Save Pasargad Committee

پيوند به خانه

 

 

به دلیل بی توجهی مقامات مسئول دولتی

نیمی از پل تاریخی جویبار مازندران  ویران شد

 

معاون اداره کل میراث، صنایع دستی و گردشگری مازندران گفت: وسعت آسیب‌‍ وارد شده به پل تاریخی سیکاپل جویبار روز به روز شدیدتر می‌شود. باید توجه داشت که یکی از پایه های این پل در شهریورماه 91 ریزش کرد و با وجود هشدار کارشناسان سازمان میراث فرهنگی توجهی به آن نکرد اکنون نیز  مهدی ایزدی در گفت‌وگو با خبرنگار (ایسنا)، منطقه مازندران اظهار داشته که: مرمت این بنا نیازمند همت همه دستگاه‌های مسئول است. برای بازسازی این پل نیاز است که آب منطقه‌ای برای لایروبی بستر رودخانه، اقدام و اداره راه و شهرسازی نیز برای بازسازی این راه کمک کند تا بتوان کار مرمت و تعمیرات این پل را انجام داد.

وی خاطرنشان کرد: پل تاریخی سیکاپل معروف به پل درویش محمد شاه، با طول 72 متر و ارتفاع 8 متر در نزدیک شهر جویبار و روی رود سیاهرود قرار دارد. این پل در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده است. درباره تاریخچه این پل هیچ منبع مکتوبی وجود ندارد و تعیین قدمت این پل با گمانه‌زنی و مطالعات تکمیلی امکان پذیر است.

معاون اداره کل میراث فرهنگی مازندران تصریح کرد: براساس مشاهدات میدانی، نوع معماری بنای پل و قوس‌های مورد استفاده در برپایی بنا می‌توان این احتمال را داد که بنیان اثر مربوط به اواخر دوره صفوی بوده و در دوران قاجار بخش‌هایی مورد تعمیرات اساسی قرار گرفته است.

وی افزود: مصالح اصلی پل در سازه بنا، آجر بوده و ملات آن گل آهک است که متاسفانه در دوران معاصر قسمت‌هایی از بنا را با استفاده از بتن، بازسازی کردند و یک طره سراسری در دو طرف طولی پل و دو دهانه بتنی در دو طرف آن الحاق کرده‌اند. متاسفانه از کف سازی اثر چیزی به جا نمانده و فقط لایه‌ای از آسفالت بر روی آن به چشم می‌خورد.

ایزدی بیان کرد: بیشترین آسیب‌های پل سیکاپل مربوط به الحاقات غیراصولی و عوامل انسانی است که برای حفظ اثر ولی به صورت نادرست اعمال شده است و وسعت آسیب‌‍ این عامل مخل، روز به روز شدیدتر می‌شود. بخشی از بنای سیکا پل در سال 91 تخریب شده است. از دیگر آسیب‌های این پل می‌توان به الحاق طره بتنی اشاره کرد که به منظور وسیع کردن عرض پل اجرا شده است. به دلیل این اقدام، باری اضافه بر پل گذاشته شده و سبب ایجاد ترک‌های سازه‌ای در برخی چشمه‌های پل شده است.

وی افزود: عریض کردن پل و رفت و آمد خودرو، اجرای اندود سیمانی بر روی بدنه پل، تخریب موج‌شکن‌ها و ضربات وارده از سوی امواج رودخانه و پیشروی زمین‌های کشاورزی به سمت رودخانه و مسدود شدن برخی از چشمه‌ها سبب تخریب قسمتی از پل شده است

8 دسامبر 2014.

 

 

ه گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان جویبار، یکی از پایه‌های پل تاریخی درویش محمدشاه جویبار متعلق به دوران قاجاریه که به  ثبت میراث فرهنگی نیز رسیده است صبح امروز ریزش کرد که خوشبختانه تلفات جانی در برنداشت ولی راه ارتباطی 15 روستای شهرستان در این حادثه قطع شد.

فرماندار جویبار در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در شهرستان جویبار اظهار داشت: مکاتبات و تقاضاهای بسیاری  از سوی شوراهای محلی و فرمانداری شهرستان برای جایگزینی پل انجام شد که متاسفانه مورد توجه واقع نشد.

امید نیک‌ن‍ژاد با بیان اینکه از دو سال پیش، اداره مسکن، راه و شهرسازی شهرستان بر اساس مکاتبات انجام شده، احداث آب نمایی را در کنار پل در دستور کار خویش قرار داد، به رها شدن کار از هشت ماه گذشته تا کنون از سوی پیمانکار پروژه اشاره و خاطرنشان کرد: ادره راه و شهرسازی مشکلاتی از قبیل عدم تخصیص بودجه کافی و مشکلات فنی را علت ناتمام ماندن پروژه اعلام کرد.

این مسئول از استقرار گروه‌های راه و شهرسازی و میراث و گردشگری برای بحث آغاز و اجرای عملیات مرمت پل خبر داد و افزود: هم اکنون ماشین‌آلات راه‌سازی مشغول کار هستند همچنین مسیر جایگزینی برای تردد وسایط نقلیه و نیز راه جایگزین محلی برای این امر تعبیه شد.

وی ابراز امیدواری کرد: طبق قول مدیرکل راه و شهرسازی مازندران، ظرف چهار روز آینده مسیر مجاور پل بازگشایی می‌شود و تردد وسایط نقلیه از آنجا صورت خواهد گرفت.

نیک‌نژاد با تاکید بر ورود فوری اداره میراث و گردشگری نسبت به بازسازی پل تاریخی دوریش محمد شاه که جز جاذبه‌های گردشگری شهرستان جویبار است، اذعان داشت: با اقدام فوری باید جلوی تخریب کل پل گرفته شود، از سویی اداره راه و شهرسازی نیز باید هرچه سریعتر نسبت به نصب علائم و تابلوهای هشداردهنده و در نهایت ساخت پل جدید اقدام کند.

فرماندار شهرستان جویبار با  تاکید بر اختصاص اعتبار لازم برای احداث پل جدید بیان کرد: پل تاریخی درویش محمد شاه دیگر قابلیت تردد وسایط نقلیه را نخواهد داشت همچنین آب نمای ساخته شده نیز تا قبل از فصل زمستان موجب ایجاد ترافیک در مسیر است بر همین اساس اداره راه و شهرسازی باید برای ساخت پل جدید اعتبار لازم را اخذ و برای حل مشکل دائمی این 15 روستا اقدام کند.

نیک‌ن‍ژاد اظهار امیدواری کرد: امیدواریم بر اساس  تماس‌های مکرر انجام شده با مدیریت بحران استان و استاندار مازندران اعتبارات این بخش به زودی فراهم شود.

وی درپایان با انتقاد از ادارات راه و شهرسازی و میراث و گردشگری برای بی‌توجهی به خطرات احتمالی تخریب پل و حفظ اثر تاریخی کهن این شهرستان تصریح کرد: رها کردن احداث آب نما عاملی برای وقوع این اتفاق است، هم اکنون با تشکیل جلسه فوق‌العاده ستاد بحران، بررسی و پیگیر مطالب قید شده در دستور کار ستاد قرار خواهد گرفت.

- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13910610000722#sthash.hiMHHzxp.dpuf

 

www.savepasargad.com

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد