Save  Pasargad Committee

 

Link to English Section

پيوند به خانه  

 

رییس غیر متخصص سازمان میراث و ادامه ویرانی های میراث فرهنگی

اداره راه سازی ورامین بدون هماهنگی با سازمان میراث فرهنگی و به رغم هشدارهای مکرر کارشناسان تیغ بلدوزرهایش را در جان محور تاریخی ورامین فرو برد. همانطور که پیش بینی شده بود، از دل زمین آثار تاریخی و تکه‌های سفال و ... بیرون زد. اداره راه‌سازی اما همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد. به نظر می‌رسد که موضوع میراث فرهنگی برای مسئولان راه سازی ورامین چندان اهمیتی ندارد.

«مجید ژاله نیا»، مدیر دفتر میراث فرهنگی ادامه اتفاقاتی که پس از تغییر مدیریت افتاد، را اینگونه تعریف می‌کند: «بعد از اینکه بدون هیچ هماهنگی قبلی مشاور تغییر کرد، پیمانکار وارد پروژه اجرایی شد. با این وجود، ما سعی کردیم که کار را متوقف کنیم. علت توقف کار هم این بود که این پروژه، بدون هماهنگی و اخذ مدارک از میراث فرهنگی، انجام شده بود. این طرح در همان بدو آغاز کار صدمات جدی به  بخشی از دامنه جنوبی و غربی محوطه باستان شناسی وارد کرده بود. تپه فخرآباد نیز آسیب‌های جدی دید. سازمان میراث فرهنگی شکایت کرد و خواستار این شد که اداره راه سازی برای انجام مطالعات تامین اعتبار بکند. اما هیچ پاسخی از سوی اداره راه ورامین به ما داده نشد.»

 

تعلیق فعالیت های هگمتانه به دلیل نبود اعتبار

 

اعتبارات قطره چکانی پایگاه ملی هگمتانه را هم به ستوه آورد. مدیر این پایگاه معقتد است که بودجه سال 92، یک میلیارد و 200 میلیون تومان بوده است که از این مبلغ 200 میلیون تومان پرداخت شد اما براساس مصوبه استانی اعتبارات ملی این مبلغ به دولت بازگردانده شد تا بار دیگر در قالب بودجه استانی به این پایگاه پرداخت شود که این وعده هنوز محقق نشده است.

 

«محمد رحیم رنجبران» مدیر پایگاه هگمتانه درخصوص فعالیت های پژوهشی هگمتانه و میزان اعتباراتی که به آن تخصیص داده شده می گوید: سال 92 اعتبار تپه هگمتانه یک میلیارد و 200 میلیون تومان بود که از این مبلغ 200 میلیون تومان به پایگاه هگمتانه اختصاص داده شد اما بر اساس مصوبه هیات دولت که بر اساس آن بودجه های ملی به بودجه استانی تبدیل شد، همان 200 میلیون تومان نیز برگشت داده شد تا دوباره اعتبارات براساس بودجه استانی به هگمتانه تزریق شود که تاکنون همین اعتبار هم وارد پایگاه نشده است.

 

گرگان دیگر خانه میرکاظمی ندارد

 

خانه‌ قاجاری میرکاظمی در حالی تخریب شد که چندی پیش یگان حفاظت اداره کل گلستان خبر از کاهش 96 درصدی تخریب، تجاوز، دخل و تصرف در محوطه‌ها و بافت های تاریخی این استان داده بود. گفته می‌شود؛خانه میرکاظمی، خانه‌ای متعلق به دوره قاجار و منحصر به فرد در بافت تاریخی گرگان است.

 

خانه تاریخی میرکاظمی در محله سبز مشهد گرگان، واقع در بافت تاریخی ثبت شده این شهر به طور کامل تخریب شد.

این تخریب که توسط مالک شخصی و به منظور ساخت و ساز انجام گرفت بدون دخالت یگان حفاظت و  مسئولان اداره کل میراث فرهنگی،گردشگری و صنایع دستی گلستان انجام شد. خانه میرکاظمی یکی از بدیع ترین و زیباترین خانه های مسکونی عصر قاجار در شهر گرگان بود.

 

این اتفاق در حالی رخ داد که مدت زیادی از انتشار خبری از سوی یگان حفاظت این اداره کل مبنی بر کاهش 96 درصدی تخریب، تجاوز و دخل و تصرف در بافت تاریخی گرگان نمی گذرد.

