بيانيه ها/آرشيو مطالب پاسارگاد/آرشيوخبرها / مقالات /آرشيو هنر و ادبيات/ تاريخ زدايي/ديداري ـ شنيداري/ و بخش های ديگر |
به خواست استاندار سيستان بلوچستان برای نجات شهر هخامنشی سدی را جا به جا کردند
آيا نمی توانستند سد سيوند را هم جا به جا کنند يا تنگه بلاغی قربانی جناح ها شده است
به درخواست استاندار سيستان و بلوچستان مبني بر نجات شهر هخامنشي دهانه غلامان، سد چهارنيمه، بلوچستان به فاصله 250 متر جابجا شد.
"عليرضا خسروي"، مدير پايگاه پژوهشي شهر سوخته و دهانه غلامان دراينباره به ميراث خبر گفت: «در جلسهاي با استانداري و با حضور مسئولان سد چهارنيمه بلوچستان، "حبيبالله دهمرده" استاندار سيستان و بلوچستان خواستار تغيير جهت سد چهارنيمه براي نجات شهر هخامنشي دهانه غلامان شد.»
وي كه از اين تصميم در تاريخ ميراث فرهنگي به عنوان تصميمي منحصر به فرد ياد ميكند، گفت: «در اين جلسه استاندار با تاكيد بر نياز آب براي مردم بلوچستان خواستار اين تصميم شد و جالب آنكه در حال حاضر سد به فاصله 250 متر فاصله گرفته و از محل قبل خود به سمت ديگري چرخيده است.»
دهانه غلامان يكي از شهرهاي مهم هخامنشي است كه پس از تخت جمشيد، شوش، سارد، جزء شهرهاي شاخص هخامنشيان است.
تا كنون بيش از 5 فصل كاوش توسط هيات باستانشناسي شهر سوخته در اين شهر هخامنشي انجام گرفته است كه منجر به كشف نيايشگاهها و برخي ساختمانهاي اداري اين شهر شده است.
پيش از انقلاب ساخت سه نيمه از سد چهارنيمه بلوچستان بخشي از شهر دهانه غلامان را غرق كرده بود.
حبيبالله دهمرده پيشاز اين رياست دانشگاه بلوچستان را بر عهده داشته و به گفته مسئولان پايگاه شهر سوخته، وي يكي از حاميان دكتر سجادي در كاوشهاي شهر سوخته بوده است.
خسروي به ميراث خبر گفت: «در حال حاضر با ديدن سد چهارنيمه، هر بينندهاي متوجه تغيير به وجود آمده در سد ميشود. اين سد در حال حاضر اندكي كج به نظر ميرسد. اين خسارت براي نجات شهر دهانه غلامان تقبل شده است.»
حسن ظهوری
http://www.chn.ir/news/?section=2&id=39400
پافشاری استاندار سيستان و بلوچستان از وقوع کاری چون سد سيوند جلوگيری کرد
به گفتهي مدير پايگاه ميراث فرهنگي شهر سوخته پيگيري مسؤولان و پافشاري استاندار سيستان و بلوچستان براي قرار نگرفتن مخزن يك سد در محدوده محوطهي دهانه غلامان از وقوع اتفاقي مشابه يا حتا بدتر از سد سيوند جلوگيري كرد.
عليرضا خسروي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: طرح و مسير نخست سد تقريبا نيمي از شهر باستاني دهانهي غلامان را نابود ميكرد؛ اما پافشاري استاندار براي حفظ ميراث تاريخي، به تغيير مسير سد و دور شدن حدود 250 متري آن از حريم دهانهي غلامان منجر شد. گرچه مشكلاتي به لحاظ فني با هزينههاي بسيار براي سد ايجاد شدند.
مدير گروه باستانشناسي دانشگاه سيستان و بلوچستان نيز گفت: قرار بود، يك چاهنيمه از روي قسمتي از دهانهي غلامان عبور كند كه با اقدامات انجامشده اين مسير منحرف شد.
رضا مهرآفرين اضافه كرد: قسمت اعظم اين شهر هنوز زير خاك است و احتمالا روستاهاي زيادي از دورهي هخامنشي در اطراف آن وجود دارند كه ممكن است، آثاري از آنها در سطح زمين مشخص نباشند.
حدود يكسال پيش، مدير ادارهي ميراث فرهنگي و گردشگري استان سيستان و بلوچستان ـ حسنعلي شهركي ـ گفته بود: محوطهي باستاني دهانهي غلامان يكي از آثار شاخص ايران از دورهي هخامنشيان و بعد از آن است كه متاسفانه هنوز تعيين حريم نشده است. ازسوي ديگر، قرار است در آن منطقه سدي ساخته شود كه در صورت ساخت آن، 30 درصد از اين محوطهي باستاني ارزشمند تخريب خواهد شد.
رييس دانشکدهي هنر دانشگاه سيستان و بلوچستان ـ موسوي حاجي ـ نيز پيش از آن اعلام كرده بود: دهانهي غلامان كه تنها سايت مهم دورهي هخامنشي در جبههي شرق ايران است با حفر چاه از ميان ميرود
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-922354&Lang=P