|
یکی از شاهکارهای معماری ساسانیان در لرستان، زباله دانی و پاتوق معتادان شده
از: خرامان یوتاب
پل شاپوری یا پل شکسته، و به گویش لری طاقِ پیل اِشکِسَه
پل شاپوری، یکی از شاهکارهای معماری دوره ساسانیان محسوب میشود و در ضلع جنوبی قلعه فلک افلاک در جنوب شهر خرمآباد در استان لرستان واقع شدهاست. پل شاپوری غرب استان لرستان (طرهان) را به شرق و از آنجا به خوزستان و تیسفون، (پایتخت ساسانیان) مرتبط می کرد. این پل حدود دویست و سی متر طول و بیش از نوزده چشمه طاق داشته است. در حال حاضر فقط پنج چشمه طاق بر جای ماندهاست. چشمه طاقهای پل به صورت جناقی ساخته شده و پایههای پل و موج شکن های آن به صورت لوزی و شش ضلعی از سنگ ساخته شدهاست. مصالح این پل از سنگ، ملات گچ و ساروج است.
همین طور از سنگهای قلوه رودخانهای و لاشه سنگ در چشمه طاق ها و سنگهای پاکتراش در قسمت پایهها استفاده گردیدهاست. کف پل سنگ فرش است. نوع سنگ فرش، سنگ بلوک قرمز است که در اثر فرسایش آب از صورت کادر بودن خارج شده است ، این پل با شماره 2/ 1051 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. اما البته حتی یک تابلو در اطراف پل وجود ندارد که این پل را به عنوان یک اثر ملی معرفی کند.
خواندن این مطالب در دانشنامه ها درباره پل شاپوری در ذهن مان تصاویری روشن و با ابهت را زنده می کند. تصاویری که یادآور تاریخ و فرهنگ کهن مان است. اما وقتی مقابل این پل قرار می گیریم با دیدن داربست هایی که به امید ترمیم زیر پل زده شده و از سال پیش به حال خود رها شده اند و گوسفندانی که در اطراف این پل در حال چرا هستند، و زباله هایی که دور و بر آن ریخته شده و معتادها و اوباشی که شب ها آنجا را پاتوق خودشان کرده اند آه از نهادمان برمی آید: «یک اثر دیگر باستانی در حال نابودی است.
هیچ کسی نمی داند چرا ترمیم پل ها متوقف شده است. تنها سه طاق آن ترمیم شده اند. این پرسش هست که آیا قرار است که این پل هم مانند پل «کشکان» هشت سال تعمیرش به طول انجامد؟ (تازه باید توجه داشت که میراث فرهنگی تازه پس از هشت سال فهمید که پیمانکار فردی نالایق است و پل را دوباره به دست گروهی دیگر سپرد.) و آیا تضمینی هست که گروه دیگر نیز افرادی لایق باشند؟
استفاده از این عکس ها، فقط با نام عکاس، و کمیته نجات پاسارگاد مجاز است These photos could only be reproduced by the permission of the photographer and savepasargad.com |