|
کاشی های سردر مدرسه چهارباغ در پياده رو
درپي ريختن بخشي از كاشيهاي نماي بيروني مدرسهي چهارباغ، مدير ادارهي مرمت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان دليل اين اتفاق را شرايط آب و هوايي و رطوبت ناشي از بارش بارانهاي اخير در اصفهان دانست.
محسن نكويي در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در اصفهان، اظهار كرد: مصالحي كه براي ترميم كاشيها مورد استفاده قرار ميگرفتند، به مرور زمان فرسوده شدهاند و اين امر، تبله شدن كاشيها را سبب و بارانهاي اخير هم در اصفهان، فروريختن بخشي از كاشيهاي مدرسهي چهارباغ را ناشي شده است.
كريم متقي ـ كارشناس مرمت سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان ـ نيز در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي ايسنا، دربارهي دليل ريزش كاشيهاي نماي بيروني مدرسهي چهارباغ، گفت: دو دليل موجب ريختن كاشيهاي اين مدرسهي تاريخي شدهاند؛ نهر كوچكي كه از مقابل در ورودي (بين بازار هنر تا مدرسهي چهارباغ) ميگذرد و رطوبت ناشي از آب اين نهر به بناي مدرسه نفوذ و سپس به قسمتهاي بالاي نما سرايت كرده است و دليل ديگر نيز آب ناودان مدرسهي چهارباغ است كه براثر بارندگيهاي اخير در اصفهان بهجاي آنكه آب در مسير ناودان قرار گيرد، روي بنا پخش ميشده است. اين شرايط، گچ پشت كاشيها را سست كرده و موجب تبله شدن و سپس ريختن كاشيها شده است.
وي افزود: اگر خادمان مدرسهي چهارباغ، كاشيها را جمعآوري كرده باشند، دوباره در بنا مورد استفاده قرار ميگيرند.
متقي دربارهي ارزش كاشيهاي مدرسهي چهارباغ، توضيح داد: آنچه به يك بنا ارزش ميدهد، قدمت و تزيينات آن است. امكان دارد، برخي از اين كاشيهاي فروريخته به 50 سال پيش متعلق باشند، در مسجد شيخ لطفالله، كاشيهاي نماي بيروني آن بعد از انقلاب ساخته شدهاند.
او اضافه كرد: بيشتر كاشيهاي مدرسهي چهارباغ نيز به دورهي قاجار و يا پيش از آن متعلقاند؛ اما به هر حال، بنا در دورههاي مختلف تغييرهايي كرده است و دايم آنرا تعمير كردهاند؛ اما اكنون كارشناسان معتقدند، بايد كاشيهاي آسيبديده را حفظ كرد.
اين كارشناس مرمت با بيان اينكه دلايل مختلفي براي ريزش كاشيهاي و تزيينات بناهاي تاريخي وجود دارند، ادامه داد: يكي از اين دلايل عوامل طبيعياند و ديگري، عوامل صوتي مانند رفت و آمد اتوبوسها و وسايل نقليه هستند كه با ايجاد لرزش فروريختن تزيينات بناها را سبب ميشوند.
وي نهري را كه از زير مدرسهي چهارباغ ميگذرد، از جمله دلايل مهم سست شدن بناي اين مدرسه دانست و تصريح كرد: كف مادي در داخل حياط مدرسهي چهارباغ پيش از اين بتونريزي شده و اين بتونريزي كار را تشديد كرده و سبب شده است كه رطوبت زير بتون تبله كند و به پي بناي مدرسهي چهارباغ سرايت كند. ازسوي ديگر، در ورودي مدرسه چندبار تعمير شده است و كاشيكارهاي پشت اين در نيز تبله كرده بودند كه بازسازي شدند.
خبرگزاری دانشجويان ايران
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-833123&Lang=P