International Committee to Save

the Archeological Sites of Pasargad

 

 

 

Link to English Section

 

يبانيه ها  |  پاسارگاد  |   خبرها  |  مقالات   |   هنر و ادبيات |    تاريخ  زدايي  | ديداري ـ  شنيداري  | جشن های ايرانی | محيط زيست |  تماس |  جستجو

24 ارديبهشت 1387    (2547 سال پاسارگارد)    12 مه  2008**************************    کميته نجات پاسارگاد هيچ گونه وابستگی مذهبی و سياسي ندارد

 

پس از اختصاص يک ميليارد و صد ميليون تومان به سازمان ميراث فرهنگي زابل اين پايگاه اعلام که حفاظت اضطراری کوه خواجه را آغاز می کند

به دليل بی توجهی اين سازمان کوه خواجه تقريبا نيمه ويرانه است

 
اين بنای عظيم دوره اشکانيان در باورهاي سه مذهب زرتشتي، مسيحيت و اسلام داراي قداست است و به گونه‌اي با فرجام خواهي، بهروزي و حاكميت عدل و داد بر پهنه ايران ارتباط داشته است.

 حسن ظهوري

پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري دشت سيستان، با برگزاري جلسه‌اي چند ساعته با اعضاي شواري فني سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در مورد اهميت حفاظت و مرمت سريع در کوه خواجه زابل، حفاظت اضطراري در اين اثر منحصر به فرد اشکاني و ساساني را آغاز مي‌کنند.

 
"رسول موسوي حاجي"، مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري دشت سيستان با اعلام اين خبر به CHN گفت: «در جلسه با شوراي فني سازمان، با عنوان كردن اهميت کوه خواجه، قرار شد اين اثر اشکاني و ساساني به سرعت مرمت شود.»
 
وي افزود: «از آنجا که مرمت کوه خواجه نياز به پژوهش هاي باستان شناسي دارد و پيش از انجام اين پژوهش‌ها نبايد کار مرمت آغاز شود، حفاظت اضطراري را براي استحکام بخشي اثر آغاز مي‌کنيم تا ديوارهايي كه در آستانه فروريختن هستند تا روز مرمت نهايي پابرجا بمانند.»
 
از آنجا که کوه خواجه اثري خشتي است، باران‌هاي اخير سيستان و بلوچستان، باعث فرو ريختن برخي ديوارها و طاق‌ها شده و به همين علت حفاظت اضطراري در اين اثر از قبيل شمع کوبي ها روي ديوارها و زير طاق ها لازم و ضروري است.
 
کوه خواجه قلعه‌اي عظيم و دژ شهري منحصر به فرد از دوره اشکانيان و ساسانيان است که روي تنها پشته طبيعي سيستان واقع شده است.
 
اين اثر بزرگ به تخت‌جمشيد خشت و گل شهرت دارد و تنها نمونه دژ شهرهاي اشکاني باقي مانده در ايران است.
 
موسوي حاجي در خصوص پژوهش هاي باستان شناسي در کوه خواجه به ميراث خبر گفت: «تا کنون برخي باستان شناسان از جمله خانم زرين تاج شيباني براي کاوش در کوه خواجه علاقه مندي نشان داده‌اند. اما از آنجا که معتقديم پژوهشکده باستان شناسي روي موضوع ضرورت کاوش هاي باستان شناسي در کوه خواجه آشنايي دارند، منتظر هستيم تا براي اين مهم تصميم گيري کنند.»
 
همچنين وي در خصوص از بين رفتن نقش گل برجسته ساسانيان در يکي از ديوارهاي کوه خواجه به CHN گفت: «اين نقش که تنها نقش گل برجسته از دوره ساسانيان است، تقريبا به طور کامل از بين رفته و تنها خطوطي از آن باقي مانده است. اما از آنجا که عکس هاي خوبي از زمان سالم بودن آن موجود است، کل نقش به صورت گل برجسته دوباره بازسازي مي شود.»
 
كوه خواجه كه به آن "كوه خدا"، "كوه رستم" و "كوه اوشيدم" هم مي گويند، با ارتفاع تقريبي 133 متر از سطح دشت تحت تاثير جريانات زمين ساختاري دوران سوم شكل گرفت.
 
 اين كوه در باورهاي سه مذهب زرتشتي، مسيحيت و اسلام داراي قداست است و به گونه‌اي با فرجام خواهي، بهروزي و حاكميت عدل و داد بر پهنه ايران ارتباط داشته است.
 
در انجيل متي آمده سه مغ هر روز از بلنداي كوهي ستاره تولد مسيح(ع) را جستجو مي‌كردند. اين كوه در شرق فلات ايران و در سيستان بوده و از بالاي همين كوه نيز ستاره تولد مسيح ديده شده. مغ‌هاي ايراني رد ستاره را دنبال مي‌كنند و به مكاني ‌مي‌رسند كه مسيح متولد مي‌شود و در حالي كه نوزاد در دامان مادر تازه فارغ شده آرام گرفته بود، با آن‌ها سخن مي‌گويد. آن‌گونه كه از نوشته‌ها مشخص است، آن كوه معروف همان كوه خواجه است.
 
بخش اصلي قلعه در شيب جنوب شرقي با سه ديواره دفاعي تركيب و تقارني از معماري مركزي و فضاهاي منفرد جنبي با عملكرد توامان زيستي و دفاعي و عبادي است.
 
 اين بخش در بردارنده زيباترين گچبري‌هاي دوران اشكاني و نقاشي‌هاي متنوع و تنها نقش‌ برجسته‌هاي گلي شناخته شده و نيز بنيادهاي اوليه معماري دو ايوانه و چهارايوانه، طاق‌ها و گنبدهاي اوليه است.
 
بناهاي كك كهزاد، كوشك چهل دختران، زيارت پير گندم بريان، و مزار خواجه و قبور اسلامي از بناهاي مهم سطح كوه است.