|
شخصيت های هنری، ادبی و اجتماعی به پرسش کميته ی بين االمللی نجات پاسارگاد پاسخ می گويند: چه پیوندی بین اندیشه کورش بزرگ، در منشور حقوق بشر او، و اندیشه ایرانیان امروز می بینید؟ |
مازيار قويدل
پژوهشگر و فعال فرهنگی
پيوندی ديرينه و استوار. پيوندی بر پايه آزادی و آزادگی و بويژه آزادی در گزينش و پذيرش.
باور به انديشه های کوروش، باور به آزادی و آزادگی برای همگان و به دور از بستگی و وابستگی به جای زندگی، رنگ پوست، و يا چگونگی پوشش و گويش و بويژه آيين است.
چنين باوری نبايد و نمی تواند تنها در پيوند با مردمان پشته يا فلات ايرانيان باشد و يا تنها در آن چهارچوب جغرافيايی بگنجد. چرا که، کسانی چون کورش، زرتشت، گاندی، بودا و ... از آن همه اند. آنان دست آورد باورهای آزادمنشانه ای هستند که در درازای سده ها و هزاره ها ساخته و پرداخته می شوند و هر از گاهی در جايی از اين جهان پهناور رخ می نمايانند. اينگونه کسان، در هيچ چهارچوبی نمی گنجند مگر در چهارچوبِ باور به آزادی، آزادگی و به ويژه آزادی گزينش و پذيرش برای خويش و بيگانه.
اين سخن بدينگونه نيست که پيوندی ميان انديشه های کوروش بزرگ و ايرانيان ديروز و امروز يافت نمی شود. چرا که کسانی همانند کوروش اگر چه انديشه های جهان گستر و به دور از قومی قبيله ای و ايلی و تباری را نمايندگی می کنند، به هر روی بايستی بر سر خوانی از فرهنگ پُر فر، بينش خوش باور و دانشی پُر بَر و بار نشسته، در دامان مادرانی آزاد و آزاده وباورمند به آزادی و آزادمنشی پرورش يافته باشند تا بتوانند بدان جای و جايگاه برسند.
پاسخ به اين پرسش که "چه پيوندی ميان انديشه های کوروش، در منشور خقوق بشر او و انديشه های ايرانيان امروز می بينيد؟"، به اين بخش از سخن و به فرهنگ پرورش دهنده ی کوروش و همانندانش باز می گردد و از شاهراهی می گذرد که خود پيشينه ای پُر پيمان در فرهنگ گشته ی ايران دارد و ديرينگی اش دست کم به هزار و چند سد سال پيش تر از دوران زايش و بالشِ کوروش بزرگ می رسد.
فرهنگی که نه تنها پيروی از انديشه و گفتار و کردار نيک را به مردمان آموزش می دهد، که در آن دوران ديرين که خشونت برابر با دليری وکشتار همسنگ شجاعت شناخته می شد و در جنگ ها، خاک ها را به توبره می کردند، بر دشت و هامون نمک می پاشيدند و استخوان مردگان را نيز از زير خاک به در می آوردند، به مردمان درس آزادگی در گزينش می دهد و حقوق نه تنها انسان ها، که همه ی جانداران را گرامی می دارد و پا را از آن نيز فرا تر می نهد و درخواست پاسداری از بوم زيست و محيط زيست را نيز به ميان می کشد.
پيوند ميان انديشه های کوروش و خواست ها درخواست های امروز ايرانيان که آنان را اينگونه به کوشش و شورش وا می دارد، از آن جايی سرچشمه می گيرد که سرودهای فردوسی، خيام و حافظ نيز از آن آبشخور دارند. از باور به آزادی در گزينش دين و آيين و يا روش زندگی در هر جای جهان، با هر نام و رنگ و زبان.
کميته بين المللی نجات پاسارگاد
www.savepasargad.com