Save  Pasargad Committee

پيوند به خانه  

 

نگاه دیگری به مرگ دو میلیون ماهی در فشافویه

از: محمد حیدری*

 دوميليون ماهی در آبگير دویست هکتاری سد فشافويه به يک باره مردند.. فیلم جمع آوری این همه ماهی مرده از کناره های این آبگیر بوسیله گروه بزرگی از کارگران ، نشان می داد مرگ این ماهیان یک باره اتفاق افتاده است .

گفته اند علت مرگ یک باره این دو میلیون ماهی ناشی از ورود فاضلاب خام شهرک واوان به این آبگیر گسترده بوده است  و همین جا است که شک بر اندیشه آدمی ( بویژه کسی که یک عمر کار رسانه ای کرده است ) مستولی می شود .

فاضلاب واوان یک باره وارد این آبگیر گسترده نشده که سبب مرگ همزمان دو میلیون ماهی شود . اگر به راستی و آن گونه که گفته اند ، این فاضلاب عامل مرگ و میر ماهیان باشد ، مرگ ها باید به تدریج اتفاق بیافتد . یعنی نخست باید ماهی های ضعیف نزدیک به محل ورود فاضلاب بمیرند ، سپس ماهی های مقاوم تر در همین منطقه .... سپس با گسترش فاضلاب در سطح 200 هکتاری آبگیر، همین وضع در یک دوره طولانی رخ دهد .

دلیل من ماجرای مشابهی است که در جاجرود و موسسات پروش ماهی واقع در کناره های آن رخ داد . مردم و مدیران این موسسات پرورش ماهی می دیدند هر روز تعدادی از ماهی ها می میرند . استمرار این وضع سبب شد به مسئولان محیط زیست شکایت ببرند .

 ماموران ماجرا را جدی نگرفتند و سر انجام پس از ماه ها کوتاهی ، تحقیقات شروع شد و این نتیجه به دست آمد که نفوذ شیرابه زباله های دفن شده در بالای حریم رودخانه ، عامل این مرگ ومیر ها است ( همین ماجرا سبب شد مرکز دفن زباله های تهران از این منطقه به اطراف کهریزک انتقال یابد )

پس حق نیست در مورد ماجرای فاجعه آمیزمرگ دو میلیون ماهی در آبگیر سد فشافویه کنجکاو شویم ؟ بویژه که اعلام هم کردند آب موجود در این آبگیر 200 هکتاری دیگر قابل استفاده نیست .
آیا نمی توان این فرض را مطرح کرد که تخلیه یک ماده سمی در آبگیر عامل اصلی رویداد است ؟
شاید دلایل دیگری هم در کار باشد . بر کارگزاران رسانه ها است که در این زمینه کنکاش کنند و پس از کشف حقیقت ، آن را به آگاهی همگان برسانند .
*روزنامه نگار پیشکسوت

کمیته بین المللی نجات پاسارگاد

www.savepasargad.com