International Committee to Save the Archeological Sites of Pasargad
|
ساخت غیرقانونی شهرک صنعتی در حریم میراث جهانی پاسارگاد
به گزارش خبرگزاری های دولتی در ایران، ساختن یک شهر صنعتی در حریم جهانی پاسارگاد شروع شده است. به گفته ی کارشناسان ساخت اين شهرک صنعتی علاوه بر این که به محوطه تاريخی پاسارگاد "آسيب منظری" وارد می کند، گسترش آلودگی در محوطه تاریخی پاسارگاد را نیز به دنبال دارد.
فريدون فعالی، مديرکل سازمان ميراث فرهنگی و گردشگری استان فارس روز شنبه سوم دی 1390 به ايسنا گفته مجوز ساخت اين شهرک در دورههای پيشتر صادر شده است.
عبدالرضا نصيری، معاون اداره کل ميراث فرهنگی و گردشگری استان فارس نيز گفته است مکان فعلی برای ساخت شهرک صنعتی مورد قبول ميراث فرهنگی نيست.
وی افزود: "ابتدا برای ساخت اين شهرک سه مکان را که همه در حريم درجه سه پاسارگاد بودند، پيشنهاد کرديم و سازندگان شهرک نيز اولويت ما را امضا و با آن موافقت کردند. در واقع، مکانی که پيشنهاد کرده بوديم از نظر موقعيت توپوگرافی در منطقه پايينی بود که از نظر بصری، آسيب کمتری به پاسارگاد وارد میکرد، ولی آنها بدون دادن اطلاع به سازمان ميراث فرهنگی جايی را انتخاب کردند که در بلندی است و جزو هيچکدام از آن سه گزينهی پيشنهادی نيست."
به گفته نصيری محل جديد با وجود آنکه در حريم درجه سه پاسارگاد قرار دارد، ولی به حريم درجه دو نزديک شده است.
وی افزود: " گلايه ما اين است که چرا منطقه مشخصشده تغيير کرد و چرا برای تغيير آن با مسؤولان ميراث فرهنگی هماهنگی نشده و موضوع به آنها اعلام نشده است."
محوطه پاسارگاد، که از دوران هخامنشی بر جای مانده است، شامل بناهای تاريخی مانند آرامگاه کوروش، کاخ دروازه، پل، کاخ بار عام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آبنماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجيه، استحکامات دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری و تنگه بلاغی است.
اين محوطه، پنجمين مجموعه ثبتشده در فهرست آثار ميراث جهانی در ايران است که طی جلسه يونسکو که در تيرماه سال 1383در چين برگزار شد به علت دارا بودن شاخصهای فراوان با صد در صد آرا در فهرست ميراث جهانی به ثبت رسيد.
هر اثر که در فهرست جهانی يونسکو جای میگيرد، طبق کنوانسيون ميراث طبيعی و تاريخی بايد از سوی کشور نگهدارنده اثر مورد توجه ويژه قرار گيرد و انجام هرگونه اقدامی که اثر را با خطر روبرو کند، ممنوع است.
چند سال پيش نيز آبگيری سد سيوند در محوطه باستانی پاسارگاد اعتراضهای گستردهای را به دنبال داشت.
سد سيوند که در ٩۵ کيلومتری شمال شياز ساخته شده تا محوطه پاسارگاد حدود ١٧ کيلومتر فاصله دارد. به گفته فعالان ميراث فرهنگی اين سد میتواند باعث نفوذ رطوبت به آثار تاريخی در اين محوطه باستانی و نابودی آنها شود.
مطالعات ساخت سد سيوند در دوره رياستجمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی آغاز شد و ساخت آن نيز در دوره رياستجمهوری محمد خاتمی آغاز گرديد. اين سد در دوره رياستجمهوری محمود احمدینژاد آبگيری شد.
کمیته بین المللی نجات پاسارگاد