International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

Link to Persian Section

 

1

 

پيوند به صفحه اصلی

8 دسامبر  2010

 

جنگل ابر هم  آتش گرفت

 

دکتر امیرحسین ولیان کوشنده ی محیط زیست: 400 هکتار از جنگل ابر آتش گرفته است

مدیر کل منابع طبیعی استان سمنان: 20 تا 30 هکتار از جنگل آتش گرفته است!

 

 

خبر اول:

حریق در رویشگاه‌های جنگلی یکی پس از دیگری

 

یک روز پس از آنکه مسئولان خبر از مهار آتش‌سوزی در گلستان دادند، بخش دیگری از جنگل‌های کشور دچار حریق شد تا پازل آتش‌سوزی در عرصه‌های جنگلی کامل‌تر شود؛ این بار آتش دامن جنگل ابر را گرفته است.
مدیرکل منابع طبیعی استان سمنان در گفت‌وگو با همشهری ضمن تأیید خبر آتش‌سوزی در جنگل ابر گفت: آتش‌سوزی از ساعت یک روز دوشنبه گذشته شروع شده و بر اساس برآوردهای اولیه سی هکتار از عرصه‌های جنگلی در آتش سوخته است.
سیدحسن میر‌عماد در توضیح این خبر افزود: آتش‌سوزی در منتهی‌الیه جنگل ابر در منطقه‌ای که به «جنگل پلنگ آرام» شهرت دارد، رخ داده اما خوشبختانه به‌دلیل وقوع آتش‌سوزی در سطح، برگ‌ها و علوفه‌های خشکی که به صورت انبوه در کف جنگل وجود دارد گرفتار آتش‌شده که البته درختان خشک و آفت‌زده هم از این آتش در امان نمانده ولی درختان سالم و سبز آسیب جدی ندیده‌اند.
مدیرکل منابع طبیعی استان سمنان، در باره اقدامات انجام شده برای اطفای حریق گفت: خوشبختانه به محض اطلاع از وقوع آتش‌سوزی صد نفر از همکاران منابع طبیعی به منطقه اعزام شده، بلافاصله عملیات مهار آتش را آغاز کرده‌اند؛ همچنین مقامات استانی و استاندار در منطقه حاضر شدند و جلسه ستاد حوادث و مدیریت بحران تشکیل شد.
متعاقب این جلسه، نیروهای ارتش وارد عمل شدند و با همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی استان، دوشنبه‌شب، آتش را در منطقه کنترل کردیم. در حال حاضر هم نیروهای پیاده با تجهیزات انفرادی نظیر شن‌کش، آتش‌کوب و بیل مشغول مهار آتش هستند و تاکنون نیازی به هلی‌کوپتر وجود نداشته است. البته با توجه به حضور استاندار در منطقه، چنانچه استفاده از هلی‌کوپتر ضروری باشد قطعا دستورات لازم را صادر خواهند کرد و از این نظر جای نگرانی نیست.
وی که روز سه‌شنبه از محل وقوع آتش‌سوزی در جنگل با همشهری سخن می‌گفت، تأکید کرد: بیشترین گونه‌های درختی آسیب دیده، درختان زیراشکوب جنگل هستند اما از آنجایی که گونه غالب این منطقه ممرز و بلوط است، شماری از این درختان هم آسیب دیده‌اند.
میرعماد علل آتش‌سوزی را خشکی هوا، وزش باد و کاهش شدید رطوبت عنوان کرد اما درعین حال اظهار نظر قطعی درباره خسارت و علل وقوع آتش را به بررسی‌های بیشتر موکول کرد. دکتر امیرحسین ولیان، دبیر تشکل زیست‌محیطی «جمعیت دیده‌بان طبیعت شاهرود» درباره آتش‌سوزی در جنگل ابر به همشهری گفت: درحال حاضر به‌طور همزمان دو منطقه از رویشگاه‌های جنگلی استان سمنان در حال سوختن است.
منطقه کالپوش در مرز استان سمنان با گلستان از چند روز پیش دچار حریق شده و متأسفانه اقدامات صورت‌گرفته مؤثر واقع نشده است. جنگل ابر هم از صبح دوشنبه گذشته گرفتار آتش شده و بخش عمده‌ای از این منطقه جنگلی که نزد محلی‌ها به «محمد چفت» و « نمداری» مشهور است، در حال سوختن است.
این فعال محیط زیست، برخلاف مسئولان منابع طبیعی، آتش‌سوزی را عمقی وصف کرد و افزود: متأسفانه آتش درختان سر به فلک کشیده ممرز، بلوط و دیگر گونه‌های جنگلی را نابود کرده و با وجود حضور بموقع و قابل تقدیر مسئولان، به‌ویژه استاندار و مدیران کل منابع طبیعی و محیط زیست، آتش همچنان در گستره وسیعی در جنگل پیش می‌تازد.
وی در پایان از برخی تحرکات برای از سر گیری احداث جاده در جنگل ابر اظهار تأسف کرد و افزود: گرچه آتش بخشی از جنگل را تخریب کرده اما خطر بزرگ‌تر طرح عبور جاده از میان این رویشگاه جنگلی است که هر از گاهی مطرح می‌شود. از این رو، انتظار می‌رود مسئولان استان همان‌طور که با حساسیت تحسین‌برانگیز برای مقابله با آتش اقدام کردند با موضع‌گیری قاطع در برابر مدافعان احداث جاده، مانع از این طرح ویرانگر شوند.


