بازگشت به صفحه اصلي

 

گفتگو با: دکتر کورش نيکنام                                                              

بارها به مسئولان تذکر داده ايم که با طرح هاي عمرانياستاني ،

 ميراث فرهنگي کشور را تخريب نسازند

 

 

 

 از: اميدرضا مير صيافي

تنها چند روز پيش بود که وزير نيرو طي اظهاراتي اعلام کرد که در آذر ماه کار آبگيري سد سيوند آغاز خواهد شد . اين اظهارات موجي از نگراني را در ميان افکار عمومي بوجود آورد چرا که اين قضيه مي تواند به تخريب آثار باستاني دشت پاسارگاد و تنگه بلاغي منجر شود . در همين راستا سلسله گفتگو هايي را با مسئولان و کارشناسان انجام داده ام که به مرور از نظر شما خواهد گذشت . آنچه در زير مي خوانيد اظهارات آقاي دکتر کورش نيکنام، نماينده زرتشتي ها در مجلس جمهوري اسلامي است . وي از معدود نمايندگاني بوده است که در مورد اين مسئله اظهار نظر کرده و به مسئولان تذکر و هشدار داده است .

 *****

ميرصيافي: همانطور که مي دانيد چند روز پيش وزير نيرو از شروع آبگيري سد سيوند در آذر ماه خبر دادند که در صورت انجام چنين کاري يکي از غني ترين آثار فرهنگي و تاريخي ما يعني پاسارگاد در معرض آسيب جدي قرار خواهد گرفت و زيانهاي جبران نا پذيري را به همراه خواهد داشت . چرا مسئولان و متوليان امر با وجود اشراف بر اين موضوع، بر انجام آبگيري سد اصرار دارند ؟ شما اين اقدام را چگونه تحليل مي کنيد ؟

 

نيکنام: اگر اين موضوع صحت داشته باشد و غني ترين آثار فرهنگي و تاريخي کشور ما در معرض آسيب جدي قرار گرفته بايد ملت و دولت ايران کوتاهي نکنند و به هر قيمتي که باشد اين طرح را اجرا نکنند ولي آنطور که شنيده ام با دخالت کارشناسان ميراث فرهنگي و حضور آنان در منطقه و ياري از کارشناسان آثار باستاني از خارج از کشور، آثار ارزشمندي که در تنگه بلاغي وجود داشته، حفظ شده است .

 

ميرصيافي:از زمان آشکار شدن اين قضيه تا بحال اقدامات گسترده اي از سوي نهاد هاي غير دولتي و شخصيت هاي گوناگون براي جلوگيري از تخريب آثار باستاني دشت پاسارگاد صورت گرفته است و "کميته  بين المللي نجات دشت پاسارگاد" پيشاهنگ اين جريان هاي اعتراضي بوده است . آيا شما اقدامات انجام گرفته در اين زمينه را قابل قبول مي دانيد ؟ چه راهکار هايي را بــراي تقويت ايــن جريان و رسيدن به نتيجه مطلوب پيشنهاد مي کنيد ؟

 

نيکنام:اقدامات قابل توجه يي از سوي علاقمندان به ميراث فرهنگي انجام گرفت و مقاومت هايي نيز صورت پذيرفت که نشان دهنده احساس مسئوليت ايرانيان نسبت به ميراث فرهنگي کشور متمدن و با سابقه خود مي باشد که هر چه اين اقدام آگاهانه ، منطقي و به موقع باشد نتيجه بهتري در پي خواهد داشت .

 

ميرصيافي: ظواهر امر حکايت از آن دارد سازمان ميراث فرهنگي، دست اندرکاران پروژه هاي عمراني را موظف کرده است که قبل از شروع هر پروژه عمراني از اين سازمان استعلام گرفته شود تا از ايجاد مشکلات مشابه پروژه سد سيوند جلوگيري شود . پرسش من اين است که اين طرح سازمان ميراث فرهنگي تا چه ميزاني ضمانت اجرايي دارد ؟ چرا مسئولان و متـوليان تا کنون به اين قضيه فکر نکرده بودند ؟

 

نيکنام: بايد به سازمان ميراث فرهنگي اختيار و بودجه فراوان تري داد تا در زمينه بررسي و کشف ميراث فرهنگي کشور و حفظ آن کوشش شود و در کنار آن عزم ملي نيز لازم است تا مردم هر روستا و محله يي که شاهد تخريب آثار فرهنگي ديار خود بودند و يا افراد سودجو و غارتگر ميراث فرهنگي را مشاهده کردند از اقدام آنان جلوگيري کرده و مسئولان را بلافاصله آگاه سازند .

 

ميرصيافي: همانطور که مي دانيد ، علاوه بر پروژه احداث سد سيوند، طرح هاي عمراني ديگري از جمله پروژه عبور مترو از منطقه چهار باغ اصفهان و ساخت پل روگذر در عرصه و حريم درجه يك شكارگاه خسرو پرويز در کرمانشاه ، وجود دارند که آثار باستاني را در معرض آسيب و نابودي قرار داده اند .  وقوع چنين مشکلات مشابهي را چگونه مي توان تفسير کرد ؟ آيا اين مشکلات تنها به دليل عدم آگاهي و دانش کافي است و يا سوء نيتي در کار است ؟

 

نيکنام: بارها به مسئولان تذکر داده ايم که با طرح هاي عمراني – استاني ، ميراث فرهنگي کشور را تخريب نسازند و خدا کند که سوء نيتي در کار مسئولين نباشد و تمام طرح هاي عمراني که در کنار آثار باستاني اجرا مي شود با نظر کارشناسي سازمان ميراث فرهنگي و اخز مجوز هاي لازم باشد و گر نه ملت ايران با تصيب و عرق ملي که نسبت به ميراث گذشتگان خود دارند جواب قاطع و محکمي به اين گونه اقدامات خواهند داد .