بازگشت به صفحه اصلی

درباره‌ي لوح‌هاي امانت داده‌شده به دانشگاه شيكاگو

يونسكو قول داده است كه از حق مردم ايران دفاع كند

به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اسفنديار رحيم‌مشايي گفت: با ثبت بيستون در فهرست ميراث جهاني، پرچم ايران در جهان به اهتزاز در آمد و فرصت مناسبي براي اعلام اقدامات انجام‌شده توسط ايران بود.

وي نحوه‌ي تكميل و ارايه‌ي پرونده‌ي ثبت بيستون را مناسب ارزيابي كرد و ادامه داد: انتظار ما اين بود كه بيستون بدون مشكل ثبت شود كه اين اتفاق افتاد. البته هدف ما در سفر به ليتواني، نشان دادن اين امر بود كه ايران نسبت به مسائل فرهنگي و تاريخي با حساسيت برخورد مي‌كند.

او درباره‌ي لوح‌هاي امانت داده‌شده به دانشگاه شيكاگو نيز يادآور شد: يونسكو قول داده است كه از حق مردم ايران دفاع كند؛ اين سازمان وظيفه دارد كه با ايجاد هماهنگي ميان كشورها براي حفاظت از ميراث آنها اقدام كند. البته هنوز هيچ حكمي مبني بر حراج لوح‌هاي ايران صادر نشده است و آنها حكم توقيف آثار را داده‌اند.

مشايي بيان داشت: تاريخ و فرهنگ كشور ما بر مليت و اسلاميت استوار است؛ تاكنون تلاش‌هاي بسياري براي ايجاد فاصله ميان اين دو پايه انجام شده است و اكنون ما بايد مراقب باشيم. ازسوي ديگر، دولت نهم براساس قانون اساسي و ديدگاه‌هاي رهبر معظم انقلاب اسلامي اصرار دارد كه ارزش‌هاي تاريخي ملت را گرامي بدارد و در جهت تبيين آن‌ها حركت كند.

وي افزود: به‌زودي، پژوهشكده‌ي فرهنگ و تمدن ايران تشكيل خواهد شد تا درباره‌ي ظرفيت‌هاي فرهنگي ايران، قبل و بعد از اسلام فعاليت كند. ما اعتقاد داريم كه از ميراث فرهنگي، بايد با پشتوانه‌ي پژوهشي و تحقيقاتي دفاع كرد.

او با اشاره به تشكيل كميته‌اي در يونسكو براي مرمت و احياي آثار تاريخي ايران در خارج از مرزهاي كشور، تصريح كرد: به دستور رييس جمهور، بزرگداشت بين‌المللي شهريار ـ شاعر ـ در شهريورماه برگزار مي‌شود. به‌علاوه، امسال به‌مناسبت هشتصدمين سالگرد تولد مولوي نيز اجلاسي بين‌المللي در كشور برگزار خواهد شد.

معاون رييس‌جمهور اظهار داشت: دولت نهم براي ايرانيان خارج از كشور برنامه‌هايي دارد و دبيرخانه‌ي شوراي ملي ايرانيان خارج از كشور با هدف ارتقاي سطح برخورد با همه‌ي ايرانيان از وزارت خارجه به رياست جمهوري منتقل شد. با توجه به اين‌كه ميراث فرهنگي نقطه‌ي پيوند همه‌ي ايرانيان است، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري نيز به اين مساله توجه خواهد داشت.

وي مشكل اصلي ميراث فرهنگي را نبودن وجدان عمومي در كشور دانست و تاكيد كرد: ميراث فرهنگي، بايد به يك دغدغه ملي تبديل شود.

مشايي ادامه داد: هفتاد ميليارد تومان فقط براي حفاظت فيزيكي از آثار تاريخي نياز است؛ در حالي كه اين مبلغ برابر كل اعتبار سازمان است. هم‌چنين بيش از دوميليارد و 700 ميليون تومان براي بافت‌هاي تاريخي نياز است كه با وجود 20 هزار هكتار بافت تاريخي در كشور، اكنون فقط گنجشك‌هاي بافت‌ها را مي‌توان پر داد.

او با بيان اين‌كه اگر تصور مي‌كنيم، با يك سازمان مشكل ميراث فرهنگي را مي‌توان حل كرد، اشتباه كرده‌ايم، افزود: همه‌ي دستگاه‌ها بايد در اين حوزه همكاري كنند؛ اكنون در اصفهان فقط يك كارشناس براي نظارت بر عملكرد شهرداري‌ها وجود دارد و در استاني هم اصلا مراقب آثار تاريخي حضور ندارد.

وي تاكيد كرد: جايگاه ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي در كشور بايد در حد مطلوب خود قرار گيرد كه اين امر به فرهنگ‌سازي نياز دارد.

رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري درباره‌ي صدور دستور تخريب 120 مدرسه‌ي تاريخي در استان خوزستان نيز گفت: اثري كه در فهرست آثار ملي ثبت شده باشد، قابل تخريب نيست؛ در اين‌باره از سازمان خوزستان خواسته شده است كه گزارشي را تهيه كند و اگر آثار ارزشمندي باشند، تخريب نخواهند شد.

عليرضا سجادپور ـ معاون فرهنگي و ارتباطات سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ نيز در اين نشست، اظهار كرد: در دنياي امروز آثار علمي و پژوهشي يك كشور به مصادره تهديد مي‌شوند و در قسمتي ديگر از دنيا هم نوكري به يك كشور حمله مي‌كند.

وي ادامه داد: حوزه‌ي كشورهاي عربي و اسلامي، حوزه‌ي نخست گردشگري ايران است. لذا ما بايد نگاه ديني در برنامه‌هاي خود داشته باشيم و در اين‌باره بهترين شروع فرهنگ قرآني است كه تاسيس موزه‌ي ملي قرآن را در اين زمينه نبايد دست كم گرفت؛ اين موزه، دومين يا سومين موزه قرآني در دنياست.

سيدطه هاشمي ـ رييس پژوهشگاه ميراث فرهنگي و گردشگري ـ نيز در سخناني گفت: پژوهشگاه فعاليت در حوزه‌ي باستان‌شناسي در قرآن را در دستور كار خود قرار داده است.

به گزارش ايسنا، بحث نامگذاري سال 2007 به نام مولانا يكي از بحث‌هايي بود كه در جلسه مطرح شد كه مشايي صحت اين مطلب را رد كرد و گفت: يونسكو در سال 2005 ميلادي در قطع‌نامه‌اي مصوب كرد كه تا اجلاس بعدي در سال 2007 ميلادي از 63 شخصيت فرهنگي در دنيا تجليل شود كه يكي از آن شخصيت‌ها مولوي است. متاسفانه در گذشته به اين شاعر در ايران كم توجه شده است. البته هر كسي كه از مولوي در دنيا تجليل كند، از فرهنگ اسلامي و زبان فارسي تجليل كرده است و مولوي به حوزه‌ي فرهنگ و تمدن ايران تعلق دارد. در اين راستا، بزرگداشتي بين‌المللي نيز در آذرماه درباره‌ي مولوي برگزار مي‌شود.

وي با اشاره به اين‌كه تاكنون اقدام موثري در ايران درباره‌ي مولوي انجام نشده است، تصريح كرد: با همكاري افغانستان و تركيه اقدامات مشتركي ميان سه كشور انجام خواهد شد و سال 2007 ميلادي به نام سال مولوي ازسوي يونسكو نامگذاري نشده است.

هاشمي نيز در اين‌باره توضيح داد: ايران، افغانستان و تركيه به‌دليل تعلق خاطري كه به مولوي دارند، براي برگزاري اجلاس مشترك در سه كشور برنامه‌ريزي كرده‌اند.

هم‌چنين مشايي سخنان خود را درباره‌ي مولوي چنين كامل كرد: صدها سال است كه نسبت به اين موضوع غفلت شده است. در حالي كه هر سال، تركيه برنامه‌ي را براي مولوي برگزار مي‌كند، ايران نه تنها درباره‌ي مولوي، بلكه درباره‌ي شاعران ديگري مانند فردوسي غفلت كرده است.

هاشمي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به اين‌كه تاكنون اثري طبيعي از ايران در يونسكو ثبت نشده است گفت: با شورايي كه امسال در سازمان تشكيل شده است، فهرستي موقت از آثار طبيعي براي ثبت در يونسكو تهيه مي‌شود. البته ايران آثار مهم‌تري نسبت به جنگل هيركان در ايران دارند، ولي با اتفاق‌هايي كه در اجلاس سي‌ام يونسكو پيش آمد، ايران پرونده‌ي جنگل هيركان را به‌صورت مشترك با كشور آذربايجان آماده خواهد كرد.

به گزارش ايسنا وي درباره‌ي رد پرونده‌ي قره‌كليسا براي ثبت در سال 2007 ميلادي نيز توضيح داد: درباره‌ي قره‌كليسا بايد دورانديشي بيشتري انجام مي‌شد؛ چراكه فقط آثار منحصر به‌فرد در يونسكو ثبت مي‌شوند. پرونده‌ي اين اثر، بايد شهريورماه به يونسكو ارايه مي‌شد تا يونسكو تا پيش از فوريه مشكلات پرونده را اعلام كند؛ اما ايران زماني پرونده‌ي قره‌كليسا را ارايه كرد كه فرصتي نمانده بود و يونسكو نيز هفت ايراد به پرونده وارد كرد.

وي درباره‌ي لوح‌هاي امانت داده‌شده به دانشگاه شيكاگو نيز تصريح كرد: آن بخش از لوح‌ها كه پيش از انقلاب به ايران تحويل داده شد، به تخت جمشيد (پارسه) فرستاده شد و 300 لوحي كه سال 1383 برگردانده شدند نيز در موزه‌ي ملي نگهداري مي‌شوند.

خبرگزاري دانشجویان ایران ـ 1385/04/24

http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-752438&Lang=P