International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

يبانيه ها  |  پاسارگاد  |   خبرها  |  مقالات   |   هنر و ادبيات |    تاريخ  زدايي  | ديداري ـ  شنيداري  | جشن های ايرانی | محيط زيست |  تماس |  جستجو

 دوازدهم  خرداد  1387    (2547 سال پاسارگارد)   اول جون 2008**************************    کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد

 

کتيبه منحصر به فرد هخامنشی خارک غير قابل مرمت است

در حالی که رحيم مشايي مدعی شده کتيبه خارک مرمت خواهد شد

چندين کارشناس سرشناس مرمت آثار تاريخی می گويند اين کتيبه به دليل ضربات شديد چکش قابل مرمت نيست.

 

کتيبه هخامنشی خارک قبل و پس از تخريب

از: حسن ظهوري

برخي مرمت‌گران آثار تاريخي معتقدند در صورتي که يک کتيبه سنگي با شي نوک تيز آسيب ببيند به نحوي که خطوط و فاصله‌ها از بين برود و سطح کتيبه مخدوش شود امکان مرمت وجود ندارد، اما باز سازي آن ممكن است.

 

 کتيبه هخامنشي خارک چندي پيش با شي نوک تيز و احتمالا ضربات چکش به شدت آسيب ديد و بخش زيادي از حروف کتيبه به همراه فواصل ميان خطوط ميخي از بين رفت.

 

در همين حال رئيس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان بوشهر از مرمت اين کتيبه خبر داده است.

 

اين موضوع كه اگر حروف يک کتيبه سنگي تخريب شود و فواصل از بين برود، پرسشي بود كه CHN از جنبه عمومي و كلي قضيه با چند كارشناس مرمت در ميان گذاشت.

 

 "مهناز گرجي"، سرپرست بخش مرمت موزه ملي ايران، در پاسخ، با تاكيد بر اين كه "بايد پيش از هر چيز کتيبه تخريب شده را ديد" عنوان كرد:« در صورتي که حروف يك كتيبه سنگي با استفاده از اشياء نوک تيز تخريب شده باشد، امکان مرمت آن وجود ندارد.»

 

به اعتقاد وي مرمت سنگ از دشوارترين مرمت‌هاي اشياء باستاني است و در اين نوع مرمت بازگرداندن قطعات خرد شده کار بسيار سخت و دشواريست.

 

گرجي در عين حال به CHN گفت: « البته در صورتي که برخي حروف باقي مانده باشد، کسي که روي خطوط باستان مطالعه مي‌کند مي‌تواند بخشي از متن را خوانده و آن را ترجمه کند. اما امکان مرمت کامل سنگ وجود ندارد.»

 

به گفته سرپرست بخش مرمت موزه ملي ايران در صورتي كه يك كتيبه سنگي به شدت آسيب ببيند ، مي‌توان از روي نمونه باقي‌مانده و عکس‌هاي پيشين اثر، مولاژي از آن تهيه و يا آن را بازسازي كرد اما مرمت ممكن نخواهد بود.

 

همچنين "عبدالمجيد ارفعي"، متخصص زبان‌هاي ايلامي و باستاني درباره مرمت کتيبه‌هاي سنگي خطي به CHN گفت: «براي مرمت يک کتيبه لازم است قطعات شکسته موجود باشد. در صورتي که اين قطعات خرد شده باشند، امکان مرمت سنگ و کتيبه وجود ندارد.»

 

وي با اظهار تاسف از تخريب کتيبه خارک گفت: «من هنوز کتيبه تخريب شده را نديدم اما آن کتيبه روي سنگ مرجاني نوشته شده بود و اين موضوع مرمت آن را سخت تر هم مي کند.»

 

اين کتيبه در حالي تخريب شده است که هيچ مولاژي از آن تهيه نشده و به همين علت اگر مولاژي هم اكنون از آن تهيه شود بر اساس عکس ها و باقي مانده کتيبه خواهد بود.

 

کتيبه هخامنشي خارک به اعتقاد كارشناسان به لحاظ فرم و نوشتار منحصر به فرد بود و اکنون که تخريب شده است، ديگر نمونه‌اي مثل آن در کل ايران وجود ندارد.

http://www.chn.ir/News/?section=2&id=46421