 

 «جاوید ایمانیان»، کارشناس ارشد مرمت می گوید: خانه میر کاظمی از آثار ارزشمند تاریخی مربوط به دوره قاجاریه است. این بنا درمحله سبزه مشهد از بافت تاریخی گرگان  و در یک حیاط مشجر به صورت کوشک واقع شده بود.  یکی از اتاق های جنوبی در همکف این ساختمان دو طبقه، دارای "ارسی"  زیبایی بود و همچنین ایوان زیبایی  رو به جنوب در طبقه اول داشت.

 

ارزانفود؛ از کشف ناگهانی تا ثبت‌جهانی

 

شهر زیرزمینی ارزانفود یکی از مجموعه معماری‌های دستکند استان‌ همدان است که به‌صورت اتفاقی و در اثر فعالیت‌های عمرانی معدن‌کاران منطقه در سال 89 شناسایی شد. باستان‌شناسان معتقدند این مجموعه، یکی از عجیب‌ترین سازه‌های دستکند ایران است که به‌دلیل حفر اتاق‌های متصل به یکدیگر در طبقات مختلف، تعبیه کانال‌های آبرسانی و حوضچه‌های ذخیره آب نسبت به دیگر مجموعه‌های دستکند ایران متمایز شده است.

 

 درحال‌حاضر نیز باستان‌شناسان با سه‌ فصل فعالیت پژوهشی و راه‌اندازی 5 کارگاه، بیش از 70 اتاق را در دل‌ کوه‌های ارزانفود شناسایی کرده‌اند. علی خاکسار سرپرست کاوش در محوطه‌ تاریخی ارزانفود درحالی به کاربری مبهم ارزانفود در دوره اشکانی اشاره می‌کند که از آماده‌سازی پرونده آن برای ثبت جهانی می‌گوید.

 

این باستان‌شناس معتقد است، شهر زیرزمینی ارزانفود یکی از مجموعه معماری های دستکند استان همدان است که در سال 89 به صورت اتفاقی در اثر فعالیت های عمرانی معدن کاران منطقه شناسایی شد از همان سال پیگیری های لازم برای کاوش و بررسی های باستان شناسی از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی شروع شد.

 

تداوم اعتراض ها به انتخاب رئیس سازمان میراث فرهنگی

 

در پی انتخاب رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری، برخی کارشناسان و رسانه‌ها با غیرتخصصی خواندن، رئیس جدید به انتخاب او اعتراض کردند. اما در تازه ترین اعتراض ها سازمان‌های مردم نهاد در بیانیه‌ای نسبت به انتخاب مسعود سلطانی فر به ریاست سازمان میراث فرهنگی اعتراض کردند.

 

سازمان های مردم نهاد خواهانِ تغییر در سازوکاری شدند که تعیین رئیس برای سازمان میراث فرهنگی بدون رایزنی با مدیران و بدنه کارشناسی سازمان، نهادهای تخصصی و کارشناسانِ خارج سازمان و به‌ویژه سازمان‌های مردم‌نهاد مرتبط صورت نگیرد.

 

 سرای دلگشا باز هم در انتظار رای دادگاه

 

سرای دلگشا، این‌ روزها تبدیل به پرونده پر سر و صدای پایتخت شده است. بنایی که با شکایت مالک شخصی به دیوان عدالت اداری از ثبت ملی خارج شد و حالا مجوز ساخت مجتمع تجاری با ارتفاع 27 متر را گرفته است. معاون حقوقی میراث فرهنگی تهران اما می‌گوید که این اداره تمام تلاش خود را کرده و منتظر نتیجه رای شعبه تجدید نظر دادگاه است.

 

پرونده سرای دلگشا همچنان به صورت لاینحل باقی مانده است. بنای تاریخی که نه تنها خودش از بین رفت، بلکه مدت‌هاست به دلیل ارتفاعش تهدیدی برای ثبت جهانی کاخ گلستان به شمار می‌رود.

 

کیانوش تکلو، معاون حقوقی میراث فرهنگی تهران می‌گوید:«بخش حقوقی اداره میراث فرهنگی تهران در حال پیگیری پرونده است و آخرین اعتراض بخش حقوقی به رای دادگاه در شعبه تجدید نظر در حال بررسی است.

 او در پاسخ به این سوال که چه زمانی نتیجه رای دادگاه اعلام می‌شود، می‌گوید: ما هم منتظر اعلام رای هستیم ولی امیدواریم که تا هفته آینده تکلیف این بنا مشخص شود

خبرگزاری میراث فرهنگی.

 

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد

www.savepasargad.com