International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

      يبانيه ها  |   آرشيو  پاسارگاد  |  آرشيو خبرها  |  مقالات   |   آرشيو هنر و ادبيات   |   آرشيو تاريخ  زدايي   |   ديداري ـ  شنيداري  |   |  تماس  جستجو   پيوند به صفحه اصلی

   25   بهمن 1386 (2546 سال پاسارگارد)  14 فوريه 2007      +++++          کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی سياسی و مذهبی ندارد

 
   

پرسش هايي از شخصيت های ادبي، فرهنگي، و اجتماعی  درباره ميراث فرهنگی و طبيعی ايرانزمين

 

 

 

- از نظر شما كوشش براي حفظ و نگاهداري ميراث فرهنگي و تاريخي و ميراث طبيعي و يك سرزمين تا چه اندازه اهميت دارد؟

  حفظ و نكهداري ميراث ملي، اسلامي، فرهنگي و تاريخي ايران در كنار ميراث طبيعي كشور نه تنها اهميت شايان و درخور توجهي دارد، بلكه وظيفه اي است كه بر دوش تك تك آحاد ملت، به ويژه ميهن دوستان، نخبگان و علاقه مندان به مفاخر فرهنگي، هنري و آثار باقي مانده از دوران باستان تا زمان حاضر است.

توجه به اين مسئله وقتي اهميت بيشتري پيدا مي كند كه بدانيم مسئولان و متوليان اين امر با وجود امكانات مادي فراوان و درآمدهاي ريالي و ارزي بادآورده، حاصل منابع زيرزميني و خدادادي درصد اندكي از بودجه ي كشور در اين راه هزينه مي كنند و متاسفانه در اين راه نيز با نگاه تبعيض آميز و به اصطلاح "خودي" و "غيرخودي"، برخورد دوگانه اي با ميراث فرهنگي و تاريخي كشور دارند، به برخي بيش از اندازه بها مي دهند، و برخي را نه تنها حفظ نمي كنند، بلكه با سياست هاي نابخردانه در معرض خطر و نابودي سريعتر و وسيعتر قرار مي دهند.

 

2- از آنجا كه بخش بزرگي از ميراث فرهنگي، تاريخي، و طبيعي ما به شكل عمدي و غيرعمدي در حال تخريب و ويراني است، شما فكر مي كنيد چگونه بايد به اين فاجعه ي فرهنگي روبرو شد.

   طبيعي است كه در اين زمينه نيز همانند ديگر پديده ها شناخت دقيق فاجعه ي فرهنگي و ابعاد و علل و عوامل آن اهميت فراواني دارد و تا اين گام برداشته نشود و در كنار آن نقشه اي جامع و شناسنامه اي علمي از تمام ميراث فرهنگي، تاريخي و طبيعي ايران، در داخل و خارج كشور تهيه نگردد، برداشتن گام هاي بعدي با مشكل و كاستي همراه خواهد بود. گام بعد مي توان ارزيابي سطح علائق و درگيربودن دولت و حاكميت با پرداختن و حفظ و نگهداري اين آثار باشد كه خود راهنمايي عملي براي امكان سنجي ابعاد و چارچوب حيطه ي كار افراد حقيقي و نهادهاي غيردولتي ذيربط است.

شناسايي دقيق ميراث فرهنگي، تاريخي و طبيعي در حال انقراض يا در معرض فرسايش و نابودي به شكل عمدي يا غيرعمدي يا حتي در معرض طمع بيگانگان يا سرقت افراد سودجو خود مي تواند در شناسايي و بكارگيري راهبردها و راهكارهاي مناسب براي مقابله با آن موثر باشد.

سامان دادن گروه هاي خاص در جهت حفظ و نگهداري اين ميراث يا مقابله با خطرهاي احتمالي فراروي آنان، چه به صورت گسترده و عام و چه به شكل موردي و خاص از طريق بسيج نيروهاي علاقمند يا  امكانات مالي و انساني شخصيت هاي حقيقي و حقوقي، راه ديگري براي حساس ساختن افكار عمومي داخلي و جلب توجه علاقمندان اين مقوله و مقابله با اين فاجعه است.

اين مباحث چارچوب هاي كلي اين چنين برنامه هايي است كه مي توان در اين حد بيان داشت. طبيعتا در جريان مباحث علمي و پژوهشي مي توان ابعاد و زواياي اين موضوع را شكافت و راه حل هاي مناسبتري براي آن يافت.

 

 

3- آيا خود شما مايل هستيد كه در كوشش براي حفظ اين آثار ملي و بشري ايران زمين توان و همت خود را به كار گيريد؟

  گمان نكنم كه بتوان ايراني ميهن دوستي را به راحتي يافت كه پاسخش به اين پرسش شما منفي باشد. طبيعي است كه من هم در حد توش و توان خود آمادگي دارم كه براي حفظ آثار ملي و بشري ايران بكوشم، اما طبيعي است كه اين كار با فراهم آمدن پيش زمينه ها و امكانات لازم از جمله يك چارچوب مشخص، با برنامه هاي معين و در كنار يك  مديريت مناسب امكانپذير است

www.savepasargad.com

 

 

.

 

عيسی سحر خيز، تهران

ژورناليست و مدير مسئول نشريه آفتاب