International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

Link to English Section

       

1

 

پيوند به صفحه اصلی

مارچ  2011

 

 

گرداب سنگی، مخزن آبی از دوران ساسانیان که لجنزارش کرده اند

از: خرامان  یوتاب

 

 

 

 

 

گرداب سنگی یا به گویش لری گِردآو بَردینَه ، یکی از آثار تاریخی بر جای مانده از دوره ساسانیان در شهر خرم آباد است که تا روزگاری نه چندان دور آب شهر از طریق چشمه همین گرداب سنگی تامین می شد.

 گرداب سنگی در مرکز شهر خرم آباد و در میان بافت قدیمی شهر در کنار میدان تختی واقع شده است. بنای آن دایره ای شکل است و به دور چشمه ای قرار دارد. این بنا  با استفاده از سنگ و ساروج ساخته شده است تا آب خارج شده از چشمه را ساماندهی کرده و سپس از طریق کانال آب را به نقاط مختلف شهر باستانی شاپورخواست منتقل کند.

چشمه گرداب سنگی تقریباً در تمام روزهای سال آب دارد.قطر این بنا ۱۸ متر با محیط ۲۵۶ متر مربع با پهنای ۳ متر و ارتفاع آن تا کف چشمه ۱۸ متر است. بنای گرداب سنگی دارای یک دریچه ای به ابعاد ۹۰×۱۶۰ برای انتقال آب از گرداب به کانال های توزیع آب است.اين بنا به شماره ۱۲۷۴ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسيده است ای. مواد و مصالح آن از سنگ های لاشه همراه با ملات ساروج (آهک و گچ و . . . ) می باشد که در ساختمان  قابل مشاهده است

متاسفانه در حال حاضر این بنای زیبای باستانی به  لجن زاری تبدیل شده و بوی آن تمام منطقه را فرا گرفته  است. فکر می کنم عکس ها خود نشانگر همه گفته ها و ناگفته ها باشد.

استفاده از این عکس ها، فقط با نام عکاس، و کمیته نجات پاسارگاد مجاز است

These photos could only be reproduced by the permission of the photographer and savepasargad.com

www.savepasargad.com

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد