|
اشيای لوکس مقبرهای سلطنتی اور
در گورستان های عادی شهر سوخته فراوان است
حسن ظهوري
مقايسه ميان اشياء لوكس يافت شده در مقبره سلطنتي شهر "اور" در بينالنهرين با اشياءتزييني به دستآمده از شهر سوخته نشان ميدهد كه بخشي از اشياء مقبرههاي سلطنتي شهر اور از شهر سوخته به اين منطقه باستاني رفته است.
«ميشل كازانوا»، باستانشناس و محقق سنگهاي قيمتي دوران باستان از دانشگاه "رن" فرانسه با اعلام اين مطلب به ميراث خبر گفت: « اكنون تقريبا مطمئن هستيم كه بخشي از اشياء زيبايي كه از گورستان سلطنتي شهر اور يافت شده از شهر سوخته و آسياي مركزي آمده است. فهم اين موضوع سئوالهاي بيشماري را به همراه دارد كه از آنجمله ميتوان اين پرسش را طرح كرد كه علت برقراري روابط تجاري در گذشته ميان اين دو منطقه باستاني چه بوده است.»
كازانوا دومين فصل كاوشهاي باستانشناسي خود را روي محوطه صنعتي شهر سوخته همراه با هيات باستان شناسي اين محوطه پيشاز تاريخي آغاز كرده است.
وي به دنبال سنگهاي لاجوردي ميگردد كه در گذشته در شهر سوخته و آسياي مركزي مورد استفاده بوده است.
كازنوا با بياناين كه اين مقايسه ميان اشياء لوكس از مصر تا آسياي مركزي ادامه داشته ، افزود: « حاصل مقايسه اشياء زينتي فراواني كه تا كنون از مصر، بحرين، سوريه، دانمارك، شوش، جيرفت و شهرسوخته به دست آمده اين بوده كه بسياري از اين اشياء با ارزش كه در معابد و گورستانهاي سلطنتي بينالنهرين يافت شده از شهر سوخته، جيرفت و آسياي مركزي به اين منطقه آمده و توسط بزرگان مورد استفاده قرار ميگرفته است.»
به گفته وي اين موضوع در مورد ظروفي كه با سنگ صابون ساخته ميشوند نيز صادق است.
اما نكته جالب توجه آن است كه ظروف قيمتي به دستآمده از شهر سوخته و يا جيرفت در گورستانها كشف شده است اما در بينالنهرين و شهر اور اين ظروف در گورستانهاي سلطنتي و معابد يافت شده است.
وي يادآور شد: «اين موضوع نشان ميدهد كه توليد اين قبيل ظروف آن قدر در شهر سوخته يا جيرفت رايج بوده كه در گورهاي مردم اين شهرها نيز يافت ميشود. اما زماني كه همين اشياء به بينالنهرين برده ميشوند، بسيار با ارزش دانسته شده و در معابد و اين قبيل مراكز نگهداري ميشوند.»
شهرسوخته عنوان محوطهاي باستاني به وسعت 180 هكتار است كه در 55 كيلومتري زابل واقع شده و يكي از مهمترين محوطههاي باستاني ايران و جهان محسوب ميشود.
اين شهر باستاني 5 هزار سال پيش صاحب تمدني بيبديل بوده است و اكنون بخشهايي از بناهاي يادماني، خانههاي مردم و مراكز حكومتي اين شهر از زير خاك بيرون آورده شده است.
همچنين اين شهر باستاني گورستاني به وسعت 80 هكتار دارد كه تا كنون 10 فصل متمادي مورد كاوش قرار گرفته است.
زابل _ خبرگزاري ميراث فرهنگي
http://www.chn.ir/news/?section=2&id=35727