International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

   يبانيه ها  |   آرشيو  پاسارگاد  |  آرشيو خبرها  |  مقالات   |   آرشيو هنر و ادبيات   |   آرشيو تاريخ  زدايي   |   ديداري ـ  شنيداري  |   |  تماس |  جستجو   پيوند به صفحه اصلی

124 شهريور  1387    (2547 سال پاسارگارد)   14 سپتامبر  2008        ============      کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد

 

 

جنگ مسئولين ميراث با نمايندگان مجلس بر سر قدرت

و آن چه که اهميتی ندارد ميراث های فرهنگی و تاريخی ايران است

 

مسئولان سازمان ميراث: اجرای طرح الحاق، اين صنعت را در دل وزارت ارشاد حل می کند

 

از: فاطمه کريمی

 ديده‌شده هرگاه وزارتخانه يا سازماني چندين نام را همراه داشته تنها توانسته براي يكي از حوزه‌ها برنامه‌ريزي دقيقي ارايه كند. حال اگر وزارت‌فرهنگ و ارشاداسلامي كه خود وظيفه سنگين سياست‌گذاري و تدوين برنامه‌هاي فرهنگي جامعه را برعهده دارد؛ بخواهد سازمان ميراث‌فرهنگي را در نهاد خود بپذيرد چه اتفاقي براي صنعت سودآور گردشگري يا هزاران اثر تاريخي رو به زوال خواهد افتاد؟! مسئولان سازمان ميراث‌فرهنگي معتقدند با اجراي طرح الحاق، اين صنعت در دل وزارت‌ارشاد حل خواهد شد.

سازمان ايرانگردي و جهانگردي تا قبل از سال 82 تحت نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فعاليت مي‌كرد اما بعدها با نام سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري به عنوان سازمان مستقل ادامه حيات داد. با استقلالي كه اين سازمان توانست پيدا كند و حمايت مستقيم رياست جمهوري صنعت گردشگري بنابه گفته مسئولان سازمان؛ توانست رشد چشمگيري در بخش‌هاي مختلف مناطق نمونه گردشگري، سرمايه‌گذاري و ايجاد زيرساخت‌ها داشته باشد. به گفته همين مسئولان؛ اما اگر قرار باشد سازمان تنها به يكي از معاونت‌هاي وزارت‌ ارشاد تبديل شود جايي بسي شگفتي است كه بودجه آن به نسبت گذشته كسر نشود و همواره بتواند چنين اختياراتي كه بعضا در حوزه‌ها مختلف براي برگزاري برنامه‌هاي بين‌المللي، مرمت و نگهداري آثار تاريخي، توسعه گردشگري و عرضه و توليد صنايع‌دستي داشته است را حفظ كند. بايد ديد وزارت ارشاد درحال حاضر با وجود مسئوليت‌هايي كه در حوزه‌هاي فرهنگ‌سازي كشور دارد تا چه حد توانسته به همه وظايف خود جامه عمل بپوشاند كه آنگاه بتوان سازمان بزرگ ميراث‌فرهنگي را درون آن جاي داد.

 

بقايي: درباره برنامه‌هايمان هر زمان كه مجلسيان خواستند؛ پاسخگو بوده‌ايم

قائم‌مقام سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري در واكنش به طرح الحاق سازمان ميراث‌فرهنگي به وزارت ارشاد با طرح يك سوال از نمايندگان مجلس و ارايه‌كنندگان طرح ادغام اظهار كرد:« سوال من اين است كه آيا سازمان مشكلي در حوزه ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري دارد و كارهاي آن خوابيده كه دوستان به اين نتيجه رسيده‌اند كه طرح الحاق آن را به وزارت ارشاد ارايه كنند؟ و آيا گردشگري از اولويت‌هاي اصلي خود خارج شده كه بايد در دل نهاد ديگري قرار بگيرد؟»

وي ادامه داد:« مجلس شوراي اسلامي در راس همه امور قرار دارد. درقالب رئيس سازمان نيز اگر ضعفي وجود داشته باشد؛ قابل پيگيري است. هر زمان كه نمايندگان مجلس اراده كرده‌اند سازمان ميراث‌فرهنگي درباره موضوعات و فعاليت‌هايش در كميسيون‌ها شركت كرده و پاسخگو بوده است. چه زماني بوده كه ازسوي مجلس تقاضاي پاسخگويي براي طرح‌ها و برنامه‌ها مطرح شده باشد ولي ما در آن جلسه شركت نكرده باشيم؟»

