهري، فاضلاب صنعتي و فاضلاب مراكز داروسازي وآزمايشگاهي است.

مشخصات سمي و خطرناك فاضلاب

آزمايش‌هاي سم‌شناسي انجام شده روي فاضلاب بيمارستاني، وجود مقادير بالاي مواد سمي را در اين فاضلاب تاييد كرده است. اين ميزان بالاي سم ممكن است نتيجه وجود تركيبات اورگانوهالوژن ناشي از استفاده قابل توجه از هيپوكلريت سديم و تركيبات يوني در ضد‌عفوني‌كننده‌ها باشد. واكنش اكسايش وكاهش بين مواد آلي و ضد‌عفوني‌كننده‌ها قبل از مرحله ته‌نشيني و فيلتر در تصفيه خانه‌ها منجر به توليد تركيبات اورگانوهالوژن (OHC) مي‌شود. تركيبات OHC اساسا تركيباتي پايا، چربي دوست و سمي بوده و بسيار خطرناكند.

مطالعات انجام شده در مورد فاضلاب‌هاي بيمارستاني نشان داده است كه اين نوع فاضلاب‌ها داراي مشخصات و عواملي است كه در برابر تجزيه بيولوژيكي مقاومت مي‌كنند، همچنين تحقيقات ويروس شناسي انجام شده روي آب‌هاي سطحي آلوده به اين فاضلاب‌ها وجود انترو ويروس و انواع ديگر ويروس‌ها مثل آدنو ويروس را درفاضلاب بيمارستاني به اثبات رسانده است. به علاوه بررسي‌ها روي فاضلاب بيمارستاني وجود مقادير زياد كلر و فلزات سنگين مثل جيوه و نقره را اثبات كرده است. مقادير قابل توجه COD وBOD در اين فاضلاب‌ها اندازه گيري شده است.

مقدار AOX نيز در اين فاضلاب شناسايي شده است. تركيبات هالوژنه آلي كه حاصل واكنش كلر با تركيبات آلي موجود در فاضلاب است تبديل به تركيباتAOX در فاضلاب شده كه از جمله مواد خطرناك به حساب مي‌آيند. ماده فرمالدئيد به فرمول HCHO نيز بعضي مواقع در پروسه درمان وخدمات ارائه شده در اين مراكز مورد استفاده قرار مي‌گيرد. اين مواد به محض ورود به فاضلاب اثرات منفي خود را نشان مي‌دهد و در مقاديري در حدود 100-10 ميلي گرم در ليتر بر سيستم بيولوژيكي سيستم‌هاي تصفيه فاضلاب تاثير منفي دارد و مي‌تواند فرآيند تصفيه را براي مدت‌ها به تاخير اندازد و سيستم‌ها را از مدار خارج كند.

آلاينده‌هايي كه در بيمارستان به وجود مي‌آيند شامل اورگانوهالوژن‌ها و مواد دارويي هستند كه بدون هيچ تخريب و تجزيه‌اي از تصفيه خانه خارج مي‌شوند. از حدود سال 1980ميلادي اطلاعاتي در مورد وجود مواد دارويي در آب‌هاي سطحي طبيعي و پساب تصفيه‌خانه‌ها گزارش شده است. وجود مواد دارويي كه توسط مردم و حيوانات خانگي مصرف مي‌شوند شامل آنتي‌بيوتيك‌ها، هورمون‌ها، مسكن‌هاي قوي و مواد مصرف شده در شيمي درماني براي سرطان، در آب‌هاي سطحي، آب‌هاي زيرزميني و آب‌هاي آشاميدني در آزمايشگاه‌هاست.

مقادير زيادي دارو توسط انسان‌ها و حيوانات دفع مي‌شود و از طريق فاضلاب، كود و يا لجن‌هاي خشك وارد خاك و طبيعت مي‌شوند. يك بررسي انجام شده در انگليس نشان داده ميزان داروي موجود در آب‌هاي طبيعي حدود يك ميكروگرم بر ليتر است. در منطقه لونا آيسلند در شهر ونكور كانادا وجود دو داروي ايبوپروفن و ناپروسكن در شبكه فاضلاب تاييد شده؛ همچنان‌كه مقادير اسيد ساليسيكليك بيش از 7/28 كيلوگرم در روز و اسيد كلوفيبريك بيش از 7/2 كيلوگرم در روز در تصفيه‌خانه كانزاس‌سيتي آمريكا مشاهده شده است.

تحقيقي ديگر وجود مقدار اسيد كلوفيبريك كمتر از ميكروگرم بر ليتر در آب تصفيه شده را نشان داد. هنگامي كه انسان يا حيوان دارويي را مصرف مي‌كند حدود 90-50 درصد آن بدون تغيير دفع مي‌شود. حدود 30 درصد داروهايي كه ساخته مي‌شوند چربي دوست هستند بدين معني كه آنها متمايل به حل شدن در روغن هستند و در آب حل نمي‌شوند اين مسئله نشان مي‌دهد اين داروها مي‌توانند از غشاي سلول عبور كرده و وارد سلول شوند. به اين ترتيب پس از ورود به محيط زيست وارد زنجيره غذايي مي‌شوند. همچنين بسياري از داروها به ‌صورت پايدار طراحي شده و در نتيجه پس از دفع وارد طبيعت مي‌شوند. در ميان انواع مختلف داروهاي مصرفي مي‌توان به گونه‌هاي زير اشاره كرد:

هورمون‌هاي جنسي

در چندين مورد هورمون استروژن در آب‌هاي طبيعي در حدود نانوگرم بر ليتر مشاهده شده است. شواهد و اسناد زيادي در تحقيقات نشان مي‌دهند كه مقادير هورمون‌هاي جنسي حتي بسيار كمتر از ميكروگرم بر ليتر بر حيات وحش و طبيعت مؤثر بوده‌اند. مقاديري حدود 20 نانوگرم بر ليتر هورمون جنسي مي‌تواند بر خصوصيات جنسي بعضي ماهي‌ها تاثيرگذارباشد.

‌آنتي‌بيوتيك‌ها

آنتي‌بيوتيك‌ها يكي از اصلي‌ترين گروه‌هاي دارويي هستند.گزارش شده است كه مقدار آنتي‌بيوتيكي كه ازطريق برخي بيمارستان‌ها در اروپا انتشار مي‌يابند بالغ بر 50 ميكروگرم بر ليتر است. براي مثال ماده‌اي مثل تتراسايكلين به خاطرميزان متابوليك بالا نبايد وارد فاضلاب شود.اين ميزان براي تتراسايكلين حدود 13 ميكروگرم بر ليتر تخمين زده شده است. برخي مطالعات روي آنتي‌بيوتيك‌ها نشان مي‌دهند كه ممكن است افزايش مقاومت باكتري‌ها تهديدي جدي براي سلامتي عمومي باشد. همچنين بيماري‌هاي مسري كه در بيمارستان ايجاد مي‌شوند حاصل افزايش مقاومت باكتري‌ها هستند.

بر اساس آنچه گفته شد و نيز با توجه به و وجود 145 بيمارستان فعال و 329 پلي‌كلينيك، 5224 كلينيك و مطب، 174 آزمايشگاه طبي، 107 راديولوژي، 407 داروخانه و 57 مورد ساير مراكز پزشكي (طبق آخرين آمارهاي در دسترس) ضرورت مديريت فاضلاب بيمارستاني را بيش از پيش نشان مي‌دهد. اما دستگاه‌هاي ذيربط به ويژه مسئولان محيط‌زيست دراين راه با مشكلات متعددي مواجه‌اند كه برخي از آنها عبارتند از:

عدم‌تخصيص اعتبار و بودجه لازم براي رفع آلودگي در مراكز دولتي 
بي‌علاقه بودن مديران بهداشتي به مسائل
زيست محيطي و در اولويت قرار ندادن موضوع رفع آلودگي در برنامه‌ريزي‌هاي صورت گرفته
مشكل استفاده از جيوه در مراكز دولتي و عدم‌تمايل به حذف اين فلز سنگين
عدم‌همكاري برخي از ارگان‌ها به رفع آلودگي مراكز درماني

پيشنهادها

 تامين اعتبارات لازم براي تسريع در روند احداث شبكه فاضلاب شهري تهران

كمبود منابع مالي و عدم‌تخصيص اعتبار و بودجه مورد نياز براي تجهيز بيمارستان‌ها به وسايل و امكانات تصفيه فاضلاب و رفع آلودگي در مراكز دولتي

باور نداشتن برخي از مديران مراكز درماني به مسائل زيست محيطي و در اولويت قرار ندادن موضوع رفع آلودگي در برنامه‌ريزي‌هاي صورت گرفته

نبود هماهنگي‌هاي لازم در سازمان‌ها و دستگاه‌هاي ذيربط در رابطه با رفع آلودگي مراكز درماني. از سوي ديگر براي تحقق اهداف سلامت محيط و رعايت مسائل زيست‌محيطي و انجام اقدامات پيشگيرانه مي‌توان فعاليت‌هايي صورت داد كه از آن جمله مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

تامين اعتبارات لازم براي تسريع در روند احداث شبكه و تصفيه‌خانه فاضلاب شهري در مناطق تهران به ‌عنوان دريافت‌كننده نهايي فاضلاب‌هاي بيمارستاني

تخصيص رديف خاص اعتباري براي اجراي سيستم‌هاي تصفيه فاضلاب بيمارستان‌هاي دولتي

لحاظ امتياز بيشتر در ارزش‌يابي بيمارستان‌ها جهت اقدامات زيست‌محيطي

در نظر گرفتن ابزارهاي تشويقي مناسب براي بيمارستان‌هاي رافع آلودگي

پمپ‌هاي آب، جان تالاب امير كلايه را گرفتند

 

خبر‌هاي دريافتي حاكي از آن است كه بيش از ۵۰ ‌درصد تالاب اميركلايه به‌دليل استفاده بي‌رويه كشاورزان از آب آن تاكنون خشك شده و متوسط عمق تالاب نيز به ۸۰ سانتي‌متر كاهش يافته است.

اين درحالي است كه اين تالاب در سال ۱۹۷۵ در فهرست جهاني كنوانسيون حفاظت از تالاب‌ها (رامسر) به ثبت رسيده است. كارشناسان مي‌گويند ادامه وضع موجود ممكن است باعث نابودي اين تالاب و بروز يك فاجعه زيست‌محيطي در منطقه شود.

اين تالاب بين‌المللي كه يك‌هزار و ۲۳۰ هكتار وسعت دارد همواره به‌عنوان يك منبع آبي براي مصارف كشاورزي منطقه مورد استفاده قرار گرفته و در فصل زراعي امسال نيز از اين قاعده مستثني نبود اما به‌دليل خشكسالي و كم شدن منابع آبي، تالاب ۲ ماه جلوتر از سال‌هاي گذشته با كمبود آب مواجه شد و در نتيجه حيا ت آبزيان و ديگر گونه‌هاي زيستي موجود در تالاب با خطر مواجه شد. اين در حالي است كه پمپاژ آب توسط اهالي منطقه از تالاب همچنان ادامه دارد.

آخرين خبرها حاكي است كه جلسه شوراي تامين با حضور فرماندار لاهيجان، مديركل محيط زيست گيلان و نماينده و جمعي از مسئولان شهرستان طي هفته‌هاي گذشته برگزار و تصميم بر نظارت بر حق‌آبه تالاب اميركلايه گرفته شد؛

اما همچنان مردم منطقه با استفاده بي‌رويه از آب اين زيستگاه طبيعي، آب شاليزارهاي خود را تامين مي‌كنند.

دكتر دلاور نجفي، معاون محيط طبيعي و تنوع‌زيستي سازمان حفاظت محيط زيست در گفت‌وگويي با ايسنا با اشاره به تشكيل جلسه شوراي تامين استان براي موضوع تالاب بين‌المللي اميركلايه گفت: قرار است برداشت آب غيرمجاز توسط كشاورزان ممنوع و موتورپمپ‌هاي غيرمجاز جمع‌آوري شود.

وي خاطرنشان كرد: در عين حال بارندگي اخير هم موجب بهبود وضعيت اين تالاب شده است.

