Save  Pasargad Committee

 

Link to English Section


دیروز و امروز تاق بستان زیبای تاریخی
سازمان میراث فرهنگی چه بر سر تاق بستان آورده است؟!

از: رضا کمالی ـ تهران

www.savepasargad.com

درست از سال 1385، حدود هفت سال پیش که به خواست علاقمندان به میراث فرهنگی ایران پیشنهاد شد که پرونده تاق بستان برای جهانی شدن به یونسکو فرستاده شود، به سرعت اقدامات غیرمنتظره و غیر منطقی نیز برای از بین بردن این محوطه ی زیبا و با ارزش بشری نیز آغاز شد.

ابتدا ساختن پل صیاد شیرازی که در سال 1382 سازمان میراث با همه ی مخالفت های کارشناسان با آن موافقت کرده بود شروع شد، سپس مساله کشیدن قطار شهری به تاق بستان و حریم آن مطرح شد که باز سازمان میراث فرهنگی با آن موافقت کرد، بعد سازمان اوقاف تصمیم گرفت روی ساختمان امامزاده ابراهیم که حریم تاق بستان است گنبدی را نصب کند. و با این که در حریم آثار تاریخی هیچ سازه ای نباید بیش ار هفت متر و نیم باشد، و با وجود چنین گنبدی منظر تاق بستان کاملا مخدوش می شد، با سکوت سازمان میراث فرهنگی روبرو شد.

و این ها همه در کنار ساخت و سازهای مختلف در حریم این محوطه ی تاریخی و در کنار عوامل طبیعی مثل باد و باران و توفان که صدمات زیادی به نقش برجسته های تاق بستان وارد کرده و سازمان میراث کمترین توجهی در جهت مرمت آن نکرده بوده است.

با این حال بالاخره در سال گذشته 1390،  سازمان میراث فرهنگی موافقت کرد که پرونده این محوطه را برای ثبت جهانی به یونسکو بفرستد اما گفت که لازم است مرمت ها و زیباسازی هایی در آن بشود. و برای این کار 20 میلیارد ریال از استانداری کرمانشاه به سازمان میراث فرهنگی پرداخت شد.

 و بلافاصله عده ای کارگر غیر متخصص در امور بناهای میراث فرهنگی، با بیل های الکترونیکی که برای کندن معادن و کوه و بیابان به کار می رود و کامیون های عظیم که برای فرو ریختن ساختمان ها از آن استفاده می شود، محوطه ی تاق بستان را پوشاندند و بر سر تاق بستان بلایی را آوردند که نه تنها صدای کارشناسان و فرهنگ دسوتان مستقل که حتی صدای یکی دو رسانه دولتی را هم درآوردند.

و پایان این روند تخریبی حیرت انگیز آنجایی است که سازمان میراث فرهنگی کرمانشاه اعلام کرد که «اصلا قصد فرستادن پرونده ی این محوطه را به یونسکو نداشته اند»

و بلافاصله همه ی خبرها، در ارتباط با تاق بستان، (حتما به دستور سازمان میراث فرهنگی)  از روی سایت ها برداشته شد و اکنون کارشناسان می گویند که حتی اگر پرونده تاق بستان به یونسکو برود، با این بلاهایی که سازمان میراث و دیگر ارگان های دولتی بر سر آن آورده اند موفق به جهانی شدن نخواهد بود.

 

















امروز تاق بستان:








غیر از تخریب هایی که در عکس های بالا می بینید، معلوم نیست که چرا برخی از آثار باستانی را
 که در محفظه های شیشه  ای نگاهداری می شد،
بیرون آورده و  در فضای باز که به طور قطع به آن لطمه می زند قرار داده اند



www.savepasargad.com

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد