بازگشت به صفحه اصلی

 

حساسيت های مردم درباره حفظ آثار تاريخی به مراتب بيشتر از مسئولان است

 

رييس سازمان ميراث فرهنگی خراسان:

درحالي‌که در ميان مسؤولان سازمان ميراث فرهنگی حساسيت‌ها نسبت به حفظ‌ و آثار تاريخي

بايد بسيار بيشتر از ديگر ارگان‌ها و عموم مردم باشد، اين مساله تقريبا برعکس است.

 

معاون مديرکل حفظ و احيا آثار باستاني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري گفت: يک‌دهه پيش، با بودجه‌ي 350 ميليون توماني سازمان ميراث فرهنگي، 360 اثر در فهرست آثار ملي ثبت شدند و اكنون با اختصاص بودجه‌ي 84 ميليارد توماني، بيش از 14هزار اثر در کل کشور جزو آثار ملي ثبت شده‌اند.

به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ابراهيم حيدري در نخستين گردهمايي تخصصي معاونت‌هاي حفظ و احيا آثار تاريخي که شامگاه 18 آبان‌ماه در هتل پرديسان مشهد برگزار شد، افزود: در حوزه‌ي ثبت جهاني آثار تاريخي، ايران با وجود آثار ملي ثبت‌شده‌اش به نسبت تعداد آثار، سابقه‌ي تاريخي و کيفيت آثار، در پايين‌ترين جايگاه جهاني قرار دارد.

وي بيان كرد: در ميان آثار ثبت‌شده‌ي تاريخي کشور بيش از پنج‌هزار اثر، حفظ، احيا و بازسازي شده‌اند که در اين ميان، استان خراسان رضوي نسبت به ديگر استان‌هاي کشور جايگاه بسيار مناسبي دارد.

او درباره‌ي تاريخچه‌ي ثبت رسمي آثار تاريخي، يادآوري كرد: از سال 1346 نخستين قوانين حفظ و احيا آثار تاريخي در ايران تصويب شدند که براساس آن‌ها، ابتدايي‌ترين اقدامات درباره‌ي حفاظت، تعيين حريم و معرفي آثار تاريخي کشور به‌گونه‌اي قابل انجام شد که از همان ابتدا فعاليت‌هاي عمومي جايگاه خاصي داشتند؛ زيرا در نخستين گام، مردم بايد بخواهند و ياد بگيرند که آثار تاريخي اطراف‌شان را حفظ و احيا كنند.

حيدري تصريح کرد: استان خراسان رضوي به‌دليل برخي ويژگي‌هاي خاص از جمله تعدد آثار تاريخي دوره‌ي اسلامي، سابقه‌ي تاريخي باستاني، پراکندگي بسيار بالاي آثار تاريخي و سابقه‌ي مرمت‌هاي آثار توسط بخش خصوصي جاي فعاليت بيشتر دارد که خوشبختانه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان رضوي با برگزاري کارگاه‌هاي آموزش، مرمت، حفظ و احيا آثار تاريخي در سال‌هاي اخير هميشه جزو استان‌هاي برتر کشور بوده است.

وي با تاکيد بر برگزاري نشست‌هاي تخصصي حفظ و احيا آثار تاريخي در ميان کارشناسان با حضور مسؤولان کشوري و متوليان امر، اظهار داشت: هدف از اين همايش‌ها بدون شک انتقال تجربه، آشنايي با شيوه‌هاي نوين و بديع حفظ و احيا آثار تاريخي است که با اين هدف، تبادل نظر ميان کارشناسان و مسؤولان انجام مي‌شود و در پيشبرد اهداف حفظ، مرمت و احيا آثار تاريخي در کشور تاثير به‌سزايي دارد.

در ادامه‌ي اين همايش، ابوالفضل مکرمي‌فر ـ رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان رضوي ـ با بيان اين‌که حساسيت‌هاي موجود در سازمان درباره‌ي حفظ و احيا آثار تاريخي به‌مراتب کمتر از بيرون سازمان و حتا عموم مردم است، درباره‌ي دليل اين ضعف، توضيح داد: درحالي‌که در ميان مسؤولان سازمان ميراث و گردشگري حساسيت‌ها نسبت به حفظ‌ و آثار تاريخي بايد بسيار بيشتر از ديگر ارگان‌ها و عموم مردم باشد، اين مساله تقريبا برعکس است.

وي ادامه داد: از جمله دلايل نبود حساسيت‌هاي ايده‌آل، وجود انبوه پرونده‌ها و مسائل اداري ثبت و شناسايي آثار تاريخي و مشکلات مربوط به در اختيار قرار گرفتن اين آثار و حريم آن‌ها در محدوده‌ي قابل اجراي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري هستند.

به گفته‌ي او اكنون 50 استادکار در سازمان فعاليت مي‌كنند که در ميان آنها شايد افراد بي‌سواد نيز حضور داشته باشند؛ اما به تمام کارشناسان ثابت شده است که در مرمت و احيا آثار تاريخي، تجربه کارايي بيشتري نسبت به تحصيلات دارد.

مکرمي‌فر اظهار كرد: سال گذشته، بالاترين آمار مربوط به حفظ و احيا آثار تاريخي را داشتيم که براساس آن، تعداد کارگاه‌هاي آموزشي در سال 1383، 60 کارگاه بود كه در سال 1384 به 120 کارگاه افزايش يافت.

وي درباره‌ي مستندسازي روستاهاي تاريخي خراسان رضوي، گفت: در مستندسازي بافت‌هاي تاريخي با مشارکت سازمان مسکن و شهرسازي خراسان رضوي تاکنون هفت روستا مستندسازي، ثبت، حفظ و احيا شده‌اند که مهم‌ترين آن‌ها، بافت شهر بشرويه به وسعت 17 هکتار است.

خبرگزاری دانشجويان ايران ـ 11-10-2006

http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-821767&Lang=P