زماني كه خبرنگار ميراث‌خبر عنوان كرد، هدف از ارايه طرح ادغام؛ نظارت بيشتر مجلس روي عملكرد سازمان ميراث فرهنگي است، بقايي گفت:« بودجه سازمان را مجلس تصويب مي‌كند اين بهترين ابزار نظارتي است. اين طور نيست كه سازمان به بودجه‌اي كه مجلس براي او تعيين مي‌كند كاري نداشته نباشد. بنابراين نظارت در حد كامل و براي اينكه طرح‌هاي سازمان قابل كنترل باشد، وجود داشته و دارد.»

وي بار ديگر بر اين سوال تاكيد كرد كه آيا گردشگري از اولويت‌هاي كشور خارج شده است؟!

بقايي اضافه كرد:« زماني مجموعه‌اي را با مجموعه ديگر ادغام مي‌كنيم كه آن موضوع از اولويت خارج شده باشد و بخواهيم آن را تقويت كنيم.»

قائم مقام سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري تصريح كرد:‌« از نمايندگان مجلس جديد توقع داريم كه به موضوعات ميراث‌فرهنگي و گردشگري بيش‌تر بها دهند و آن را تقويت كنند عملا با ادغام ميراث‌فرهنگي در وزارت ارشاد اين سازمان حذف شده و از چرخه فعاليت مثمرثمر خارج مي‌شود.»

بقايي گفت:« در حال حاضر بيش‌تر از 100 كشور دنيا ميراث‌فرهنگي و گردشگري را در سطح وزارتخانه و معاون رئيس‌جمهوري دارند. اين سازمان در كشور ما كه سال‌ها پيش به اهميت اين موضوع پي برده است چرا بايد در اين وضعيت جهاني با طرح موضوع تنزل پيدا كند. در سازمان جهاني گردشگري كشور ما به عنوان كشوري موفق در اين حوزه، در سطح بالايي در زمينه جايگاه مديريت گردشگري قرار دارد.»

 قائم مقام سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري به مقايسه سازمان ايرانگردي سابق و سازمان ميراث‌فرهنگي فعلي پرداخت و گفت:« در گذشته كه سازمان ايرانگردي تحت نظر وزارت ارشاد بود؛ نقش اجرايي داشت. مانند نگهداري از هتل و غيره که در حال حاضر بخش خصوصي اين وظايف را انجام مي دهند. اما در سياستگذاري‌هاي کلان چون از جايگاه خوبي برخوردارنبود؛ کمتر ورود پيدا مي‌کرد. در حال حاضر اين سازمان نقش راهبردي‌تري پيدا کرده است. در سازمان‌ها و استانداري‌ها حضوري فعال دارد. همچنين حمايت از بخش خصوصي؛ باعث شد تا حوزه گردشگري رونق بيشتري کسب کرده و در سطوح مختلف جهاني حضور پيدا کنيم.»

حميد بقايي افزود:« در زمان گذشته سازمان و رئيس سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري نداشتيم و وزارت ارشاد متولي چندين موضوع ازجمله ايرانگردي و جهانگردي بود.»

وي عنوان كرد:« اگر امروز گردشگري ايران را در اجلاس بين‌المللي مورد توجه قرار مي‌دهند به خاطر اين است که سازمان مستقلي درباره اين موضوع فعاليت مي‌كند.»

بقايي ادامه داد:« در دنيا؛ جهانگردي و گردشگري در سطح يک وزارتخانه و سازمان‌هايي که زيرنظر بالاترين مقام حکومتي است؛ اداره مي‌شود. درعوض؛ کشورهايي که گردشگري‌شان در حد مجموعه کوچک درون يک وزارتخانه اداره مي‌شوند در عرصه‌هاي بين‌المللي حضور فعالي ندارند.»

قائم مقام سازمان ميراث‌فرهنگي معتقد است؛ که اگر سازمان همانند گذشته تحت نظر وزارت ارشاد قرار گيرد گردشگري كشور در حوزه بين‌الملل آسيب خواهد ديد. فرانجيالي(دبيركل سازمان جهاني جهانگردي) عنوان کرده بود امروز براي ما روشن است كه ايران به دنبال رونق گردشگري و سازماندهي آن است.»

