|
شخصيت های هنری، ادبی و اجتماعی به پرسش کميته ی بين االمللی نجات پاسارگاد پاسخ می گويند: چه پیوندی بین اندیشه کورش بزرگ، در منشور حقوق بشر او، و اندیشه ایرانیان امروز می بینید؟ |
دکتر شهلا عبقری
استاد دانشگاه و فعال فرهنگی
در آستانه روز جهانی کورش بزرگ بخود می بالم که چنین پیشینه تاریخی را پشت سر دارم. سالیان پیش وقتی به این هویت تاریخی ام پی بردم و دقیق به آن اندیشیدم، دریافتم زمانی می توانم خود را ایرانی بنامم که حقوق انسانی آدمیان ، بزرگترین و مهمترین مساله زندگیم باشد. از آنزمان تلاش نمودم که در راه رفع نقض حقوق بشر مبارزه کنم.
2500 سال پیش کورش بزرگ اولین قدم ها را برای دستیابی حقوق انسانها برداشت . او برده داری را برانداخت. فرمان داد که همهٔ مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند و حق مسکن را محترم داشت.
در سنگ نوشته منشور کورش این چنین می خوانیم:
خط ۲۴. ارتش بزرگ من با صلح و آرامش وارد بابل شد. نگذاشتم رنج و آزاری به مردم این شهر و این سرزمین وارد آید.
خط
۲۵.
وضع داخلی بابل و معابد مقدسش قلب مرا تکان داد ... من برای صلح کوشیدم. نـَبونید،
مردم درماندهٔ بابل را به بردگی کشیده بود، کاری که در خور شأن آنان نبود.
خط
۲۶.
من برده داری را برانداختم. به بدبختیهای آنان پایان بخشیدم. فرمان دادم که همهٔ
مردم در پرستش خدای خود آزاد باشند و آنان را نیازارند. فرمان دادم که هیچ کس اهالی
شهر را از هستی ساقط نکند.
خط
۳۲.
فرمان دادم تمام نیایشگاههایی که بسته شده بود را بگشایند. همهٔ خدایان این
نیایشگاهها را به جاهای خود بازگرداندم. همهٔ مردمانی که پراکنده و آواره شده
بودند را به جایگاههای خود برگرداندم. خانههای ویران آنان را آباد کردم. همهٔ
مردم را به همبستگی فرا خواندم.
دورانی که کورش می زیست انسانها در دوران تمدن اولیه بودند و جامعه با نوع تمدن امروزی بسیار فاصله داشت. در آنزمان اصول ذکر شده در منشور کورش پایه ای ترین اصول در زندگی انسانها بود . بویژه ادیان نقش مهمترین تکیه گاه انسان را در مبارزه با طبیعت و تلاش برای زندگی داشت . در چنین دورانی بود که کورش آزادی ادیان را را در جامعه بر قرار کرد . اهمیت و عظمت اصول انسانی منشور کورش وقتی بیشتر آشکار میشود که در مقطع زمانی خود بررسی گردد.
ما ایرانیان، امروز غبار عرب زدگی از هویت تاریخی مان در حال زدوده شدن است و هویت حقیقی امان دارد آشکار میشود و به همین دلیل است که امروز نسل جوان ما متمدنانه بپاخاسته و خواستار کلیه حقوق انسانی خویش است.
داشتن تجربه جامعه ای کهن با نشانه هایی از جدایی دین از حکومت و روند جنبش مبارزات مردمان ایران برای جامعه ای سکولار ، بدون شک نسل امروز را بدنبال جامعه ای سکولار راه گشا خواهد بود . اگر به جنبش نوینی که در چند ماه اخیر بر پا شده با دقت نظر افکنیم ، نشانه های این راه گشایی را خواهیم یافت.
نسل جوان امروزی ایران نوادگان خلف کورش بزرگ هستند و دیر نخواهد بود روزی که سالگشت
روز جهانی کورش را در ایران آزاد و آباد با حکومتی مردم سالار و سکولار جشن بگیریم و سر مشقی باشیم برای اجرای کامل حقوق یشر.
22 اکتبر 2009
کميته بين المللی نجات پاسارگاد
www.savepasargad.com