|
|||
|
|||
|
|||
کنفرانس خليج فارس در دانشگاه دورهام انگلستان
از: حسن ظهوري
با راهي شدن 13 باستان شناسان ايراني براي شرکت در کنفرانس علمي خليج فارس در دانشگاه دورهام لندن که به همت پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي و پژوهشکده باستان شناسي برگزار مي شود، دفاع از نام و جايگاه خليج فارس در محافل علمي و دانشگاهي جهان وارد مرحله تازه اي مي شود.
«حسن فاضلي نشلي»، رئيس پژوهشکده باستان شناسي در اين باره به CHN گفت: «کنفرانس علمي خليج فارس با هدف دفاع از جايگاه جهاني نام خليج فارس از منظر باستان شناسي در دانشگاه دورهام انگلستان برگزار مي شود. در اين کنفرانس علمي علاوه بر باستان شناسان بنام خارجي، 13 باستان شناس ايراني نيز از آخرين دستاوردهاي پژوهشي خود در حوزه خليج فارس، گزارش هايي را ارائه مي دهند.»
فاضلي که دبير اجرايي و علمي اين کنفرانس است درباره اهميت برگزاري آن گفت: «پر واضح است که تنها استفاده از نام خليج فارس روي نقشه کافي نيست و بايد محوطه هاي باستاني بخش شمالي خليج فارس را که غناي بسيار زيادي دارند، در سطح جهاني معرفي کرد. اعراب امروز حداکثر استفاده را از داده هاي باستان شناسي دارند. آنها سالانه ده ها کاوش باستان شناسي در حوزه جنوبي خليج فارس انجام مي دهند و به صورت مقالات متعدد در مجلات باستان شناسي داخلي و خارجي به چاپ مي رسانند.»
به گفته وي، ميزان کاوش هاي باستان شناسي در جنوب خليج فارس قابل مقايسه با بخش شمالي آن نيست. اعراب همواره امکانات بيشتري در اختيار باستان شناسان خارجي قرار داده اند و آنها هم به راحتي به پژوهش هاي خود مشغولند.
وي در ادامه گفت: «چرا نبايد سالي 40 تا 50 مقاله باستان شناسي نوشته شود که نام خليج فارس در آن ها استفاده شده است. در حال حاضر اکثر کساني که پژوهش هاي علمي در خصوص محوطه هاي باستاني خليج فارس انجام مي دهند، از مقاله هايي استفاده مي کنند که خارجي ها پس از کاوش در ايران نوشته اند و البته نام خليج فارس نيز در آن ها آورده شده است.
فاضلي همچنين گفت: «حوزه شمالي خليج فارس در حال حاضر به خاطر توسعه صنعتي در معرض تخريب است. لذا اگر اين بخش را مورد کاوش، پژوهش و حفاظت و معرفي قرارا ندهيم از درون ضربه مي خوريم. در حال حاضر استفاده و عرضه آنچه داريم يکي از کارهايي است که مي توانيم انجام دهيم. به همين خاطر حتما بايد پژوهش هاي علمي درجه يک با هدايت پژوهشکده باستان شناسي و تعامل با دانشگاه هاي معتبر دنيا انجام شود.»
وي درادامه افزود: «اگر در صحنه هاي بين المللي حضور نداشتيم که نمي توانستيم از اين هويت تاريخي دفاع کنيم. اين همايش را براي آن در دانشگاه دورهام برگزار کرديم، زيرا در داخل کشور با نام خليج فارس مشکلي نداريم. هم اکنون يکي از مهمترين انجمن هاي باستان شناسي اعراب در لندن فعال است و در آنجا بيشترين کتاب هاي علمي نوشته مي شود.»
انتشار داده هاي باستان شناسي حوزه خليج فارس در دانشگاه هاي معتبر دنيا از جمله اهدافي است که پس از پايان اين کنفرانس علمي، پژوهشکده باستان شناسي دنبال خواهد کرد.
همچنين قرار است در پايان اين کنفرانس علمي، با توجه به اطلاعات و گزارش هاي ارائه شده در اين آن توسط باستان شناسان داخلي و جارجي، بيانيه اي نيز از سوي برگزار کنندگان کنفرانس قرائت شود.
روز نخست برگزاري کنفرانس علمي خليج فارس در دانشگاه دورهام لندن به ارائه گزارش هاي محققان خارجي که در بخش شمالي خليج فارس و قبل از انقلاب کار کرده اند، اختصاص دارد. روز دوم اين کنفرانس نيز باستان شناسان ايراني آخرين دستاوردهاي باستان شناسي خود را در حوزه خليج فارس ارائه خواهند کرد. اين گزارش ها حوزه شمالي خليج فارس را از دوره هاي پيش از تاريخي تا دوره اسلامي معرفي مي کند.
کنفرانس علمي خليج فارس از روز سه شنبه 11 تيرماه آغاز مي شود و 12 تير با اعلام بيانيه اي خاتمه مي يابد.
http://www.chn.ir/news/?section=2&id=46841