Save Pasargad Committee |
سایت رسمی بنیاد میراث پاسارگاد
|
طاق کسری: مغضوب حکومتها در تاریخ معاصر
مستندی از: پژمان اکبرزاده
فیلم مستند«طاق کسری: شگفتی معماری» برای نخستین بار در دانشگاه سواس به نمایش درآمد. طاق کسری، بلندترین طاق خشتی جهان و تنها بنای قابل مشاهده از شهر باستانی تیسفون است. این بنا با حدود دو هزار سال قدمت، نماد شکوه تمدن ساسانیان است. این مستند نیم ساعته، با حضور پژمان اکبرزاده، سازنده مستند نمایش داده شد. پس از فیلم، کارگردان و دکتر وستا سرخوش کرتیس از موزه بریتانیا به پرسشهای شرکت کنندگان پاسخ دادند.
طاق سهمی شکل کسری با بلندای سی و هفت متر، دهانه بیست و پنج متری و عمقی چهل و هشت متری نه تنها در زمانه خودش مظهر شگفتی بوده که در تمام این سالیان مسافران را نیز حیرت زده کرده و در زمانه ما هم منبع الهام بوده است. به گفته تورج دریایی، تاریخدان «طاق کسری سمبلیسمی دارد برای تاریخ و تمدن ایرانی: شاهنشاهی پر عظمتی که از دست رفته است. دورهای که ایران در شکوه و عظمت بود و از جیحون تا فرات را در دست داشت»
نماهایی از طاق کسری به ویژه زمانی که دوربین اوج میگیرد، برای مخاطبی که معمولا این بنا را با طرح های قدیمی سده نوزدهمی به یاد میآورد بسیار تأثیرگذار است. اما فیلم تنها به گذشته طاق اکتفا نکرده و به کشمکشهای تاریخ معاصر که این بنا را در وضعیتی منحصر به فرد و بدی قرار داده نیز میپردازد. بنایی که نماد دوران شکوه تمدن و فرهنگ ایران باستان است، مدتهاست در خاک کشوری قرار دارد که در دهههای اخیر رابطه پرتنشی با ایران داشته است.
اکبرزاده روایتی از این تاریخ پر فراز و نشیب نشان می دهد که بر دوام و ماندگاری این بنا با وجود جنگها و درگیریهای منطقه از جنگ هشت ساله عراق با ایران تا هجوم امریکا و داعش به عراق را شامل می شود:« این بنا به این دلیل که چندین سده است که دیگر درون مرزهای ایران قرار ندارد بسیار مورد بیتوجهی قرار گرفته و ناامنی در عراق در چند دهه گذشته هم مزید بر علت شده است.»
برگرفته از سایت بی بی سی