خبر دوم

اخبار ضد‌و نقیض درباره گستره آتش در جنگل ابر

 

رئیس اداره منابع طبیعی شاهرود درباره آخرین وضعیت آتش‌سوزی در جنگل ابر گفت: آتش سوزی تا حد زیادی کنترل شده اما به‌علت وزش باد شدید هنوز برخی از مناطق جنگلی به‌صورت لکه‌ای در حال سوختن است
مهندس مجید زمانی در گفت‌وگو با همشهری افزود: در حال حاضر نهصد نیرو اعم از نیروهای نظامی، کارکنان ادارات و نیروهای مردمی در منطقه مشغول کنترل آتش هستند و از پشتیبانی و حمایت نیروهای ستادی و تجهیزات و امکانات لازم برخوردارند.
وی با اشاره به اینکه در سومین روز آتش سوزی( دیروز) به همراه شماری از مسئولان استان با هلی‌کوپتر وضعیت و ابعاد آتش سوزی را از بالا بررسی کرده‌اند،
گفت: گرچه هنوز نمی‌توان رقم دقیقی برای خسارات اعلام کرد اما برآوردهای اولیه حاکی از آن است که بیست  تا  سی هکتار از عرصه‌های جنگلی دچار آتش‌سوزی شده اما به‌دلیل سطحی بودن آتش، برگ‌های انبوه خشک و درختان پیر که از داخل پوک شده‌اند در آتش از بین رفته‌اند ولی درختان سبز سالم مانده و آسیب جدی ندیده‌اند.
به گفته وی، در حال حاضر برای استفاده از هلی‌کوپتر برای خاموش‌کردن آتش ضرورتی احساس نشده اما درصورت نیاز، زمینه استفاده از این وسیله فراهم است.درحالی‌که مقامات مسئول، حجم آتش‌سوزی‌ها را حداکثر سی هکتار عنوان می‌کنند، دکتر امیرحسین ولیان، دبیر تشکل زیست‌محیطی دیده‌بان طبیعت شاهرود که سه‌شنبه گذشته از ساعات اولیه صبح تا شب در منطقه حضور داشته و حجم آتش سوزی را از نزدیک رصد کرده، به همشهری گفت: جی پی اس و مشاهدات عینی نشان داد که نزدیک به چهارصد هکتار از رویشگاه‌های جنگلی طعمه حریق شده ولی از آنجایی که آتش سطحی است، حدود سی درصد درختان آسیب دیده‌اند که بخش عمده آن درختان کهنسال است. به گفته وی درختان سبز از آتش سوزی جان سالم به‌دربرده‌اند.
این فعال محیط‌زیست با اشاره به اینکه شیب پنجادرصدی درصدی محل وقوع آتش و فاصله بین مبدا آتش سوزی تا نقطه‌ای که امکان تردد برای خودروهای امدادرسانی وجود دارد مهار آتش را با مشکل جدی مواجه ساخته است، تصریح کرد: به‌دلیل وزش باد بیم آن می‌رود که آتش مناطق گسترده تری را در بر بگیرد. بنابر این انتظار می‌رود پیش از گسترش دامنه‌آتش از هلی‌کوپتر برای دفع آتش در مناطق صعب العبور استفاده شود.
دبیر تشکل زیست‌محیطی دیده‌بان طبیعت شاهرود به نکته درخور تأملی اشاره کرد و گفت: گرچه حضور مسئولان استانی و تجهیزات در محل ستاد در منطقه آتش‌سوزی تحسین‌برانگیز بود اما نبود ارتباط میان نیروهای اطفای حریق با ستاد - به‌دلیل بعد مسافت چهار کیلومتری بین مبدا آتش سوزی با آن- سبب شده بود تا نیروهای امداد از حمایت و پشتیبانی لازم برخوردار نباشند و در نتیجه این نیروها عملا نتوانند کارساز باشند. در عین‌حال تلاش این نیروها به‌ویژه داوطلبان تشکل‌ها، افراد بومی و محیط‌بانان درخور تقدیر بود.
وی افزود: آنچه بیش از وقوع آتش نگران‌کننده است زمزمه از سرگیری احداث جاده در این رویشگاه است که انتظار می‌رود مسئولان قاطعانه مانع اجرای آن شوند؛ جاده‌ای که به اعتقاد کارشناسان و صاحب‌نظران، احداث آن مغایر با معیارهای زیست‌محیطی است و فقط منافع گروهی کم شمار را تامین می‌کند.

همشهری

فرستنده احمد، همراه کمیته بین المللی نجات، تهران

 

www.savepasargad.com

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد