International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

Link to Persian Section

 

1

 

يوند به صفحه اصلی مارچ 2011
 
 

 

جايزه اي براي چند دهه تلاش


دره شوري مرد سال محيط زيست ايران شد
 گروه فرهنگ و ميراث معنوي خبرگزاری مستقل محیط زیست:

بيژن فرهنگ دره شوري کار شناس و کوشنده نامدار محيط زيست ايران به عنوان مرد سال محيط زيست ايران در سال 1389 اتخاب شد.

به گزارش خبرگزاري محيط زيست ايران بنياد نجات پاسارگاد دلايل انتخاب دره شوري براي اين عنوان را به شرح زير برشمرده است:
- بيش از چهل سال تلاش بي وقفه در حفظ محيط زيست و ميراث طبيعي ايران.
- تاسيس اولين ژئوپارک خاورميانه در قشم
- حفظ نسل در حال انقراض لاک پشت هاي عقابي در ايران
- انجام طرح صخره هاي مرجاني مصنوعي
- حفظ خزندگان جزيزه قشم، و بالا بردن تعداد آن ها از ده به سي گونه
- تأليف کتاب راهنماي پستانداران ايران (به همراهي دکتر هرينتون کارشناس محيط زيست)
- شناسايي 148 گونه تيره ي پستاندار
- تاليف بروشورهاي مختلف در مورد مناطق حفاظت شده ايران؛ از جمله پارک ملي گلستان، پارک ملي گدو، منطقه ي حفاظت شده بختگان، و جزاير فارو
- و... بالاخره کمک به آگاهي و شناخت مردم قشم، و بسيج آن ها براي حفظ محيط زيست جزيره و ارتقاي وضعيت معيشتي زندگي آن ها.
در بيانيه اين بنياد همچنين اشاره شده است که: آقاي بيژن فرهنگ دره شوري، در وضعيتي که محيط زيست ايران در بدترين شرايط خود قرار دارد، سال هاست که به تنهايي، و اغلب با دست خالي، و تنها با پشتيباني مردمي که خود او در آگاه کردن شان نسبت به اهميت شناخت محيط زيست معلم و راهنمايشان بوده است، بيش از يک سازمان حفظ محيط زيست براي ايران کار کرده است. بدون ترديد محيط زيست ايران، به ويژه جزيره قشم مديون تلاش هاي بي وقفه ي اين زيست محيط بزرگ سرزمين مان است.

بنياد نجات پاسارگاد در بيانيه يي که به همين مناسبت منتشر نموده همچنين اشاره کرده است که: عنوان «بهترين ها» همه ساله، همراه با فرا رسيدن نوروز، بزرگترين جشن ملي و جهاني ايرانيان، از سوي بنياد ميراث پاسارگاد براي قدرداني به کساني اعطا مي شود که:

1ـ به طور داوطلبانه در راستاي معرفي و نگاهباني ميراث هاي فرهنگي و طبيعي ايرانزمين کوشيده و، بي انتظار مزد و پاداشي، بخشي از وقت و امکانات خود را در خدمت آگاه کردن مردمان نسبت به اهميت نگاهباني و نگاهداري اين ميراث گذاشته اند.

2ـ و يا با اينکه در نهادهاي دولتي و وابسته به دولت کار مي کنند، حاضر به همگامي با تخريب گران ميراث فرهنگي و طبيعي ايران نشده و هر جا که لازم بوده در حد امکان و توان شان مقابل اين ويران گري ها ايستاده اند.
بنياد ميراث پاسارگاد، و کميته زير نظر آن (کميته ي نجات پاسارگاد)، کوشش مي کند تا، بر اساس اهداف و خواسته هاي گسترده ي خود، که شامل نگاهباني، نگاهداري و نجات ميراث هاي فرهنگي و طبيعي، ملي و بشري ايرانزمين (اعم از فيزيکي يا معنوي)، از سويي و رويارويي صريح با تخريب هاي عمدي و غير عمدي موجود در ايران از سوي ديگر مي شود، افرادي را به عنوان بهترين ها انتخاب کند.
در سال هاي قبل ما افراد زيادي در بخش هاي مختلف ميراث فرهنگي، ميراث طبيعي و بخش هاي فرهنگي و آموزشي را در ليست بهترين هاي سال معرفي مي کرديم اما به چند دليل از سال گذشته قرار گذاشته ايم که هر ساله بين سه تا حداکثر پنج شخصيت در رشته هاي مختلف و يک نهاد مدني، يا انجمني فرهنگي را معرفي کنيم.:
ديپلم «جايزه نوروز» تقديم مي شود به دو شخصيت سال که مجموع کارهايشان بازدهي روشن و مشخص در پيشبرد ميراث فرهنگي يا طبيعي سرزمين مان داشته است، تحت عنوان:

1ـ بهترين شخصيت سال در ميراث فرهنگي ايران

2ـ بهترين شخصيت سال در محيط زيست و محيط طبيعي.
و به:
ـ بهترين نهاد مدني، سازمان و يا فردي که در شهر يا منطقه ي خود با هدف آگاهي سازي، نگاهباني و نجات ميراث هاي فرهنگي يا طبيعي ايران تلاش کرده است.
مهم ترين دليل ما براي محدود کردن انتخاب افراد و يا نهادها و سازمان ها اين است که بتوانيم با تنگ تر کردن دامنه ي رقابت بهترين کوشنده را انتخاب کرده و در عين حال آن ها را به سازمان هاي مختلف در سراسر دنيا معرفي نموده و امکان قدرداني بيشتر و گسترده تري را براي آن ها فراهم آوريم.
طبيعي است که انتخاب بهترين ها هرگز به معناي ناديده گرفتن کوشش هاي ارزشمند ديگران نيست. ما فقط از ميان کساني که، به طور مستقل، در زمينه هاي مربوط به نگاهباني و نجات گنجينه هاي بشري، در طول يک سال گذشته و به گونه اي پيوسته و بيشتر از ديگران کوشا بوده اند اين انتخاب را انجام مي دهيم.
خبرگزاري محيط زيست ايران اين انتخاب شايسته را به بيژن فرهنگ دره شوري، خانواده محترم ايشان و همه کوشندگان محيط زيست ايران تبريک مي گويد.
زندگي نامه بيژن دره شوري
دره شوري،دوران دبستان را در زادگاهش زيرنظر ميرزا محمود گذراند. سپس مدتي در دبيرستان هراتي شهرستان گچساران ادامه تحصيل داد و بعد از آن به همراه برادرانش به دبيرستان ابوذر (شاپور سابق) شهرستان شيراز که مدير وقت آن آقاي دستغيب بود رفت و از آنجا ديپلم گرفت. سال 1341 دررشته پزشکي دانشگاه شيراز پذيرفته شد، اما در سال 1342 تغييررشته داد و سرانجام در سال 1347 در رشته مهندسي کشاورزي از آن دانشگاه فارغ التحصيل شد. دوران سربازي سپاه ترويج بود و در شهرهاي کرج، جيرفت و شهر بابک خدمت کرد. پس از آن به فعاليت هاي زيست محيطي پرداخت و چون با روحيه اش هم سازگاري داشت، 27سال تمام در سازمان حفاظت محيط زيست ماندگار شد. تجربه ايلياتي بودن، به دنيا آمدن در ايل قشقايي، علاقه به طبيعت، کوهستان و جانوران عواملي بودند که او را در نزديک شدن و حفاظت از محيط زيست ياري کردند. قشقايي ها زندگي رنگي دارند، لباسهاي رنگي مي­پوشند، مراسم جشن و عروسي مي گيرند و به شکار مي روند. اما هرگز به قتل عام حيوانات و پرندگان دست نمي زنند. زماني که حيوانات باردار هستند و يا بچه هاي آنها شير مي خورند، قشقايي ها به شکار نمي روند. حتي زمان تخم گذاري پرندگان نيز اين موضوع رعايت مي شود. با اين حال برادر و دوتن از پسرعموهاي دره شوري از شکارچيان شناخته شده اي بودند. آنان براي خود قانون خاصي در شکار داشتند و هيچ زماني از آن تخطي نمي کردند. بيژن زماني که 10 يا 12 ساله بود، وسايل شکار برادر و پسرعموهايش را براي شکار جمع مي کرد و درواقع «کوله کش» آنان بود. «کوله کشي افتخار کمي نبود. شايد بزرگترين مقام که تاکنون داشتم، همين کار بود. هيچ پست و موقعيت شغلي مثل کوله کشي تا الآن مرا خوشحال نکرده است.» بيژن دره شوري سال 1350 بعد از استخدام در سازمان محيط زيست، ازدواج کرد. همسر او نيز که هميشه سنگ صبور او بوده است، در زمينه بافت گليم و فرش در جزيره قشم فعاليت دارد ودر حال حاضر به آموزش گليم به دختران و زنان قشمي مي پردازد. بيژن فرهنگ دره شوري، در سال1353 با کمک دکتر هرينتون کارشناس آمريکايي محيط زيست، کتاب راهنماي پستانداران ايران را منتشر کرد. قبل از چاپ اين کتاب 70 يا 80 گونه پستاندارشناسايي شده بود، اما با انتشار آن، انواع پستانداران به 148 گونه رسيد. از سال1353 تا سال1383 تنها دو يا سه گونه پستاندار جديد شناسايي و به 148 گونه افزوده شده است که اين خود نشان از کامل بودن کار آنان در سال1353 دارد. همچنين از او کتابچه هاي زيادي در مورد مناطق حفاظت شده کشورمان از جمله پارک ملي گلستان، پارک ملي گنو، منطقه حفاظت شده بختگان، جزاير فارور و... در طول سالهاي گذشته منتشر شده است.

http://iren.ir/Nsite/FullStory/?Id=5184

 

 

www.savepasargad.com

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد