بازگشت به صفحه اصلی

 

قلعه شوش يا قلعه فرانسوی ها ريزش کرد

 

در اين قلعه 90  هزار  اثر تاريخی و باستانی وجود دارد و کارشناسان نسبت به تخريب اين اشياء هشدار دادند

سازمان ميراث فرهنگی برای احداث يک انبار قول مساعد داده بود اما هنوز خبری نيست

 

زهراكشوري

 فرسودگي قلعه شوش به تخريب و ريزش چند انبار اين قلعه منجر شد . اين انبار ها محل نگهداري اشيا كشف شده از محوطه‌هاي باستاني استان خوزستان هستند.

 

 در انبارهاي اين قلعه بالغ بر 90 هزار شي باستاني و تاريخي از دوره نوسنگي تا به امروز نگهداري مي‌شود.

 

 كارشناسان با توجه به فرسودگي ديوار هاي قلعه نسبت به تخريب اشياي موجود در اين بنا هشدار دادند.آنان تنها راه نجات آثار باستاني   شوش را تبديل اين پروژه به پروژه ملي مي‌دانند.

 

 قرار بود آپادانا، شهر پانزدهم و قلعه شوش در رديف پروژه‌هاي ملي قرار گيرد اما تاكنون هيچ اتفاقي نيفتاده‌است.

 

"سيد محمد ابراهيمي"، كارشناس آثار تاريخي و مسئول اجرايي موزه‌هاي استان خوزستان  وضعيت ديوارها و سقف قلعه شوش راخطرناك ارزيابي كرد و در اين مورد به ميراث خبر گفت: «قلعه فرانسوي در نتيجه بارندگي و مرمت‌ نشدن بسيار فرسوده شده و اين وضعيت به ريزش دو انبار محل نگهداري اشيا باستاني و تاريخي منجر شده است.»

 

به گفته وي يكي ديگر از انبارهاي اين قلعه هم در حال ريزش است. ديوار و سقف خود قلعه هم فرسوده شده و با توجه به آغاز بارندگي‌ها، بايد زودتر مرمت شود تا از بتوان از ريزش آن جلوگيري كرد.

 

ابراهيمي گفت: «با توجه به اينكه پيش از ريزش ديوارها،  اشيا را از انبارها خارج مي‌كنيم تاكنون هيچ صدمه‌اي به آثار نرسيده اما با توجه به فرسودگي كل بنا نمي‌توان تضمين كرد كه هيچ اتفاقي براي اين اشيا پيش نيايد.»

 

با توجه به آمار موجود، در حال حاضر بيش از 90 هزار شي باستاني و تاريخي در انبارهاي قلعه شوش نگهداري مي‌شود.

 

قديمي‌ترين‌ اشيا موجود در اين قلعه ابزارهاي سنگي است كه به دوران نوسنگي تعلق دارد.

 

 بيشترين آثار موجود در انبارهاي قلعه نيز به دوران ايلامي تعلق دارد و اين اشيا ماحصل سال‌ها كاوش در محوطه‌هاي ايلامي استان است.

 

ابراهيمي موريانه را يكي از علت‌هاي فرسودگي درهاي اين قلعه دانست و در اين مورد به ميراث خبر گفت: « مجبور شديم بسياري از مواد چوبي و پارچه‌اي را به اهواز انتقال دهيم. سازمان ميراث فرهنگي، صنايع‌‌دستي و گردشگري براي احداث يك انبار مركزي با هدف نگهداري تمامي اشيا تاريخي استان قول مساعد داده بود كه تا به امروز هيچ اتفاقي نيفتاده است.»

 

وي گفت: «خوزستان بيشتر آثار تاريخي و باستاني را در خود جا داده اما كمترين تعداد موزه‌هاي كشور را دارد.»

 

كارشناس آثار تاريخي و مسئول اجرايي موزه‌هاي استان خوزستان، احداث موزه‌ در شهرهاي مختلف استان را بهترين راهكار براي نگهداري، مرمت و معرفي اشيا تاريخي و باستاني استان دانست.

 

در سال 1897 ميلادي "ژان ماري ژاك دومورگان" براي تحقيق و اكتشاف  به شوش آمد و دولت فرانسه را متقاعد كرد محلي امن و مناسب براي هيات باستان شناسي فرانسه در شوش ايجاد كند .

 

 به همين منظور بلندترين نقطه تپه هاي شوش يعني اكروپل براي اين منظور انتخاب و قلعه اي با يك طرح قرون وسطايي اروپا بر فراز آن ساخته شد .

 

ساختمان اين قلعه كه با نظارت حاج مصطفي دزفولي وبا مصالح محلي از جمله خشت بنا شد ، تا سال 1912 ميلادي به انجام رسيد .

 

 پلان قلعه ذوزنقه شكل است كه قاعده كوچك آن در سمت شمال واقع شده . دور تا دور آن را راهرويي احاطه كرده ورديف اتاقهايي به سمت حياط،برگرد آن قرار گرفته اند .

 

 برج شمال غربي قلعه هم مربع شكل وبرج شمالي شرقي،دايره شكل است.  

شوش_خبرگزاري ميراث فرهنگي، ۱۳۸۵/۸/۲۵

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=35090