خشكسالي امان تالاب را بريده

از سوي ديگر، كامران زلفي نژاد، مديركل محيط زيست گيلان درباره وضعيت نابسامان اميركلايه خاطر نشان كرد: به‌دليل خشكسالي و استفاده بي‌رويه كشاورزان از آب تالاب بين‌المللي اميركلايه بيش از 50 درصد منطقه تالاب در حال خشك شدن است؛

به‌طوري كه اگر حق آبه تالاب حفظ نشود حيات تالاب با مشكل جدي مواجه مي‌شود. در حال حاضر نيز عمق تالاب به‌طور متوسط به كمتر از يك متر رسيده است.

وي با اشاره به جلسه شوراي تامين در منطقه اميركلايه لاهيجان كه طي هفته‌هاي گذشته برگزار شد، يادآور شد: كشاورزان در سال‌هاي گذشته از آب تالاب براي اراضي خود استفاده مي‌كردند اما امسال به‌دليل خشكسالي، از آب تالاب اميركلايه بيش از حد استفاده مي‌كنند.

به همين دليل براساس صحبت‌هاي انجام گرفته با مسئولان شهرستان، شوراي تامين قرار است حق‌آب اين تالاب بين‌المللي را حفظ و مانع از برداشت بي‌رويه آب از اين زيستبوم ارزشمند شويم.

وي گفت: تالاب اميركلايه مانند تالاب انزلي چندين ورودي آب ندارد و منبع آبي آن از كانال‌هاي حاشيه‌اي يا از چشمه‌هايي كه در كف آن وجود دارد تامين مي‌شود، به همين دليل ميزان خشكسالي بيشتر اثرات خود را در اين تالاب نشان مي‌دهد.

گونه‌هاي زيستي در معرض نابودي

حسين مظلومي، رئيس اداره محيط زيست لاهيجان درخصوص سطح آب اين تالاب در زمان پرآبي و كم‌آبي نسبت به‌مدت مشابه گفت: ميانگين متوسط آب اين تالاب در زمان پرآبي 5متر و در زمان كم آبي حدودا به يك و نيم متر (در‌مرداد‌ماه) مي‌رسيد، اما امسال به‌دليل كم آبي و استفاده بي‌رويه آب توسط كشاورزان با مشكل مواجه شده‌ايم به‌طوري كه در 2ماه گذشته شاهد كاهش آب تالاب اميركلايه بوديم.

رئيس اداره محيط زيست لاهيجان افزود: براساس بررسي‌هاي اخير كارشناسان اين اداره عمق آب تالاب اميركلايه به‌طور متوسط به80 سانتي متر رسيده و تقريبا بيش از50 درصد از عرصه آن كاملا خشك شده است.

مظلومي يادآور شد: تالاب اميركلايه داراي جاذبه‌هاي منحصر به فردي است و ميزبان خوبي براي انواع گونه‌هاي پرندگان مهاجر در سطح استان است به‌طوري‌كه ما براي اولين بار پس سال‌ها يك حلقه اردك سرسفيد را در اين منطقه حلقه گذاري كرديم.

وي تاكيد كرد: در اين تالاب با توجه به شرايطي كه وجود دارد هيچ قايق موتوري وارد نمي‌شود و تنها قايق‌هاي گشت زني محيط زيست براي كنترل و جلوگيري از صيد در منطقه حضور دارند.

رئيس اداره محيط زيست لاهيجان ادامه داد: با مديريت صحيح در اين تالاب، به‌راحتي مي‌توان يك محيط امن براي پرندگان، موجودات آبزي فراهم كرد.

مظلومي متذكر شد: در بخش‌هاي مختلف تالاب خصوصا در منطقه حسن‌بكنده نشان از كاهش آب در اين منطقه دارد به‌طوري‌كه بخش‌هايي از تالاب با خشكسالي روبه‌رو شده است.

مظلومي حفظ تالاب‌ها و تنوع زيستي آن را طبق كنوانسيون‌هاي بين‌المللي ازجمله رامسر و تنوع زيستي جمهوري اسلامي ايران يك تعهد برشمرد و هر گونه اقداماتي كه تاكنون منجر به كاهش آب تالاب اميركلايه شده است را خلاف قانون اعلام كرد