بقايي اضافه كرد:« حوزه بانك‌ها در وزارت ارشاد كه يك نهاد فرهنگي و هنري است جايگاه و توجيهي ندارد اما بانك‌ها در صنعت گردشگري يك حوزه اقتصادي و مهم است. سرمايه‌گذاري نيز همين‌طور. سازمان ميراث‌فرهنگي سابق نمي‌توانست بانك‌ها را متقاعد به ارايه تسهيلات به سرمايه‌گذاران كند. از زماني كه تشكيلاتي به نام سازمان ميراث‌فرهنگي بوجود آمد؛ تسهيلات بانكها نيز بيشتر شد.»

 

جهانگيري: دست‌اندركاران گردشگري طرح ادغام را به مصلحت نمي‌دانند

مهدي جهانگيري، معاون سرمايه‌گذاري و طرح‌هاي سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري درباره طرح ادغام دو مجموعه سازمان ميراث‌فرهنگي و ايرانگردي و جهانگردي گفت:« ادغام محصول يک کار کارشناسي در کشور بوده که اجماعي در کشور به وجود آورد. اين اجماع؛ گردشگري را به عنوان صنعت اولويت‌دار و صنعتي که بخش عمده‌اي از مشکلات جدي کشور را مي‌تواند حل کند؛ شناخت و در اين راستا سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري با سازمان ايرانگردي و جهانگردي ادغام شد. محصول ادغام اين شد که دو مجموعه بتوانند به عنوان مکمل يکديگر در رونق اقتصادي کشور موثر واقع شوند.»

زماني در اين مجموعه‌ها توسعه صورت مي‌گيرد که محصول بتواند به چيزي كه گردشگري و توريست در دنيا به عنوان صنايع برتر و محورهاي توسعه پايدار جاي خودش را باز كرده؛ دست يابد. جهانگيري با بيان اين جمله ادامه داد:« به دنبال اينکه محصول به دست آمده کار کارشناسي بود جايگاه مجموعه را در سطحي ديدند که در کابينه دولت هم حرفي براي گفتن داشته باشد و در همترازي با وزارتخانه و دستگاه‌هاي دولتي نيز از سطح خوبي برخوردار باشد.»

وي افزود:« اگر به گردشگري کشورهاي پيشرفته توجه شود؛ خواهيد ديد که نگاه مجلسيان و دولتيان آن‌ها به گردشگري نگاه ويژه‌اي است.»

جهانگيري يادآور شد:« کوچک‌سازي در دولت به اين شکل که سازمان ميراث‌فرهنگي زيرنظر وزارت ارشاد قرار بگيرد؛ نيست. بلکه آن مهمي است که مقام معظم رهبري در اصل 44 به آن تاکيد کرده‌اند و سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري هم اين کار را انجام مي‌دهد.»

معاون سرمايه گذاري سازمان ميراث‌فرهنگي گفت:« حجم سرمايه‌گذاري قابل توجهي در طول 3 و 4 سال اخير انجام شده است. نمي‌گويم که سرعت سرمايه‌گذاري بالاست اما بعد از انقلاب؛ گردشگري جزو اولويت‌هاي کشور نبود. بلکه جنگ، دفاع و بازسازي کشور مسائل مهم مردم و كشور بود. امروز تمام سران قوا و مسئولان كشور صنعت گردشگري را به عنوان صنعت برتر شناخته و به آن جايگاه دادند.»

معاون سرمايه‌گذاري و طرح‌هاي سازمان درباره هدف طرح ادغام که اعمال نظارت بيشتر مجلس بر عملکرد سازمان عنوان شده است؛ تصريح کرد:« نقش نظارتي مجلس براساس قوانين و مقرراتي که دارد محفوظ است. نمي‌توان نظارت مجلس را کمرنگ دانست.»

مهدي جهانگيري ادامه داد:« اطمينان دارم نمايندگان مجلس در جايگاهي که هستند قادر به کار کارشناسي و حرفه‌اي در کشور خواهند بود.»

وي به عنوان کسي که چند صباحي است در حوزه گردشگري کشور فعاليت مي‌کند؛ تصريح کرد:« مطمئن هستم بخش خصوصي و کساني که در اين حوزه کار مي‌کنند طرح ادغام را به خاطر فرابخشي بودن صنعت گردشگري به مصلحت گردشگري نمي‌دانند بلکه با درايت خوب و کار کارشناسي موافق هستند و به طرح ادغام راي مثبت نخواهند داد.»

