بازگشت به صفحه اصلی

 

 

با بسته شدن راه دسترسی به تپه باستانی وليران

يكي از مهمترين سايت هاي تاريخي اشکانی ـ ساسانی به خطر افتاده است

 

راه هاي دسترسي به تپه تاريخي وليران دماوند كه آثار بسيار ارزشمندي از دوران اشكاني و ساساني در دل خود نهان دارد به دليل نبود همكاري هاي لازم از سوي مسئولان دانشگاه علم و صنعت روي کارشناسان بسته شده و اين تپه تاريخي در معرض خطرهجوم حفاران غير مجاز قرار گرفته است.

 

  «محمدرضا نعمتي » ، رييس هيات كاوش اين تپه تاريخي با بيان اين مطلب به ميراث خبر مي گويد :« بارها با مسئولان دانشگاه علم و صنعت در باره راه دسترسي به اين تپه اشکاني مذاكره كرده و خواستار استقرار يك كانكس به همراه چند نگهبان در مجاورت آن شده ايم ولي اين مذاكرات تا كنون به نتيجه نرسيده است .»

 

به گفته وي مسئولان دانشگاه  پس از اتمام فصل كاوش بدون توجه به اهميت اين سايت اشكاني راه هاي دسترسي كارشناسان ميراث فرهنگي را به اين تپه مسدود كرده و كانكس نگهبانان را برداشته اند.

 

نعمتي نبود حفاظت هاي لازم از اين تپه تاريخي را بسيار نگران كننده دانسته و مي افزايد:« در صورت نبود نگهبان احتمال حضور حفاران غير مجاز در اين محوطه اشكاني افزايش يافته و يكي از مهمترين سايت هاي تاريخي ايران به خطر مي افتد.»

 

اين در حالي است که مسئولان دانشگاه علم و صنعت نظر ديگري داشته و بوجود آمدن مشکلات فعلي چون مسدود شدن راه ها را نتيجه بي توجهي کارشناسان ميراث فرهنگي در زمينه هاي حقوقي مي دانند .

 

به گفته « محمد بيگي »، مدير اجرايي دانشگاه علم و صنعت در دماوند تا کنون هيچ گونه مکاتبه اي با مسئولان دانشگاه علم و صنعت مبني بر حضور کارشناسان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران در اين محوطه نشده است.

 

وي به ميراث خبر مي گويد: « اکنون با اتمام فصل کاوش ديگر لزومي به باز بودن راه هاي دسترسي وجود ندارد . گذاشتن کانکس در اين مکان هم مانعي از سوي دانشگاه علم و صنعت ندارد و مسئولان ميراث فرهنگي مي توانند از طريق قانوني در اين زمينه اقدام کنند.»

 

محمد بيگي اين زمين را متعلق به دانشگاه علم و صنعت مي داند که 8 سال پيش خريداري شده است .

 

وي مي گويد : « اکنون بسياري از اقدامات ضروري براي احداث تاسيسات دانشگاه انجام شده است و کشف اين اثر تاريخي مانعي براي پيشرفت کار نمي شود .»

 

اين مدير اجرايي كه خواستار همکاري از سوي مسئولان ميراث فرهنگي و گردشگري براي ايجاد يک سايت گردشگري شد ه،در اين مورد به " ميراث خبر " مي گويد : « تا زماني که مراحل حقوقي به درستي ميان دو موسسه دولتي انجام نشود نمي توان اميدوار بود همکاري هاي مورد نياز نيز برقرار شود.»

 

کاوش هاي باستان شناسي اين گورستان تاريخي در دماوند که از چندي پيش آغاز شده بود، کشف اشياء منحصر به فردي را چون"آمفورا"  ، "ريتون" و سکه هايي با نقش هايي از خسرو پرويز در پي داشت.

 

اين گورستان اشکاني _ساساني با سازه هاي معماري به جاي مانده از دوره ساساني، در جريان عمليات عمراني براي احداث يکي از شعبه هاي دانشگاه علم و صنعت کشف شد.

 

 به گفته كارشناسان کاوش هاي اين گورستان تاريخي تا کنون نشان داده که روستاي ديرينه "وليران" دماوند در دوره هاي اشکاني و ساساني موقعيت بسيار مهم و ارزشمندي داشته است. 

 

فاطمه علي اصغر

خبرگزاري ميراث فرهنگي _ ميراث استان ها _ ۱۳۸۵/۷/۲۴

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=34547