بازگشت به صفحه اصلی

آيا شما هم نامه ي سرگشاده را امضا کرده ايد؟

معاون وزير نيرو:

 ميراث فرهنگی از ما خواست روی آثار باستانی را با خاک بپوشانيم

و سد را آبگيری کنيم

 

پرونده سد سيوند از لحاظ مهندسي بسته نشده است. هر زماني كه افرادي با يك شبهه كارشناسي شده و مهندسي با عملكرد اين سد برخورد كنند، حتما تغييراتي را در سيوند اجرا خواهيم كرد

 

معاون وزير نيرو در امور آب، در جلسه‌اي مطبوعاتي اعلام كرد كه وزارت نيرو به تمام تعهدات خود در زمينه اكتشافات باستان‌شناسي پشت سد‌هاي در دست احداث عمل مي‌كند و تمامي هزينه‌ كاوش‌هاي باستان‌شناسي و احداث موزه‌هاي مربوط به كاوش‌ها از محل بودجه ساخت سدها تامين مي‌شود.

 

«رسول زرگر»، معاون وزير نيرو در امور آب كه در جلسه‌اي مطبوعاتي سخن مي‌گفت با اعلام اين مطلب گفت: «وزارت نيرو خود را در كاوش‌هاي باستان‌شناسي تنگه بلاغي به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور بدهكار مي‌داند و تلاش مي‌كند تا اين بدهي را هرچه سريعتر پرداخت كند.»

 

وي در ادامه گفت: «هم‌اكنون وزارت نيرو در خصوص كاوش‌هاي باستان‌شناسي پشت سد‌هاي سلمان فارسي، سيمره، كلان، تنگاب، جره و چندين سد ديگر با سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور همكاري مي‌كند و اين همكاري تا پايان كاوش‌هاي باستان‌شناسي ادامه دارد.»

 

زرگر با بيان اين‌كه آبگيري سد سلمان فارسي با هماهنگي سازمان ميراث فرهنگي بوده گفت: «با هماهنگي سرپرست كاوش‌ در پشت سد سلمان فارسي، قرار شد تا رقوم معيني سد سلمان فارسي آبگيري كند و تا پايان كاوش‌ها نيز در همين رقوم باقي بماند. اين درحالي است كه تصور شد سد سلمان فارسي به طور كامل آبگيري كرده است.»

 

شهري ساساني در محدوده سد سلمان فارسي كاوش مي‌شود و هم‌اكنون باستان‌شناسان اطلاعات زيادي راجع‌به ساكنين اين شهر در دوره ساساني و اسلامي به دست آورد‌ه‌اند.

 

زرگر در پاسخ به سئوالاتي در خصوص سد سيوند و اين‌كه چرا وزارت نيرو اقدام به آبگيري اين سد كرد گفت: «55 سال قبل جاستين كورتني آمريكايي مطالعات سد سيوند را آغاز كرد و طي آن مطالعات محل سد را در اين نقطه مشخص كرد. در سال 1367 شركت مهندسي سكو مسئول آن شد تا مطالعات كورتني را تكميل كند. اين مطالعات تا سال 1373 به طول انجاميد و در پي آن از سال 1370 تونل انحراف سد و در سال 1373 ساخت آن آغاز شد. ساخت اين سد در سه دولت هفتم، هشتم و نهم به انجام رسيد و در نهايت امروز آبگيري مي‌شود. وقتي پروژه‌اي به مرحله ساخت مي‌رسد انتقاداتي به آن نيز وارد است و در مورد سد سيوند نيز اين نقطه نظرات وجود داشت. در سال 1383 نخستين انتقادات توسط نشريه گاردين به چاپ رسيد و در پي آن برخي تشكل‌هاي غيردولتي و رسانه‌هاي داخلي بر ساخت اين سد و غرق آثار باستاني واقع در تنگه بلاغي و پاسارگاد معترض بودند.»

 

وي در ادامه گفت: «هفته اولي كه سمت معاونت امور آب به من واگذار شده بود بحث‌هاي زيادي در رابطه با سيوند وجود داشت كه پيش از اين نيز نسبت به آن بي‌اطلاع نبودم. به همين علت روزي با دكتر طاها هاشمي، رئيس پژوهشگاه سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كشور تلفن زدم و همان روز طي قراري به ديدن ايشان رفتم. در آن جلسه راجع به موضوع سيوند و سد سازي در كشور صحبت كرديم و دريك همفكري تعهد نامه‌اي در سه بخش با سازمان ميراث فرهنگي برقرار شد.»

 

زرگر با بيان اين تعهد‌نامه گفت: «نخست آنكه طبق آن تعهد قرار شد تمامي سد‌هاي در دست مطالعه، مورد مطالعات باستان‌شناسي، پيش از امكان سنجي قرار گيرند. دوم آن‌كه تمامي سد‌هاي در دست ساخت كه مراحل پاياني را سپري مي‌كنند و تعداد آن‌ها به 88 سد مي‌رسد مورد مطالعه باستان‌شناسي قرار گيرند. و سوم آن‌كه سد سيوند تا زماني كه مطالعات باستان‌شناسي آن به اتمام نرسيده باشد و سازمان ميراث فرهنگي با آبگيري آن موافقت نكرده باشد، آبگيري نكند.»

 

به گفته معاون وزارت نيرو در امور آب، رئيس سازمان ميراث فرهنگي اعلام كرد كه آبگيري سد سيود بلامانع بوده و اين سد با دستور رئيس جمهور آبگيري خود را آغاز كرد.

 

وي در پاسخ به اين سئوال كه اعلام نظر رئيس سازمان ميراث فرهنگي تنها شفاهي بوده گفت: «در چنين مواردي اجازه شفاهي و كتبي معنايي ندارد و اعلام رضايت رئيس سازمان ميراث فرهنگي فراتر از يك اجازه شفاهي يا كتبي بوده است.»

 

زرگر درباره انتقادات مطرح شده از سوي مخالفين آبگيري سد سيوند گفت: «در مجموع 18 عنوان انتقاد در مورد ساخت سد سيوند وجود داشت كه در يك نگاه دقيق مي‌توان آن‌ها را به 5 دسته تقسيم كرد. نخست آن‌كه برخي نگراني‌ها بابت غرق محوطه‌هاي جهاني پاسارگاد و مقبره كوروش است. با توجه به فاصله‌اي كه ميان سد تا مقبره كوروش است، حداقل سد سيوند به 35 ميليارد ليتر آب نياز دارد، در حالي كه تنها 92 ميليون ليتر آب ذخيره مي‌كند. آخرين نقطه آبگيري سد سيوند تا مقبره كوروش 5/7 كيلومتر فاصله دارد و به اين دليل هرگز مقبره كوروش و پاسارگاد غرق نخواهد شد. نگراني دوم از بابت آب‌هاي زيرزميني است و اين‌كه آبگيري سد امكان دارد باعث بالا آمدن اين آب‌ها كه در زير مقبره كوروش قرار گرفته است شود. اين درحالي است كه آخرين نقطه آبگيري سد سيوند تا مقبره كوروش در يك اختلاف ارتفاع 35 متري قرار گرفته است. نگراني سوم از بابت رطوبت منطقه است و اين‌كه آبگيري سد سيوند و تبخير آب باعث مي‌شود ميزان رطوبت منطقه بالا برود و به اين ترتيب لطماتي به مقبره كوروش و پاسارگاد وارد شود. در حال حاضر وزارت نيرو دستگاهاي فوق‌العاده پيشرفته‌اي را در نزديكي پاسارگاد نصب كرده و هر لحظه رطوبت منطقه بررسي مي‌شود. در حال حاضر در منطقه بين 400 تا 450ميليمتر بارندگي وجود دارد و در صورتي كه درياچه سد سيوند باعث بالا رفتن رطوبت منطقه شود و دستگاه‌ها اخطار دهند با تمام نيرو و امكانات و فناوري خود براي جلوگيري از وارد شدن كوچكترين خدشه اي به پاسارگاد اقدام مي كنيم و اجازه نمي دهيم براي آن كمترين حادثه اي رخ دهد. ما احتمال مي‌دهيم كه به علت وجود تنگه بلاغي و به خاطر دشتي كه پاسارگاد در آن واقع شده رطوبت بين 10 تا 15 درصد بيشتر نخواهد بود. نگراني سوم بابت از بين رفتن منابع طبيعي است كه با نگاهي به ارقام موجود دراين زمينه، عمليات سد سازي همواره تهديد كننده اين بخش بوده است اما پس از آبگيري شرايطي به وجود آمده است كه نه تنها خسارت وارده جبران شده كه بر منابع طبيعي نيز افزوده شده است. آخرين نگراني مربوط به آثار باستاني موجود در تنگه بلاغي است كه آن نيز در پي سه سال اكتشافات باستان شناسي، مسئولان سازمان ميراث فرهنگي اعلام كردند كه اين اكتشافات تمام شده است و خودشان از ما كاميون خواستند تا روي ترانشه‌هاي باستان‌شناسي را با خاك بپوشانيم. ما اگر به سازمان ميراث فرهنگي به عنوان متولي امر اعتماد نكنيم، به چه كسي بايد اعتماد كنيم.»

 

معاون وزير نيرو در ادامه با اشاره به آبگيري سد سيوند خاطرنشان كرد: پرونده اين سد از لحاظ مهندسي بسته نشده است و هر زماني كه افرادي با يك شبهه كارشناسي شده و مهندسي با عملكرد اين سد برخورد كنند، حتما تغييراتي را در سيوند اجرا خواهيم كرد؛ از جمله كاهش آب سطح درياچه تا كمترين خدشه‌اي به آثار باستاني وارد نشود و در واقع از اين پس ساخت هيچ سدي را بدون مطالعات فرهنگي آغاز نخواهيم كرد.

 

 

وي در ادامه يادآور شد كه هم‌اكنون 88 سد در حال ساخت و 176 سد در دست مطالعه است كه تمامي اطلاعات مربوط به اين سد‌ها در اختيار سازمان ميراث فرهنگي قرار گرفته است.

 

در ادامه اين جلسه مطبوعاتي، معاون وزارت نيرو در امور آب به تشريح شرايط باراني كشور و جمع‌آوري ذخاير آبي در پشت سد‌ها پرداخت. بر اساس آمار اعلام شده از سوي زرگر، تا كنون 22 ميليارد و 800 ميليون متر مكعب آب جمع‌آوري شده است و اين ارقام نسبت به سال گذشته رشد 2 درصدي را نشان مي‌دهد.

 

وي يادآور شد: «ظرف هفت ماه گذشته 395 ميليارد متر مكعب معادل 240 ميلي‌متر در گستره كشور بارندگي را شاهد بوده‌ايم. اين رقم نسبت به سال گذشته 28 درصد افزايش و نسبت به 38 سال پيش 11 درصد رشد را نشان مي‌دهد؛ اما با اين حال در شش استاني كه سال گذشته با خشكسالي مواجه بوديم، هنوز با محدوديت‌هايي روبه‌رو هستيم.»

 

وي با بيان اينكه در كشور 37 ميليون هكتار اراضي وجود دارد بيان كرد: 8.5 ميليون هكتار از اين اراضي توسط سدها و كشت آبي، 6 ميليون هكتار بصورت ديم و 4.5 ميليون هكتار نيز به صورت آيش باقي مي‌ماند كه با اين اوصاف در پنج سال گذشته 90 درصد محصولات كشاورزي در كشت آبي تهيه شده است.

 

زرگر همچنين در خصوص برگزاري همايش‌هاي وزرات نيرو گفت: «چهارمين كنفرانس منطقه‌اي آسيايي و دهمين سمنيار بين‌المللي مديريت مشاركتي آبياري و همچنين سمينار بين‌المللي تاريخ آبياري و زه‌كشي و نمايشگاه بين‌المللي آبياري و زهكشي در ايران و سالن اجلاس سران برگزار مي‌شود.»

 

وزارت نيرو، وزرات جهاد كشاروزي، شركت مديريت مناب آب ايران، كميته ملي آبياري و زه‌كشي ايران، سازمان جهاني مديريت آب و بانك‌جهاني عهده دار برگزاري اين همايش‌ها هستند.

 

تا كنون 315 مقاله به دفتر اجلاس فرستاده شده كه از اين ميان 205 مقاله مربوط به سمنيار بين‌المللي مديريت مشاركتي آبياري و 110 مقاله به سمينار بين‌المللي تاريخ آبياري و زه‌كشي مربوط مي‌شود.

 

وي همچنين يادآور شد كه آبگيري سد سيوند ممانعتي براي فعاليت كشاورزان به همراه نخواهد داشت و كانال انتقال آب رودخانه به دشت ارسنجان به زودي احداث مي‌شود.

 ۱۳۸۶/۲/۹

خبرگزاري ميراث فرهنگي_گروه ميراث فرهنگي 

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=38631