بازگشت به صفحه اصلی

 

 

در کنار آتشکده، و قصر ساسانی در تخت سليمان

 

سکه های دوره ساسانی و حمام بسيار بزرگی نيز کشف شد

 

 

زهرا کشوری

كاوش‌هاي باستان‌شناسان در تخت سليمان به کشف حمام بسيار بزرگي در محله صنعت‌گران منجر شد که از دوره  ايلخاني تا کنون به جاي مانده است.

 

مجموعه ساساني «تخت سليمان» عظيم ترين و زيباترين آتشکده ساساني در ايران به شمار مي رود. آتش اين آتشکده قرن ها روشن بوده و در کنار درياچه تخت سليمان که چشمه‌اي بسيار اسرار آميز است، نگهداري مي‌شده. اين امرنشان مي‌دهد ساسانيان آب و آتش را در کنار هم مي‌پرستيده‌اند.

 

"يوسف مرادي"، سرپرست كاوش‌هاي باستان‌شناسي تخت‌سليمان در اين مورد به ميراث خبر گفت: «اين حمام عمومي داراي بخش هاي زنانه و مردانه، بينه و سربينه است و در دوره ايلخاني ساخته شده است.»

 

باستان‌شناسان در اين كاوش‌ها همچنين موفق به كشف سكه‌هايي از دوره ساساني، عباسي و ايلخاني شدند.

 

مرادي يكي از دستاوردهاي اين فصل از كاوش را تائيد نظريه وجود دو دوره زندگي در اين شهرك يعني پيش و پس از حكمراني "آباقاخان" مغول در اين منطقه دانست و گفت: « معتقد بوديم در مجموعه تخت‌سليمان در دوره سلجوقي وايلخاني شهركي وجود داشته‌است كه مردم عادي در آن زندگي مي‌كردند. پس ازآن آباقاخان مغول به دلايل سياسي و مذهبي كاخ خود را در اين محدوده مي‌سازد و مردم به بيرون از مجموعه رانده  و در كوه‌ها ساكن مي‌شوند. بعدها اين كاخ در اثر زلزله خراب مي‌ شود و مردم دوباره به اين منطقه بازمي‌گردند و خانه‌هاي خود را روي كاخ مي‌سازند. موادفرهنگي به دست آمده نيز مويد اين نظريه است به اين ترتيب که کاوش ها نشان داد در زير كاخ آباقاخان مغول يك لايه مسكوني و روي آن هم يك لايه مسكوني ديگر قرار دارد.»

 

مرادي درباره سكه‌هاي كشف شده به ميراث خبر گفت: «نمي‌توان تعداد دقيق سكه‌هاي كشف شده را حدس زد چون بسياري از آن‌ها در شرايط بسيار بدي قرار داشته و اكسيده شده‌اند. ممكن است بعضي از آن‌ها تنها تكه‌اي آهن باشند بنابراين براي مشخص شدن تعداد واقعي آن‌ها فعاليت‌هاي آزمايشگاهي لازم است.»

 

محوطه باستاني تخت سليمان، در شمالي غربي ايران، در يك دره در ميان كوه‌هاي آتشفشاني واقع شده است.

 

اين محوطه شامل پرستش‌گاه اصلي زرتشتيان است كه در قرن سيزدهم ميلادي و در دوره ايلخاني بخش‌هايي از آن بازسازي شده . همچنين معبدي هم كه در دوره ساساني (قرن ششم و هفتم ميلادي) ساخته و وقف آناهيتا شده‏ است در اين محوطه قرار دارد.

 

 اين محوطه داراي ارزش سمبليك مهمي است. طراحي آتشكده، قصر و طرح كلي‌ محوطه به وضوح بر ايجاد و گسترش معماري اسلامي تاثير گذاشته است.

 

تخت‌سليمان(خبرگزاري ميراث فرهنگي)_ ميراث استان‌ها_ ۱۳۸۵/۷/۱۷

 

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=34430