بازگشت به صفحه اصلی |
|
روستايي بی نظير از 2500 سال پيش در سمنان
در اين روستا ديوارهايي با قطر 2 متر و 60 سانتيمتر، تيرهاي چوبي با قطر 30 سانتيمتر
پله های سنگی و آثار مُهرهای مالکيت پيدا شده است.
به گفتهي سرپرست هيات كاوش باستانشناسي خرند و گندآب سمنان، با توجه به گمانهزنيهاي انجامشده، بقاياي معماري گندآب نشان ميدهند كه مردم در روستايي با وسعت بيش از 10هزار مترمربع زندگي ميكردند و روستايي از عصرآهن III با چنين وسعتي در ايران بينظير است.
عبدالمطلب شريفي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بيان كرد: امسال كار را در دو بخش معماري و گورستان ادامه داديم كه در بخش معماري تصور ميكرديم، اقوامي كه وارد اين منطقه ميشدند، كوچرو بودهاند؛ ولي با توجه به معماريهاي پيداشده، اين نظر را كمي با احتياط دنبال ميكنيم.
وي در اينباره توضيح داد: معماري بسيار منسجمي در چند طبقه پيدا شده است كه معماري موقت و فقط براي ماههاي گرم سال نميتواند باشد؛ زيرا ديوارهايي با قطر 2 متر و 60 سانتيمتر و تيرهاي چوبي با قطر 30 سانتيمتر بهدست آمدهاند. همچنين آثار مهر نيز پيدا شده كه نشانهي مالكيت است.
به گفتهي شريفي مصالح معماري نيز دو نوعاند كه يك نوع از آنها خشت و داراي ساختاري از گل و ديگري از سنگ است. همچنين با توجه به پلههاي سنگي بهدست آمده، مشخص شد كه خانهها با سطح زمين اختلاف داشتهاند.
وي دربارهي گورستان، اظهار كرد: در اين بخش نيز گمانهزني شد؛ ولي به اين دليل كه اين محل بسيار وسيع بود، وسعت گورستان را نتوانستيم پيدا كنيم؛ اما وسعت آن حدود 12 هكتار تخمين زده ميشود.
او ادامه داد: دورههاي تعيينشده نشان ميدهند كه اقوام گندآب به عصرآهن II و III تعلق دارند؛ ولي بقاياي عصرآهن I هنوز پيدا نشدهاند، گرچه شواهدي از آن دوره وجود دارند.
اين باستانشناس يادآوري كرد: عصرآهن I از حدود سال 1500 تا 1200 پيش از ميلاد، عصرآهن II از 1200 تا 800 پيش از ميلاد و عصرآهن III از حدود 800 تا 500 سال پيش از ميلاد را شامل ميشوند
.
شريفي گفت: سالهاي گذشته تصور ميشد كه گورستان به دو بخش فوقاني و تحتاني تقسيم ميشود. به اين ترتيب كه در بخش تحتاني اقوام عصرآهن II به شيوهي جنيني دفن ميشوند و معماري آنها نيز چهارچينه با قلوهسنگ رودخانهيي است. در بخش فوقاني نيز معماري صخرهيي و شيوهي تدفين تاقباز است؛ ولي در اين فصل متوجه شديم كه تقسيمبندي گورستان به دو بخش فوقاني و تحتاني درست نميتواند باشد. به اين ترتيب كه هر دو نوع تدفين در ميان نوع ديگر نيز وجود دارند. يعني تدفين جنيني در ميان تدفين تاقباز و برعكس ديده ميشود. البته اشيا در اين دو دوره با هم كاملا تفاوت دارند.
وي اضافه كرد: در اين منطقه، چهار نوع معماري عبور وجود دارد؛ يكچينه، دوچينه، چهارچينه و صخرهيي و آنچه كه در خرند و گندآب بينظر است، وجود تاقچه در معماري عبور است كه اشيا در داخل تاقچهها قرار داده ميشدند.
خبرگزاري دانشجويان ايران – تهران دهم نوامبر 200
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-817713&Lang=P