در همه جاي دنيا؛ توريست و گردشگري يا در مجموعه‌اي مانند سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري و يا در وزارتخانه کار مي‌کند. بنابراين اين مقوله كه گردشگري درقالب موجود و يا وزارتخانه فعاليت کند، در جهان پذيرفته شده است. وي با بيان اين مطلب ادامه داد:« شايد طبق برنامه توسعه داشتن يک وزارتخانه ديگر به عنوان وزارتخانه گردشگري ممنوعيت داشته باشد اما امروز گردشگري در سازمان‌هايي مانند سازمان ميراث‌فرهنگي ايران از جايگاه خوبي برخوردار است.»

وي به اهداف سند چشم‌انداز 20 ساله و ورود 20 ميليون گردشگري خارجي به کشور اشاره کرد و گفت:« سند چشم‌انداز جايگاه گردشگري را تبيين و شاه‌بيت اجماع نظرات را مشخص مي‌کند.»

جهانگيري افزود:« ورود 20 ميليون گردشگري خارجي به کشور رقم خود خواهانه‌اي نيست. حجم سرمايه‌گذاري‌هاي امروز؛ اسقبال سرمايه‌گذاران در اين بخش را تبيين مي‌کند. »

جهانگيري در ادامه صحبت‌هايش به آماري از ميزان سرمايه‌گذاري در بخش گردشگري کشور که مبين جايگاه صنعت گردشگري در کشور است؛ پرداخت و گفت:« درنظر داريم تا 200 ميليارد تومان يارانه تسهيلات سرمايه‌گذاري را دريافت کنيم اين موضوع؛ حمايت دولت و سازمان ميراث‌فرهنگي از سرمايه‌گذاران است. همچنين امسال 60 ميليارد تومان يارانه وام‌ها و تسهيلات پرداختي را به بانک‌ها داده‌ايم. ضمن آنکه مجوز 4 ميليارد دلار سرمايه‌گذاري خارجي داده شده است.»

 

برزين: اگر بحث؛ دلسوزي است، بودجه را افزايش دهيد

محمدحسين برزين، رئيس ستاد تبليغات و نمايشگاه‌هاي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري درباره طرح ادغام سازمان در وزارت ارشاد؛ گفت:« اين طرح نوعي برگشت به عقب تلقي خواهد شد. اگر قرار بود اين طرح جواب دهد که قبلا هم سازمان ايرانگردي و جهانگردي زيرنظر وزارت ارشاد و جزو معاونت‌هاي آن بود. اما چون در آن زمان کارايي لازم را نداشت به اين فکر افتادند تا بصورت يک سازمان مستقل فعاليت کند. بعدها نيز صنايع‌دستي هم به آن اضافه شد و امور در مقايسه با گذشته بهتر شد.»

رئيس ستاد تبليغات و نمايشگاه‌ها تصريح کرد:« سازمان ميراث‌فرهنگي، سازمان مستقل و تحت‌نظر رياست‌جمهوري فعاليت مي‌کند اما اگر زيرنظر وزارت ارشاد با آن وظايف بسيار قرار گيرد فعاليتش نيز محدود خواهد شد.»

برزين معتقد است؛ طرح الحاق سازمان ميراث‌فرهنگي به وزارت ارشاد اسلامي؛ سياسي است. نمايندگان مجلس با رئيس سازمان مسئله دارند ولي ميراث‌فرهنگي و گردشگري را قرباني مي‌کنند.

از نمايندگان انتظار داريم با واگذاري بودجه بيشتر به سازمان ميراث‌فرهنگي و گردشگري بتوانند ما را در رسيدن به اهداف و برنامه هايمان ياري دهند.

او ادامه داد:« كشورهاي ديگر با بودجه‌هاي نجومي خود در بخش گردشگري کشورشان فعاليت مي‌کنند؛ اما قرار است ستاد تبليغات سازمان با بودجه محدودش با آن‌ها رقابت کند. بنابراين اگر مجلسيان براي سه حوزه ميراث‌فرهنگي صنايع‌دستي و گردشگري دلسوزي مي‌کنند؛ بهتر است ما را در افزايش بودجه ياري دهند.»

به عقيده برزين؛ بعيد است سازمان ميراث‌فرهنگي بتواند در مقام معاونت يک وزارتخانه فعاليت‌هاي رو به رشد خود را ادامه دهد.

