بيانيه ها/آرشيو مطالب  پاسارگاد/آرشيوخبرها / مقالات /آرشيو هنر و ادبيات/ تاريخ زدايي/ديداري ـ شنيداري/ و بخش های ديگر 

بازگشت به صفحه اصلی

 

 

يک اثر دوره قاجار را به هم ريختند و تبديل به حوزه کردند

اين اثر با از دست دادن  هفتاد در صد از اصالت خود شانس ثبت در فهرست آثار ملی را از دست داد

به گفته‌ي معاون حفظ و احياي اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان مركزي به‌دليل تغييراتي كه در مجموعه‌ي قاجاري حاج محمدابراهيم در سال 1384 رخ داده‌اند، به‌نظر مي‌رسد كه اين مجموعه، ارزش ثبت در فهرست آثار ملي را نداشته باشد.

رحمتي در گفت‌وگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: اين مجموعه شامل يك مدرسه و مسجد قديمي به همراه يك آب‌انبار بوده است كه پس از انقلاب، بناي مسجد كاربري پيشين را نداشت و به‌عنوان حوزه‌ي علميه استفاده مي‌شد.

با توجه به اين‌كه پيش از اين در خبرها به تخريب اين آب‌انبار اشاره شده بود، رحمتي درباره‌ي وضعيت فعلي آن، توضيح داد: به‌دليل اين‌كه آب‌انبار در فهرست آثار ملي به ثبت نرسيده بود، سازمان ميراث فرهنگي نتوانست اقدامي براي آن انجام دهد؛ گرچه پيش از آن نيز يك طبقه روي بناي مسجد پيشين ساخته شده بود، تا كمبود كلاس‌هاي درس جبران شود. اكنون نيز در آب‌انبار به‌دليل همان كمبود فضا، تغييراتي ايجاد شده است.

وي با بيان اين‌كه مسؤولان كنوني، اجازه‌ي ثبت مجموعه را نداده‌اند، افزود: بيشتر اين مسايل در زماني اتفاق افتاده كه ميراث فرهنگي قدرت چنداني نداشته است. البته با استانداري مكاتبه و پي‌گيري شد كه گرچه اين بنا ثبت‌شده نيست، ولي ارزش تاريخي دارد و با وجود اين‌كه الحاق‌هايي به آن افزوده شده‌اند، ولي ارزش نگهداري دارد؛ اما متاسفانه تاكنون اقدامي نتوانستيم انجام دهيم. اكنون نيز تقريبا 70 درصد مجموعه اصالت خود را از دست داده است و به نظر مي‌رسد، ديگر ارزش ثبت شدن در فهرست آثار ملي را ندارد.

او در اين‌باره اضافه كرد: داخل مجموعه فقط يك تاق قديمي باقي مانده است و بقيه‌ي قسمت‌ها تقريبا از بين رفته‌اند؛ بعضي در ظاهر دچار تغيير شده و برخي ديگر از بخش‌ها نيز مانند آب‌انبار از پايه تغيير كرده‌اند.

کوچه‌ي حاج محمدابراهيم را همه‌ي اراکي‌ها به‌خوبي مي‌شناسند؛ حاج محمدابراهيم خيري بوده است که نام نيک او هنوز بر سر زبان قديمي‌هاي اراک است. در کوچه‌اي که به نام او نام‌گذاري شده است، آب‌انباري قرار دارد که روزگاري به‌دست او ساخته و وقف شد؛ از اين آب‌انبار 90 ساله، روزگاري براي تامين آب مردم شهر استفاده مي‌شده است.

سال گذشته، مدير اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان مرکزي گفته بود: کارشناس ميراث فرهنگي پس از بازديد از آب‌انبار حاج محمدابراهيم به‌صورت كتبي بر مرمت و به‌سازي اين بنا تاكيد كرد؛ ولي اين آب‌انبار اكنون تخريب شده است

ششم جون 2007

http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-927814&Lang=P