بازگشت به صفحه اصلی

 

سياوش صابری، معاون ميراث فرهنگی خراسان:

دو برجستگی به شکل شاخ بالای آرامگاه فردوسی قرار گرفته است

 

معاون حفظ و احيا آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان خراسان رضوي گفت: متاسفانه با نصب دکل‌هاي برق فشار قوي در توس، دو برجستگي به‌شكل شاخ در بالاي مقبره‌ي فردوسي ديده مي‌شوند.

سياوش صابري در گفت‌وگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خراسان رضوي، افزود: با وجود موانع و معضلاتي مانند نصب دکل‌هاي برق فشار قوي در حريم منطقه‌ي تاريخي توس، هر سال ثبت جهاني توس به تعويق خواهد افتاد.

وي ادامه داد: هر اثر تاريخي از نظر ضوابط قانوني يک حريم مشخصي دارد که در بحث حريم منظر، اين موضوع در ثبت جهاني هر اثر تاريخي اهميت بسيار زيادي خواهد داشت.

مدير پايگاه ميراث فرهنگي توس اظهار كرد: اين حريم در معماري تاريخي با ضوابط خاصي معرفي مي‌شود؛ يعني محدوده‌اي را مشخص و در اين محدوده، ضوابطي را معين مي‌کنند، تا با رعايت آن ضوابط، اثر از هر نظر محفوظ باشد.

وي بيان كرد: يکي از مهم‌ترين ضوابط درباره‌ي آثار تاريخي، رعايت حدود عرصه يعني محل دقيق مكاني است که اثر تاريخي در آن قرار دارد. بحث ديگر، رعايت ضوابط ساخت و ساز در اطراف اثر است که ايجاد هر فضاي جديد و سکونتگاهي را منع مي‌کند.

صابري افزود: مورد ديگر رعايت حريم چشم‌انداز يا منظر اثر است که در شهرت اثر، مهم‌ترين رکن، ديد خوب و وسيع آن براي بازديدکنندگان و گردشگران است.

وي تاكيد كرد: مفهوم اين ضوابط و رعايت کردن آن‌ها به اين معني است که ما براي آثاري که شالوده‌ي بنيان‌هاي فرهنگي ما را تشکيل مي‌دهند، احترامي خاص قائليم. اين احترام را در فضاي معماري ناچاريم با خط و خطوط هندسه مشخص کنيم، در اين‌باره حد و ارتفاع، رنگ و حتا درختاني که در حريم کاشته مي‌شوند، مشخص‌کننده‌ي ارزش اثر و حريم آن هستند.

او درباره‌ي شرايط توس، حدود حريم آن و معضلات موجود پس از نصب دکل‌هاي برق، گفت: درباره‌ي توس و بخصوص مقبره‌ي فردوسي، نصب دکل‌هاي برق فشار قوي به قدري تاسف‌بار است که وقتي گردشگر در جاده‌ي پرديس منتهي به مقبره‌ي فردوسي قرار مي‌گيرد و از زماني که مقبره‌ي فردوسي در ديد او قرار دارد، دو برجستگي در بالاي مقبره مي‌بيند که به‌کلي زيبايي مقبره را حتا براي تهيه‌ي عکس به بدترين حالت ممکن رسانده‌اند.

معاون حفظ و احيا آثار تاريخي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان خراسان رضوي اضافه كرد: اين موضوع براي يک گردشگر نشان مي‌دهد، اهميت منظري آرامگاه فردوسي براي ما چه ميزان است و مشخص مي‌كند كه ارزش اين اثر والاي جهاني آن‌قدر نبوده است که چنين نشانه‌هايي را که چشم‌انداز مقبره را مخدوش کرده‌اند، حذف كنيم.

وي درباره‌ي ديگر تخلف‌هاي صورت گرفته در شهر تاريخي توس که مانع ثبت جهاني آن مي‌تواند باشد، گفت: ساخت و ساز و حفاري‌هاي غيرمجاز در توس براي ثبت جهاني اثر مشكل ايجاد مي‌كنند و منظر اثر نيز در درجه‌ي دوم قرار دارد.

خبرگزاري دانشجويان ايران – مشهد ـ پانزدهم نوامبر 2006

http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-824798&Lang=P