برزين در مصاحبه‌هاي خود عنوان کرده بود که اگر چنين پيشرفتي در حوزه گردشگري کشور ادامه يابد از برنامه سند چشم‌انداز جلوتر نيز خواهيم بود. وي با تاکيد بر اين نکته افزود:« حال اگر در چنين شرايطي سازمان درقالب زيرمجموعه يک وزارت؛ کوچک شود از برنامه و اهداف خود عقب خواهد ماند.»

رئيس ستاد تبليغات و نمايشگاه‌هاي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري اضافه کرد:« در حوزه کاري خودم معتقدم کاري که در مدت سه سال توانستيم در اين ستاد انجام دهيم در طول تاريخ ايران سابقه نداشته است.»

وي به برگزاري نمايشگاه‌هاي بين‌المللي اشاره کرد و گفت:« 50 نمايشگاه بين‌المللي و چندين هفته فرهنگي و نمايشگاه داخلي برگزار کرده‌ايم. همچنين تهيه 5 ميليون شيوه‌هاي تبليغاتي و پخش تيزرهايي از جاذبه‌هاي کشورمان در شبکه‌هاي ماهواره‌اي و غيره؛ فشرده کارهايي است که در اين زمان محدود در ستاد تبليغات و نمايشگاه‌ها انجام شده است.»

وي، فراهم آوردن زيرساخت‌ها، ايجاد هتل‌ها، محل‌هاي اقامتي، کمپينگ‌ها و غيره را از اقداماتي عنوان كرد كه موجب شده تا امروز شاهد ورود گردشگر باشيم.

 

جعفري: نمايندگان با ارائه اين پيشنهاد وقت خود را تلف مي‌كنند

معاون فرهنگي سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري نيز درباره طرح پيشنهادي برخي نمايندگان مجلس مبني بر ادغام سازمان ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري بر اين باور است كه اين طرح اقدامي در جهت تنزل جايگاه مديريتي و برنامه ريزي اين حوزه است و نمايندگان مجلس با ارائه اين پيشنهاد غيرکارشناسي در واقع وقت خود را تلف مي‌كنند.

حسين جعفري كه ارايه اين طرح را غيرکارشناسي و غيرعلمي مي‌داند؛ همانند رئيس ستاد تبليغات اين سازمان معتقد است كه صرف‌نظر از خدمات و تلاش‌هاي ارزنده‌اي که طي سال هاي اخير به‌ويژه در دولت نهم براي اعتلا و شکوفايي ميراث‌فرهنگي،‌ صنايع‌دستي و گردشگري کشور شده، به طور يقين اين اقدام نمايندگان مجلس نوعي برگشت به عقب و تنزل جايگاه براي اين حوزه‌هاي مهم اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي است.

او همچنين معتقد است كه عرصه‌هاي اثرگذار ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري در حوزه‌هاي مختلف سياسي، اجتماعي، اقتصادي و فرهنگي کشور شايسته تنزل جايگاه نيستند. امروز کشورهاي مختلف دنيا بيشترين سرمايه‌گذاري خود را معطوف به عرصه‌هاي ميراث‌فرهنگي، ‌صنايع‌دستي و گردشگري مي‌کنند و درست نيست در کشور ما با اين همه سابقه تمدني، تاريخي و ظرفيت‌هاي بالا در حوزه گردشگري، جايگاه مديريتي اين سازمان را تنزل دهيم.

http://www.chn.ir/news/?section=1&id=28796

مطالب ديگر در همين ارتباط :

سرنوشت سازمان ميراث فرهنگی چه خواهد شد؟

آيا رحيم مشايي، که در طی دوران رياست خود سخت ترين ضربه ها را بر بدنه ميراث فرهنگی ايران زده، برکنار خواهد شد؟ (از: شميم)

 

بهشتي: پيشنهاد ادغام سازمان ميراث فرهنگي منطقي نيست

حق‌شناس:الحاق سازمان ميراث‌فرهنگي به وزارت‌ارشاد؛ سياسي است

ميراث‌فرهنگي، صنايع‌دستي و گردشگري كشورظرفيت يك وزارتخانه را دارد

عضو كميسيون اقتصادي مجلس: تنزل جايگاه سازمان ميراث فرهنگي عاقلانه نيست

مخالفان طرح ادغام: مشكل با مشايي را بايد جاي ديگري حل كرد

مديران آژانسها: تنش‌هاي سياسي دليل بازگشت به عقب نيست