بازگشت به صفحه اصلی

 

 

بخش خصوصی با اجازه صنايع و معادن

و سکوت سازمان ميراث فرهنگی

حريم درجه يک چهارتاقی ساسانی نياسر را به ويرانی خواهد کشيد

      

ناصر مشهدي زاده، مدير پايگاه ميراث فرهنگی:

 تا كنون با وزارت صنايع و معادن و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور در اين مورد بسيار مكاتبه شده  اما از سوي هر دو نهاد تا كنون پاسخي دريافت نشده است.»

 

حسن ظهوری

با مجوز سازمان صنايع و معادن، بخش خصوصي مي‌تواند از معدن سنگ نياسر كه در حريم درجه يك چهارتاقي اين شهر تاريخي واقع شده تا 20 سال آينده برداشت سنگ كند. اين درحالي است كه هر روز لرزه‌هاي شديدي بر اين اثر ساساني وارد مي‌آيد كه به اعتقاد كارشناسان در آينده منجر به تخريب آن مي‌شود.

 

«ناصر مشهدي‌زاده دهاقاني»،‌ مدير پايگاه ميراث فرهنگي و گردشگري نياسر دراين‌باره به ميراث خبر گفت: «ميزان برداشت سنگي كه در مجوز سازمان صنايع معادن به بخش خصوصي از آن ياد شده، به حدي است كه شركت برداشت كننده تا 20 سال آينده مي‌تواند به فعاليت خود ادامه دهد. اين درحالي است كه هر روز لرزه‌هاي شديدي هنگام برداشت سنگ و تردد ماشين‌هاي سنگين در محدوده چهارتاقي نياسر به اين اثر ساساني وارد مي‌شود.»

 

برداشت سنگ و تبديل آن به پودر سنگ "هايدنس" براي مصارف نفتي، در كنار بروز لرزه‌هاي شديد، ورود گازهاي سمي خطرناك را نيز به محوطه ساساني چهارتاقي به همراه دارد.

 

مشهدي‌زاده دراين‌باره گفت: «در كنار محل برداشت، كارخانه پودر سنگ احداث شده تا خط توليد مستقيم به وجود آيد. اما متوليان برداشت سنگ متوجه نيستند كه اين‌كار باعث ورود گازهاي سمي و آلودگي‌هاي شديد زيست محيطي در محوطه چهارتاقي مي‌شود. اين آلودگي كه با خود گرد و غبار را به‌همراه دارد، نه‌تنها باعث بروز مشكلات فراواني براي خود اثر مي‌شود كه از ميزان ورود گردشگر به منطقه مي كاهد.»

 

از آنجا كه جهت وزش باد در منطقه نياسر از سمت كوه‌ به سوي شهر است، باد ،گرد و غبار ناشي از معدن پودر سنگ هايدنس را به داخل شهر   مي‌برد كه اين موضوع باعث بروز مشكلات ديگري براي اهالي اين شهر تاريخي شده است.

 

مشهدي زاده در ادامه به ميراث خبر گفت: «تا كنون با وزارت صنايع و معادن و سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري كشور در اين مورد بسيار مكاتبه شده  اما از سوي هر دو نهاد تا كنون پاسخي دريافت نشده است.»

 

ادامه برداشت سنگ از اين معدن به طور حتم باعث تخريب اثر ساساني چهارتاقي در نياسر مي‌شود.

 

 از سوي ديگر برداشت سنگ از اين معدن نه‌تنها منظر فرهنگي  اثر را مخدوش مي‌كند بلكه  مشكلاتي رابراي  ثبت جهاني آن پيش مي‌آورد.

 

 در اين معدن برداشت كنندگان پس از مصرف سنگ‌هاي برداشت شده، لاشه سنگ‌ها را در محل برداشت رها مي‌كنند كه اين موضوع نيز حريم منظري چهارتاقي نياسر را مخدوش كرده است. 

چهارتاقي نياسر كه پيش‌از اين تصور مي‌شد آتشكده‌اي از دوره ساساني باشد، مشخص شده كه 1800 سال پيش ساسانيان آن را به منظور تقويمي مطئمن براي نشان دادن تابستان و زمستان بزرگ ساخته بودند.

نياسر _ خيرگزاري ميراث فرهنگي _ ۱۳۸۵/۸/۲۹

http://www.chn.ir/news/?section=2&id=35199

.