Home

 

 

 

Rätten att bevara en nations historiska och kulturella arv är en del av de universella mänskliga rättigheterna

Ett öppet brev

Till alla människorättsorganisationer , UNESCO och alla folk i världen

 

Med anledning av Internationella dagen för mänskliga rättigheter och med tanke på denna viktiga vändpunkt i den mänskliga civilisationens historia, skulle vi vilja be om er uppmärksamhet:

Sedan 2 år tillbaka har ett stort antal människor från hela världen verkat för bevarandet av en stor del av mänsklighetens arkeologiska skatter belägna på Pasargad-slätten i Iran. Dessa skatter hotas av byggandet av en damm i deras omedelbara närhet.

Enligt deklarationen om de universella mänskliga rättigheterna är ett sådant krav en social och kulturell rättighet som alla människor äger. De internationella organisationerna är ansvariga för bevarandet av dessa mänsklighetens andliga och materiella arv.

Därför ber vi om ert omedelbara stöd för att rädda Pasargad-slätten, Cyrus den stores huvudstad, fader till historiens första deklaration om mänskliga rättigheter. 

Problemet är akut då ansvariga myndigheter i den Islamiska republiken Iran beslutat att fylla Sivan-dammen de närmaste månaderna. Denna damm utgör ett hot mot Bolaghi-klyftan, Pasargad-slätten och Cyrus mausoleum. Vi ber om er hjälp att stoppa denna förkastliga handling.

För två år sedan var ytterst få som kunde överblicka de skador som denna damm kan åstadkomma. Idag däremot har vi muntliga och skriftliga utlåtanden från många experter inom olika fält bl.a miljövetenskap, agronomi och arkeologi. Enligt dessa står det bortom allt tvivel att Sivan-dammen inte bara kommer att förstöra många arkeologiska utgrävningsplatser utan dessutom allvarligt äventyra såväl miljö som jordbruk i området.

Med gratulationer på denna den mänskliga rättigheternas dag och med en förhoppning om fred och frihet till alla jordens folk vill den internationella kommittén för bevarandet av de arkeologiska fynden på Pasargad-slätten be om hjälp från alla relevanta internationella organisationer och alla folk som respekterar bevarandet av nationers historiska och kulturella identitet. Vi ber er att göra allt i er makt för att förhindra denna kulturella katastrof från att fullbordas.

Respektfullt

 

12.10.2006

The International Committee to Save Pasargad