International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

      يبانيه ها  |   آرشيو  پاسارگاد  |  آرشيو خبرها  |  مقالات   |   آرشيو هنر و ادبيات   |   آرشيو تاريخ  زدايي   |   ديداري ـ  شنيداري  |   |  تماس  جستجو   پيوند به صفحه اصلی

 

300 قطعه اثر تاريخی از «حفاران غير مجاز» کشف شد

 

سرهنگ خورشيدی فر، رييس پليس آگاهی:

در سال های اخير بخش زيادی از  آثار تاريخی به سرقت رفته

 از مناطق تحت حفاظت سازمان ميراث فرهنگی  بوده است

 

 

در آخرين عمليات گسترده پليسي در مبارزه با قاچاقچيان عتيقه در كشور، بيش از 300 قطعه شيء عتيقه از حفاران غيرمجاز در اشنويه به دست آمد.

سرهنگ خورشيدي‌فر، رييس پليس آگاهي استان آذربايجان غربي در گفت‌و‌گو با خبرنگار «حوادث» ايسنا با بيان اين كه اشياي عتيقه از تپه‌هاي سوجر و حسن‌آباد كه از مناطق شناسايي‌شده سازمان ميراث فرهنگي بوده، به سرقت رفته است، اظهار كرد: گزارش‌هاي متعددي از حفاري‌هاي غيرمجاز در مناطق تحت نظارت سازمان ميراث فرهنگي در اختيار داشتيم و با فعاليت گسترده ماموران پليس امنيت موفق به رديابي باندي شديم كه علاوه بر حفاري‌هاي غيرمجاز، اشياء و اموال فرهنگي و تاريخي كشورمان را جمع‌آوري و به خارج از كشور و به ويژه كشورهاي اروپايي قاچاق مي‌كردند و در اين رابطه ‌فعاليت‌ گسترده‌اي داشتند.

وي سرنخ‌هاي اين پرونده را از رديابي‌هاي نامحسوس مامورانش در جريان شناسايي يكي از محموله‌هاي اشياء عتيقه، ‌بيان كرد و گفت: سرنخ‌هاي موجود كارآگاهان پليس حاكي از آن بود كه اشياء عتيقه با دقت انتخاب شده‌اند، به طوري كه احتمال وجود يك كارشناس خبره كه آَشنايي كامل به محيط حفاري داشت، مورد بررسي قرار گرفت.

رييس پليس آگاهي آذربايجان غربي در ادامه از شناسايي منزل يكي از متهمان خبر داد و به ايسنا گفت: با هماهنگي قضايي، ماموران اين منزل را مورد بازرسي قرار دادند و بدين ترتيب 330 قطعه انواع سكه، ظروف سفالي، گردنبند، شمعدان و اشياء عتيقه كشف شد و چهار متهم نيز به هويت «عزيز»، «ادريس»، «شاهين» و «محي‌الدين» در اين رابطه دستگير شدند.

وي در خصوص فعاليت افراد آشنا به عتيقه‌جات، تنها به اين اظهارنظر بسنده كرد كه تمامي كشفيات مربوط به محل‌هاي حفاظت شده سازمان ميراث فرهنگي بوده است.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، طي سال‌هاي اخير، پليس مبارزه با قاچاق كالا و ارز پليس آگاهي به طور ويژه با قاچاقچيان اموال فرهنگي مبارزه و بسياري از اشياء متعلق به هويت تاريخي ايران را هنگام انتقال به خارج از كشور كشف كرده است   

اما گزارش موجود پليس آگاهي كشور از حكايت تلخي خبر مي‌دهد و آن، اين كه بخش زيادي از اموال به سرقت رفته از سوي قاچاقچيان متعلق به مناطق شناسايي شده و تحت حفاظت است.

سردار جعفري، رييس پليس آگاهي كشور در اين باره به خبرنگار ايسنا گفت: بسياري از اشياء عتيقه‌اي كه از سوي پليس كشف مي‌شود، براي سازمان مربوطه منحصر به فرد نيست.

وي با اشاره به اين نكته كه تعداد زيادي از سكه‌ها، ظروف و اشياء مكشوفه مشابهت كامل تاريخي و باستاني دارند كه سازمان ميراث فرهنگي نمي‌تواند استفاده مطلوبي از آنها بكند، اظهار كرد: اين، بدليل آنست كه سازمان ميراث فرهنگي حجم انبوهي از اين اشياء را در موزه‌ها دارد و بقيه اموال كه از ارزش فرهنگي و تاريخي بالايي هم برخوردارند، در انبارها نگهداري شده و هيچ استفاده مطلوبي از آنها نمي‌شود.

از سوي ديگر رييس پليس آگاهي كشور نسبت به بي‌توجهي سازمان ميراث فرهنگي به پرداخت حق كشف اشياء عتيقه گلايه‌مند است و در اين باره به ايسنا گفت: سالهاست كه سهم سازمان كاشف و واحدهاي كشف‌كننده پليس آگاهي پرداخت نشده و پليس آگاهي در اين حوزه ميلياردها تومان طلبكار است و اين درحاليست كه ظاهرا كشف اين اشياء، تنها به معناي بالا رفتن حجم انبارهاي سازمان ميراث فرهنگي است و از ارزش‌هاي فرهنگي محروم مانده است!!

سردار جعفري در عين حال راهكاري را در اين زمينه اشاره كرد و گفت: اين امكان وجود دارد كه اشياي عتيقه مشابه و تكراري كه تعدادشان زياد است با شناسنامه ايراني به موزه‌هاي معتبر دنيا فروخته شود تا به اين ترتيب هم مشكل انباشتگي در انبارهاي ميراث فرهنگي حل شود و ضمن معرفي فرهنگ ايراني، درآمدزايي هم صورت گيرد